Yıllık İzin

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan YELİZ
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
13 Eki 2005
Mesajlar
61
Sayın üstatlar

Benim çelişkiye düştüğüm bir nokta hakkında bilginizi rica ediyorum.

Biliyorsunuz yeni iş kanununda yıllık izin süresi 14 gün denilmekte ve Hafta Tatili hariçtir denilmektedir. Peki cumartesi çalışmayan işyerinde izin nasıl olacaktır. Yıllık izni 14 iş günü olarak algılamamız doğru olur mu?
 
Merhaba,
Cumartesi günü çalışılmayan işyerlerinde izin süresine rastlayan cumartesi günleri izin süresinden sayılır. Yani pazartesi izine ayrılan çalışan 6 gün izin kullandığı zaman izleyen pazartesi günü işbaşı yapmalıdır. Bu konuda çeşitli Yargıtay kararlarıda mevcuttur.
 
Sayın Başkanım işyerinde zaten cumartesi günü tatil.Haftalık çalışma saatini (45 saat) zaten 5 gün içersinde işçi çalışıyor. O halde cumartesi günü hafta tatili olarak düşünülmez mi? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
 
merhaba yeliz hanım
4857 sayılı iş kanunun 56. maddesine göre yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmayacaktır bu nedenle yıllık ücretli izinlerde sadece iş günlerinin dikkate alınması gerekmektedir ancak işyerlerinde cumartesi günü çalışılıp çalışılmamasının herhangi bir önemi bulunmamaktadır cumartesi günleri yıllık izne dahil edilecektir
 
Sayın Aktürk sizin kendi düşünceniz midir? Yoksa biryerlerde herhangi bir dava veya tebliğ var mıdır bu konuda.
 
Merhaba,
Sayın Yeliz hiç bir kanunda bunun açıklaması yoktur. Yargıtay kararlarında genel mantık olarak "Hafta Tatili Kanunu" ve "İş Kanunu" gereğince haftanın bir gününün tatil olduğu ve bu nedenle hafta içi fazla çalışmayla 6 güne ait 45 saat çalışma süresinin tamamlandığı ve bu nedenle 5 gün çalışmanın 6 gün sayıldığı gibi 5 gün yıllık izninde 6 gün sayılması gerektiği bir düşünce var.

www.yargitay.gov.tr adresinde "Emsal Arama" linkinde "Yıllık İzin" şeklinde arama yaptırırsan benzer kararlara ulaşabilirsin.
 
Yeliz Hanım Merhabalar,

Haftalık çalışma saati olan 45 saati bir haftalık süre içerisinde haftanın 5 gününde uyguluyor ve cumartesi,pazar gününü tatil yapıyorsanız,yıllık izinde de cumartesi ve pazarı hafta tatilinden saymanız gerekmektedir.Ancak 45 saatlik çalışma süresini cumartesi günüde çalışarak tamamlıyorsanız bu sefer pazar gününü haftanın tatil gününden sayarak yıllık izninizi buna göre vermeniz gerekir.Biz kendi işyeri uygulamamamızda cumartesi ve pazar çalışmadığımız için yıllık izinlerimizi verirken cumartesi ve pazar gününü haftanın tatil günleri olarak kabul edip buna göre yıllık izinlerimizi kullandırmaktayız.Size de tavsiyem uygulamanızı haftanın çalışılan ve çalışılmayan günlerini esas alarak yapmanızdır.

Saygılarımla,
 
Merhaba,

Sayın Celal, bildiğiniz gibi burada yani forumda, bazı konuları tartışıyoruz.Tartıştığımız konular genellikle karmaşa yüklü olan, belirsiz ve iki ucu açık konular oluyor.Ama burada tartışılacak bir konu olmadığı için, yani ilgili yargıtay kararları bu konuyu kesin bir uygulamaya bağladığı için, bu konuyu tartışmaya gerek yok sanırım.
Buna istinaden sizin, kesin olan bir konuyu hayır böyle yapın demeniz tuhaf.Çünkü bizim insanlara doğru yani gerçeği göstermemiz lazım.Siz yanlış yapıyorsanız bunu bir başkasının daha yanlış uygulamasını istememelisiniz.

Sonuç olarak siz personelinize kullandığı bu izinler karşılığında 3 günde yıllık izinli gösterebilirsiniz. Ama burada doğru olanı söylemeliyiz.

Kolay Gelsin.
 
Merhaba,
Sayın Celal Özcan'ın belirttiği durum işletmenin inisiyatifinde işçi lehine izin süresinin uzatılmasıdır. Yaptıkları uygulama işçi lehine olduğu için herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır. Hatta umarım tüm işverenler kendiliklerinden bu tür işçi lehine uygulamaları hayata geçirirler.

Ancak, "HResources" 'ın söylediği gibi burada işin yasal yönünü doğru olarak, kendi uygulamamızı empoze etmeden fikirlerimizi belirtmeye çalışmalıyız.
 
Merhaba,

Sonuç olarak siz personelinize kullandığı bu izinler karşılığında 3 günde yıllık izinli gösterebilirsiniz. Ama burada doğru olanı söylemeliyiz.

Zaten bu cümlemde belirtmiştim.Ben kendi adıma konuşursam, bir İnsan Kaynaklarcı olarak bu konunun zaten işçi ve işvereni mağdur duruma düşürmeyecek şekilde olmasını isterim.Biz firmamızda Sayın Celal'in belirtiği gibi uyguluyoruz.Ama ben çıkıp biz böyle yapıyoruz sizde böyle yapın diyemem.(Kanunda veya destekleyicilerinde kesin bir hüküm bulunduğunda).

