Yıllık İşletme Cetvelinin Verilmemesi Üzerine ...

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ogün Güneş
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
O

Ogün Güneş

Ziyaretçi
Sanayi sicil belgesine sahip şahıs firması 2004 yılı içinde kapanmış olmasına rağmen Sanayi Ticaret İl Müdürlüğüne belge iptali ve kapanış için bilgi vermemiş ve kayıtlarda açık olarak görünmüş, bu sebeple firmaya 2006 yılına ait Yıllık İşletme Cetvelinin süresinde verilmemesinden ötürü ceza kesilmiş, yaptıkları araştırmada 2005 yılı içinde verilmediği tespit edilmiş ve 2006 yılına ait ceza iki kat olarak kesilmiş.
Dayanak olarak ta 6948 sayılı kanunun 5.maddesi gösterilmiş

Madde 5 - Sanayi işletmeleri bir senelik faaliyetlerini, İktisat ve Ticaret Vekaletince hazırlanacak nümunesine göre dolduracağı senelik işletme cetvellerinde göstermeye ve bu cetvelleri takvim senesi sonundan itibaren en geç dört ay içinde 2 nci maddede yazılı olduğu veçhile İktisat ve Ticaret Vekaletine göndermeye mecburdurlar.

Yaptıkları işlerin mevsimlik olması ve bu sebeple hesaplarını takvim yılı sonunda kapatamadıklarından kendilerine Maliye Vekaletince hususi bir ticari yıl tayin edilen sanayi işletmeleri, aldıkları müsaade yazısı tarih ve numarasını birinci fıkrada tayin edilen müddet içinde vekalete bildirmek şartı ile, senelik işletme cetvellerini, Maliye Vekaletince kendileri için tayin edilen hesap devresi sonundan itibaren en geç dört ay içinde ve 2 nci maddede gösterilen usule tevfikan İktisat ve Ticaret Vekaletine göndermeye mecburdurlar.

Mücbir sebepleri bildirmek ve bu sebep İktisat ve Ticaret Vekaletince kabul edilmek şartı ile dört ay içinde senelik işletme cetvellerini veremiyeceklere mezkur Vekaletçe munzam bir müddet verilebilir.

Ancak ceza tebligatına esas olan karar da 5. maddenin değil 9.maddenin esas alınması gerektiğini düşünüyorum

Madde 9 - Bu kanun hükümlerine tevfikan sanayi işletmelerini müddetinde sanayi siciline tescil ettirmiyenler veya 2 nci maddeye tevfikan verilen beyannamelerde vukubulan değişiklikleri kapanma ve faaliyete geçme hallerini müddetinde ilgili mercilere bildirmeyenler veya senelik işletme cetvellerini zamanında İktisat ve Ticaret Vekaletine göndermeyenlere dörtyüzmilyon lira idari para cezası verilir. Suçun tekrarı halinde para cezası iki kat olarak uygulanır.

Eğer 9. madde esas alınırsa cezanın 1 kat olarak uygulanacağını düşünüyorum.

Ayrıca kararın alındığı tarih olan 14/01/2008 tarihinden iki gün önce yürürlüğe giren tebliğ gereğince;
12 Ocak 2008 CUMARTESİ
Resmî Gazete
Sayı : 26754

TEBLİĞ

Sanayi ve Ticaret Bakanlığından:

SANAYİ SİCİL TEBLİĞİ

Belge iptali

MADDE 5 ? (1) Sanayi işletmesinin, faaliyetini tamamen sonlandırması halinde, Sanayi Sicil Belgesi aslını, şayet belge kayıp ise Gazete zayii ilanını bir dilekçe ekinde üretim yerinin bulunduğu İlin Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğüne verir.

(2) Sanayi işletmesinin iki yıl üst üste yıllık işletme cetvelini vermemesi halinde, sanayi işletmesinin faal olup olmadığı konusunda üretim yerinde denetim yapılır. Sanayi işletmesi belirtilen adreste üretim faaliyetinde bulunmuyor ve yeni adresine hiçbir şekilde ulaşılamıyor ise bu durum bir tutanak ile tespit edilir.

