Yıllık İzinden Geç Dönen İşçinin Tazminatsız Çıkışı ?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ogrenci
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Ogrenci

Katkı Sunan Üye
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
171
Merhaba



işlerin yoğunluğu nedeniyle kendisine 1 hafta izin verilen bir personel (kalan 1 hafta daha sonra verilecekti) yıllık izinden 15 gün sonra gelmiştir.

işverende kendisinin çıkışını vermiş. Tazminat ödemeden.

Bu durumda işveren haklımıdır?

Küçük bir işletme olduğundan (1 kişi çalışıyor o da çıkışı verilen kişi) Birde işveren işçisine maaşları öderken herhangi bir belge imzalatmıyor. Bu işveren alyhine işçi tarafından kullanılabilir mi?


teşekkürler
 
iş kanunu md:56

"...tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere en çok üçe bölünebilir..."

çalışandan izin süresi ile ilgili yazılı ve imzalı bir belge alınmadıysa tazminat isteme hakkı vardır.

işalanın diğer ücret belgeleri ve izin ile ilgili belgede imzası yoksa; mahkemeye başvurup izin, fazla çalışma, eksik ücret ödenmesi farkı, tazminat vs isteyebilir.

işveren ispat edemez ise ödemek zorunda kalabilir.
 
Bu durumda işveren haklıdır. Tazminat alamaz

Ücretlerini aldığı halde, makbuz imzalamamış olmasını işveren aleyhinde kullanarak tekrar istemek, pek de haysiyetli bir davranış olmasa gerek.
 
Hakedişlerini dahi öderken bir belge almıyorsa işveren, yıllık izine gönderirken de herhangi bir belge doldurduğunu ve çalışana imzalattığını zannetmiyorum ve bunun sonucu olarak neye göre (hangi belgeye göre)
bu kişinin yıllık izinden geç döndüğü ispatlanacak..
 
Merhaba,

İyiniyet, ihmal, artniyet, kimin haklı kimin haksız olduğu beyan edilen ifadelerden belli değil. Kanunlar her ne kadar adaleti tecelli için varsa da genelde şekle yönelik hüküm kurduklarından burada iznini hakettiği ölçüde kullanan bir işçiden mi yoksa şekilsizlikten dolayı izinsiz işe gelmeyen işçinin çıkışını yapan işverenden yana mı kullanacak? Bence burada şekil şartlarını yerine getiren kazanacak. İşveren işçinin mazeretsiz işe 3 gün gelmediğini şekle bağlarsa işçi, ücretini tam almadığını ve izne gönderildiğini ve izin parasını dahi almadığını beyan eden işçinin bu tezlerini şekil itibariyle çürütemeyen işveren haksız duruma düşecektir. Bu tip durumlarda işçinin haklarının öne çıktığını da gözardı etmemek gerekir.
 
izinden geç dönme

hangi belgelerin tanzim edildiğini ve imzalandığını belirtmemişsiniz. evvela yıllık izine hak kazanıp kazanmadığı, süresi, bçlme talebi olup olamdığı, başlangıç be bitişi, geç dönmüş ise işverenin bunu tespit ettirip ettirmediği, ihtarname ile mücbir sebebin var olup olmadığının tespiti, işverenin zarar görmesi, objektif ve subjektif iyi niyet vs.vs bakılmalı
 
işveren küçük bir işletme ve bu tür yerlerde ödemelerle ilgili herhangi bir belge genellikle imzalatılmıyor. İzinle ilgilide herhangi bir belge düzenlenmiş değil.
Giriş tarihi :12/09/2004
çıkış tarihi : 14/08/2005
 
yukarıdaki giriş çıkış tarihleri doğru ise ;

1. izin hakkı doğmamıştır.

2. kıdem tazminatı ödenmez.

3. izin işkanunu gereği yıllık izin değil özel olarak verilen bir izin olarak değerlendirilip tazminatsız çıkış olabilirdi. ama ispat edilemeyeceği için sorun yaşanabilir.
 
Üst