Kolay Gelsin.
 
yıllık izin

haftalık çalışma günü 6, saati ise 45 dir. bu çalışma saatlerinin 5 güne yığılması bu gnel kuralı değiştirmez. işyeri uygulamsı sebebiyle kural haline gelmiş olan 5 günlük çalışma 2 gün tatil sistemini yıllık izin için de uygulamak zorundasınız.
 
iş kanunuda çalışma süresi 6 gün olduğundan yıllık izinlerde süre hesaplaması 6 gün üzerinden yapılır. ama işveren bunu çalışılan süreye göre verilebilir.örneğin haftada 5 gün çalışılıyorsa yıllık izni haftallık sürede 5 gün üzerinden hesaplayabilirler.
 
Değerli üstatlarım,

Sorulmuş olan soruya verdiğim cevap belki başlangıç ve devam ediş açısından "yapmanız gerekir" şeklinde sürdürülmüş olsa da cümlemi "size de tavsiyem " şeklinde son bulmuştur.Görülmek istenen yerlerin dışında görülmesi gereken yerlerinde gözden kaçırılmamasını ve yapmış olduğum açıklamanın ifade ediliş tarzı bakımından yaratılmayan bütünlüğün en azından siz sayın üstat/üstatlar tarafından yapılan eleştiriler yada ikazlar içerisinde oluşturulmasını diliyorum.Yapmış olduğum açıklamanın ifade ediliş tarzı açısından sayın Yeliz Hanım'dan özür diliyorum.Fakat cümlemi tavsiye dilekleri ile bitirmiş olmam sebebiyle de bu konuda gerekli özeni sağlamış olduğumu düşünüyorum.Yinede yapmış olduğunuz uyarılar neticesinde bundan sonra yapacağım açıklamalarda başlangıçtan bitişe bir bütünlük içerisinde olmamı ve daha dikkatli davranmam gerektiğini idrak etmiş bulunmaktayım.Bu sebeple sizlere teşekkür ediyorum.

Öncelikle yapmış olduğum tavsiye ifadesi işyerimizde yapılan bir uygulama olduğu için sayın Yeliz Hanım’a da kendi işyerinde de benzer uygulamayı yapabileceği yönündedir ve yapılan uygulama işçi lehine olduğu için bir yanlışlık söz konusu değildir.Bunun inisiyatifi de tamamen kendilerine aittir.

Burada siz değerli üstatlara sormak istediğim birkaç soru var.Bu sorular çerçevesinde olayı tekrar değerlendirebilir miyiz?

1)Dokuzuncu Hukuk Dairesinin 09.10.2003 tarihinde almış olduğu 2003/16543 nolu karar çerçevesinde son günü cumaya gelen tatil gününü takip eden cumartesi günü tatil kapsamına alınmış ise de genel tatil günü olarak kabulünün mümkün olmadığını belirtmiştir.Alınan karar eski iş kanunu olan 1475 sayılı iş kanununun 38 ve 42 maddeleri ile yeni iş kanunumuz olan 4857 sayılı iş kanununun 47. maddesi çerçevesinde karara bağlanmıştır.4857 sayılı iş kanununun 47. maddesinde olaya genel tatil ücreti çerçevesinde yaklaşılmış ve cumartesi gününün genel tatil günü sayılamayacağını bu nedenle de genel tatil günü ücretine hak kazanılmayacağını ifade etmiştir. 1475 sayılı iş kanunu da konuya 38.madde de cumartesi günü ücreti olarak,42 madde de genel tatil ücreti olarak yaklaşmıştır. Belki bu karar bu ve buna benzer problemlerde bir örnek teşkil edecektir.Ancak yıllık ücretli izin uygulamasında işverenler tarafından haftanın beş günü çalıştırılıp,bu beş günlük çalışma süreci zarfında 45 saatlik çalışma süresini tamamlamış olan işçilere haftanın 6. ve 7. gününü hafta tatili olarak veren işyerlerinde bu uygulamanın yıllık ücretli izin uygulamasında nasıl değerlendirileceği konusunda bir yorum getirilmemiştir.
2)Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği’nde, yıllık ücretli iznin uygulanmasını düzenleyen 6.maddesinde " İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izine mahsup edilemez “denmektedir. (Geçmişteki Cumartesi günlerini mahsup edemiyorsam, gelecektekileri nasıl mahsup ediyorum? ) Haftanın beş günü çalışan işyerlerinde Pazar gününü genel tatil günü olarak kabul ediyorsak çalışılmayan Cumartesi günü de işveren tarafından işçilere hafta tatili kabul edilerek veriliyorsa o zaman Cumartesi gününün de bu tür uygulamaları olan işyerleri açısından yıllık ücretli izin uygulamasında mahsup edilmemesi gerekir.Nitekim işçi yıllık ücretli izine çıkmasaydı Cumartesi gününü zaten tatil olarak geçirecekti.Kendisi için tatil olan bir günün yıllık ücretli izin uygulamasında çalışan gün olarak algılanıp yıllık ücretli izin gününden sayılarak mahsup edilmesi sizce ne kadar doğru bir uygulamadır?

Siz değerli üstatların yapmış olduğu açıklamalar tabi ki doğrudur.Kanun maddeleri bu konuyu ortaya koymuştur.Ancak ortaya konuluş ve uygulamada hala birtakım eksikliklerin,birbirleri ile örtüşmeyen durumların olduğu düşüncesiyle bu soruları sizlere yöneltmiş bulunmaktayım.

Saygılarımla,
 
Üst