Yıllık İzin İdari Para cezasi

Merhaba,

Yillık izni kanunda belirtildiği şekilde değilde, mesela 3 haftalık izni 6-6-6 gün şeklinde kullandırdığımız zaman hergangi bir idari para cezası varmıdır?

Re: Yıllık Ücretli İzin İPC.

Merhaba;

Öncelikle yıllık izin kurulunuzun varolduğunu düşünerek cevaplarsak,

-Yıllık izin kurulu, izine çıkacak olan personellerin tarihlerini belirler.Bunu belirlerken yapılan işin nitelikleri, ehemmiyetleri ve etkileri belirlenir.Şöyle ki;
Örneğin; Bakım ustalarınızı izine çıkaracaksınız.İzin kurulu, makina üretim planlarını, bakım projelerini, ve temizlik düzen planlarınızı kontrol eder.Buna göre Bakım ustalarının hangi periyodlar halinde, izin kullanacaklarını yayınlar.

Şimdi bu çalışanlarınızın tamamını bir plana dayalı izin kullanma dönemlerini belirlerseniz, hiçbir şekilde başınız ağrımaz.Bu şekilde olduğu zaman, müşteri talepleriniz düzenli ve piyasaya nazaran iş kaybınız minimum seviyede olacaktır.

Bu ve buna benzer durumlarda tabi ki siz çalışanlarınızı 6+6+6 şeklinde çıkartabilirsiniz.Çünkü elinizde bir nedeniniz var.

İş Kanununda şu şekilde geçiyor;
Kod:
Yıllık ücretli iznin uygulanması
MADDE 56. - Yıllık ücretli izin işveren tarafından bölünemez.
Bu iznin 53 üncü maddede gösterilen süreler içinde işveren tarafından sürekli bir şekilde verilmesi zorunludur.
Ancak, 53 üncü maddede öngörülen izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere en çok üçe bölünebilir.

Ancak yıllık izin yönetmeliğini okursanız burada işin niteliklerine vs. vs. sebeblere göre izin kurulunun belirlemesinden bahseder.

Zaten siz bu izini işçinize onaylatıyorsunuz.Bir problem çıkacağını düşünmüyorum, ki zaten bugüne kadar bu sebeble oluşan bir yargıtay kararına da rastlamadım.(Yanılıyorsam yorumlayın lütfen.) :wink:

Bıran 6+6+6 kullanmayı, adama 8 yıldır izin kullandırtılmamış ve işten çıkarmışlar.Tazminat vermeden.Ancak 8 yıllık kullanmadığı izinleri çıkarken para olarak ödemişler.
Adamda haklı olarak işe iade davası açmış.
Mahkeme işverene demiyor "sen bu adama neden 8 yıldır izin kullandırtmadın diye".İşten çıkarken ödendi diye yok sayıyorlar. :cry:

Kolay gelsin.