Yıllık İzinde Birbiri Üzerinden Çalışma

Üyelik
7 Kas 2016
Mesajlar
1
Konum
Kayseri
Merhabalar,

Ben Kayseri'de bir devlet kurumunda taşeron olarak çalışmaktayım. Güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum. Çalıştığım kurumda 4 güvenlik var. 12/36 çalışıyoruz. Bir ay 15 gün bir ay 16 gün çalışıyoruz.

Yani 15 gün çalıştığımız ay 15x12=180 saat oluyor 16 gün çalıştığımız gün ise 16x12=192 saat oluyor. Biz güvenlikler böyle hesaplıyoruz.

Ama kurum müdürümüz 1 ayı 28 günden hesaplıyor yani haftalık hesaplama yapıyor. Siz bir hafta 3 gün bir hafta 4 gün çalışıyorsunuz diyor yani ayda iki kere 3 gün iki kere 4 gün çalışıyorsunuz. Bu da toplamda 14 gün ediyor. Bir de 12 saat olan mesaimizi 11 saatten hesaplıyor, 1 saat dinlenmeniz var diyor ama biz dinlenme yapamıyoruz. Kurumumuzda çalışan güvenlik hariç diğer taşeronlar o 1 saat dinlenme saatlerinde istediği gibi uyuyor, kurumu bırakıp gidiyor ama biz görev yerimizden ayrılamıyoruz bu halde bu yemek yediğimiz saati dinlenmeden sayıyor. Müdüre göre ayda 14 gün 11 saat çalışıyoruz. Haliyle 14x11=154 saat oluyor biz 180 saat çalışmamız gerektiği için her ay 26 saat eksik çalışıyorsunuz diye bize söylüyor.

Bu eksik çalışmalarımızı da 4 güvenlikten biri yıllık izne ayrıldığında birbirimiz Üzerinden nöbet tutarak tamamlıyoruz. Yani 4 güvenliğin yaptığı işi 3 güvenlik olarak yapıyoruz. Misal benden hariç diğer 3 güvenlik uzun yıllardır orada çalıştığı için 20'şer gün izni olduğu için bir yıllık izne çıkmaya başlıyorlar hepsi 20 gün alıyor 2 günde yol izni veriliyor hepsine toplam 66 gün izne gitmiş oluyorlar. Ben 66 gün boyunca bir gece bir gündüz olmak üzere her gün 12 saat mesaiye gidiyorum. Bu durumun kanunda yeri var mıdır? Yardımcı olur musunuz?
 
merhaba; iş kanununa göre bir yılda fazla çalışma süresi 270 saati geçemez. Tam süreli işlerde haftalık 30 saati aşan ve 45 saate kadar süren işler normal çalışma süreleri, haftalık 30 saat veya 45 saati aşan süreler de fazla çalışma sürelerine dahildir. Ara dinlenmeleri için günlük 7,5 saat (7,5 saat dahil) süreler için 30 dakika, 7,5 saatten fazla çalışma süreleri için 60 dakikadır.Bu süreler çalışma sürelerine dahil değildir. Gece çalışmaları için ise günlük 11 saati geçemez.
 
Sn.cnrads;
gündüz çalışmalarında çalışma süresi üst sınırı 11 saattir, gece çalışması sınırı 7,5 saattir.

Haftalık yasal çalışma süresi sınırı 45 saattir, elbette haftalık çalışma süresini 45 saatin altında belirleme serbesitisi vardır işverenin.

Haftalık 45 saati aşan çalışma süresi FAZLA ÇALIŞMA dır ve ücretlendirmesi normal saat ücretinin %50 arttırılmış hali ile yapılır. ( saat ücreti x 1,5 = fazla çalışma saat ücreti)

Haftalık çalışma süresi 45 saatin altında belirlendiği durumlarda , sözleşmede belirlenen çalışma süresini aşan ama 45 saati aşmayan çalışmalar FAZLA SÜRELİ ÇALIŞMA dır ve ücretlendirilmesi normal çalışma saat ücretinin %25 arttırılmış hali ile yapılır. ( saat ücreti x 1,25 = fazla süreli çalışma saat ücreti)

Haftalık çalışma süresi aşılmasa dahi, gündüz çalışma süresi olan 11 saati veya gece çalışma süresi olan 7,5 saati aşan çalışma süreleri fazla çalışma ücreti üzerinden hesaplanır.( ( saat ücreti x 1,5 = günlük üst sınırı aşan çalışma saat ücreti)

Yıllık fazla çalışma süresi sınırı 270 saat olup, bu 270 saat hesabında, hafta tatili çalışması , resmi tatil, genel tatil günleri çalışmaları ile günlük çalışma sürelerini aştığı için farklı ücretlendirilen o süreler ,
dikkate alınmaz. Doğrudan haftalık 45 saati aşan sürelerdir 270 saat sınırında dikkate alınan çalışma süreleri.
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Üst