Yıllık İzin Hakkı

Arkadaşlar.Mükellefim Aba kent kent yönetiminin muhasebesinde 7 yıldır çalışan personel yönetim tarafından çıkartılılıp,Aba kent işletme kooperatifinin muhasebesine ssk girişi yapıldı 1 yıldır da burda çalışıyor.Yönetimler her yıl değişiyor.personelin yıllık izni 1 yıla göre mi 8 yıla göre mi verilecek.Yardımcı olursanız sevinirim.

Arkadaşlar.Mükellefim Aba kent yönetiminin muhasebesinde 7 yıldır çalışan personel yönetim tarafından çıkartılılıp,Aba kent işletme kooperatifinin muhasebesine ssk girişi yapıldı 1 yıldır da burda çalışıyor.Yönetimler her yıl değişiyor.personelin yıllık izni 1 yıla göre mi 8 yıla göre mi verilecek.Yardımcı olursanız sevinirim.

Anlaşılan o ki,çatı bir gibi olsa da ,2 ayrı oluşum/tüzel kişilik var(gibi !..) ve 1 ci işyerinden ayrılma hali istifa veya fesih şeklinde olmayıp!diğer ifadeyle iş sözleşmesi sonlandırılıp hakları ödenmeyip, örneğin bugün kent yönetiminden ayrılmış yarın 2 ci şyeri/ kooperatif de işbaşı yapmış/doğrusu yaptırılmış ise(ki olabilir !))bu durumda olayımızı "iş sözleşmesinin devri"olarak nitelendirmek mümkün,eğer olay "iş sözleşmesinin devri" ise hizmet süresine bağlı olarak 8 yıl üzerinden hesaplanması gerekir(6098/M.429/2ci fıkra)
Olay, iş sözleşmesinin devri niteliğindeyse,aslında bu durum 3 lü mutabakat ile yapılmalı,devreden ve devralan işverenler anlaşmış olsa dahi ,yeni BK-6098/M.429 a göre, bu şlem işçinin yazılı olarak rızası alınmak suretiyle yapılmalıydı.
(bu noktada yönetimdeki kişilerin değişip/değişmemesinin önemi yoktur.)

Son düzenleme:
Personel kent yönetiminden çıkıp koperatif te işe başlaması yönetimlerin aldığı sözlü bi karar 3 lü mutabakat var.Personel tazminat haklarını da aldı bu durum izin hakkının sıfırdan başlamasına neden olabilirmi.

İşcinin yasal hakları ödenmiş ama "yönetimlerin aldığı sözlü bir karar"denmekle bunun böyle olmasını isteyen taraf işverenleridir,kaldı ki madde hükmüne uyan halde işçinin yazılı olarak rızası da alınmamış, örtülü baskı var gibi,işci kabül etmese anlaşılan sonuç aleyhine olacak,dava konusu edilirse muhtemelen olay"iş sözleşmesinin devri" olarak nitelendirilir diye düşünüyorum.
İş sözleşmesinin devrinde,sözleşme bütün hak ve borçlarıyla birlikte yürürlükte kalır,değişiklik halleri 4857/M.22 kapsamında değerlendirilmelidir.