(3) (1) inci ve (2) inci fıkralarda belirtilen durumlarda, faal olmayan sanayi işletmesine ait Sanayi Sicil Belgesi ve sanayi işletmesinin elektronik ortamdaki kaydı iptal gerekçesi belirtilerek iptal edilir.

Konu hakkında deneyimi, bilgisi olanların yorumlarını bekliyorum.
 
Ynt: Yıllık İşletme Cetvelinin Verilmemesi Üzerine ...

son hali' Alıntı:
Madde 9 ? (Değişik: 23/1/2008-5728/223 md.)
Bu Kanun hükümlerine tevfikan sanayi işletmelerini müddetinde sanayi siciline tescil ettirmeyenler veya 2 nci maddeye göre verilen beyannamelerde meydana gelen değişiklikleri kapanma ve faaliyete geçme hâllerini müddetinde ilgili mercilere bildirmeyenler veya senelik işletme cetvellerini zamanında Sanayi ve Ticaret Bakanlığına göndermeyenlere beşyüz Türk Lirası idarî para cezası verilir.

Madde 10 ? (Değişik: 23/1/2008-5728/224 md.)
Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca verilen sanayi sicil vesikasını salahiyetli memurlara ibraz etmeyenlere ikiyüzelli Türk Lirası idarî para cezası verilir.

Madde 11 ? (Değişik: 23/1/2008-5728/225 md.)
Bu Kanuna göre istenen malumatı hakikate aykırı olarak bildirenlere bin Türk Lirası idarî para cezası verilir.

Bu Kanunda yazılı olan idarî para cezaları o yerin mülkî amiri tarafından verilir.

Madde 12 ? (Değişik: 23/1/2008-5728/226 md.)
Bu Kanuna göre sanayi işletmeleri tarafından verilen malumatı müsaadesiz başkalarına bildiren kamu görevlisi, Türk Ceza Kanununun 258 inci maddesine göre cezalandırılır.

Madde 13 ? Bu kanunun 9, 10 ve 11 inci maddelerine göre takibat icrası, İktisat ve Ticaret Vekaletinin yazılı müracaatına bağlıdır.
Buradaki Türk lirası ile eski TL mi, YTL mi kasdediliyor belli değil. İşyeri kapandığına göre sadece kapanmanın bildirilmemesinden dolayı ceza kesilmesi gerekir.
 
Ynt: Yıllık İşletme Cetvelinin Verilmemesi Üzerine ...

Ben de o şekil düşünüyorum ancak bu gün il müdürlüğü ile görüştüm , memur bey e durumu izah etmeye çalışırken aldığım cevap ben sizi 1001 çeşit ceza kesebilrilim bu cezayı ödeyin gelin şeklinde oldu.
 
Ynt: Yıllık İşletme Cetvelinin Verilmemesi Üzerine ...

Cezayı Sanayi Ticaret İl müdürlüğü mü (Tic Sicil Memuru) kesti?
 
Ynt: Yıllık İşletme Cetvelinin Verilmemesi Üzerine ...

Evet
İzmir Valiliği sanayi ve ticaret il müdürlüğü.
Önce karar almışlar 14/01/08 tarihinde
Sonrada tebligat hazırlamışlar 23/01/08 tarihinde

Bize 11/03/2008 tarihinde tebliğ edildi.
 
Ynt: Yıllık İşletme Cetvelinin Verilmemesi Üzerine ...

Bu Kanunda yazılı olan idarî para cezaları o yerin mülkî amiri tarafından verilir.
Ceza vali imzası ile valilik tarafından gönderilmesi gerekir. Valiğe giderek durumu izah etmeyi denemelisiniz.
 
Ynt: Yıllık İşletme Cetvelinin Verilmemesi Üzerine ...

SULH CEZA MAHKEMESİ

Gereği düşünüldü;

Hakkında idari para cezası verilen ...... 2004 tarihinde ticari faaliyetine son verdiğinden yıllık işletme vetveli verme zorunluluğu yoktur. ......eylem ile ilgili olarak ceza verilmesi kanuna aykırıdır.

İdari para cezasının kaldırılmasına karar verildi.
 
Üst