YMM olabilme şartı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan beyza
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

beyza

Katkı Sunan Üye
SMMM ruhsatı aldıktan sonra YMM olabilmek için 10 yıllık bir süre var. Bu süre içinde SMMM bürosu açmak zorunluluğu var mı, yoksa bir şirkette çalışıyor olmakta yeterlimidir.

Ynt: YMM olabilme şartı

beyza ' Alıntı:
SMMM ruhsatı aldıktan sonra YMM olabilmek için 10 yıllık bir süre var. Bu süre içinde SMMM bürosu açmak zorunluluğu var mı, yoksa bir şirkette çalışıyor olmakta yeterlimidir.
şirkette imza yetkisiyle çalışıyor olmak gerekli.muhasebenin sevk ve idaresinden birinci derecede

sorumlu olacaksın.

Bu ymm'lik sürelerinde sadece ssk lı çalışmak yeterli olur filan muhabbeti vardı.Bilgisi olan var mı?

SMMM başka iş yapıyordur,bunun ispatı nasıl olur o zaman ?

bildiğim kadarıyla imza yetkisi şart değil artık, bağımlı çalışmanızda yeterli

tesmer sitesinden;

YMM sınavına ilk kez başvuru yapacak adayların hazırlaması gerekenler evraklar Array Yazdır Array
BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

1) Sınav Başvuru Dosyası(Odalardan sağlanabilir.)

2) Cumhuriyet savcılığından resmi kuruma verilmek üzere alınacak adli sicil belgesi, (son 6 ay içinde alınmış) adli sicil kaydı olanlardan mahkeme kararı fotokopisi,

3) İkametgah belgesi (son 6 ay içinde alınmış ),

4) Onaylı nüfus cüzdanı örneği (son 6 ay içinde alınmış.),

5) 3 adet (4.5 x 6) boyutunda renkli fotoğraf,

6) Lisans diplomasının noterden onaylı örneği (Yabancı Öğrenim Kurumlarından alınmış diplomalar için Yüksek Öğrenim Kurulu?ndan alınacak denkliği onaylı belgesi),

7) Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ruhsat fotokopisi(bağlı bulunduğu oda tarafından onaylanacak),

8) Bağımlı çalışanlardan oda kayıt belgesi, serbest çalışanlardan faaliyet belgesi,

9) Sınav bedelinin ödendiğine dair banka dekontu,

10) Özel sektörde bağımlı olarak çalışanlardan ?Oda Giriş Ücreti ve Maktu Aidatın Tam Ödendiğine Dair Belge?

11) Kanunda belirtilen 10 yıllık çalışma süresini gösterir aşağıdaki belgeler:

a-1) Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik faaliyetini serbest olarak sürdürenlerden; mükellefiyeti süresince bağlı olduğu vergi dairelerinin tümünden alınacak mükellefiyetin başlangıç ve bitiş tarihlerini gösteren (devam edenler için devam ettiğine dair) belge ve affa uğramış olsalar dahi vergi kaçakçılığından dolayı ceza almadığına dair belge, a-2) Mesleki faaliyetini Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ortaklığı ( A.Ş, Ltd.) biçiminde sürdürenlerin yukarıdaki (a-1) maddedeki belgeye ek olarak şirket ortaklığını, yönetim kurulu üyeliğini yada müdür olduğunu gösterir ticaret sicil gazetesi ve yetkisinin devamını gösterir imza sirkülerinin aslı yada noter onaylı örneği,

b-1) Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik faaliyetini, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik veya Yeminli Mali Müşavirlik bürolarında bağımlı çalışarak sürdürenlerden; büro sahibinin faaliyet belgesi, ruhsat fotokopisi, adayın işe giriş bildirgesi ve sigortalı hizmet dökümü (SSK onaylı),

b-2) Mesleki faaliyetini Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik veya Yeminli Mali Müşavirlik ortaklığı (AŞ, Ltd.) biçimindeki iş yerlerinde bağımlı çalışarak sürdürenlerden; çalıştıkları iş yerinin oda kayıt belgesi, şirketin kuruluşunun tescil edildiği ticaret sicil gazetesi, adayın işe giriş bildirgesi ve sigortalı hizmet dökümü (SSK onaylı),

b-3) Ticari işletmelerde bağımlı çalışanlardan; İşe giriş bildirgesi, sigortalı hizmet dökümü(SSK onaylı), çalışma süresini kapsayan, şirketin ticaret sicil gazetesi((A.Ş?lerde genel kurul gazeteleri) ve genel imza sirküleri,

c) Kanunun 9.maddesinde belirtilen vergi inceleme yetkisine haiz olarak çalışanlardan kurumlarından alacakları hizmet çizelgesi (SMMM belgesi olmayanlardan yukarıda yer alan 7, 8,10?uncu maddelerdeki belgeler aranmaz.),

d) Kanunda belirtilen bilim dallarında öğretim üyeliği veya görevliliği yapmış olanlardan kurumlarından alacakları hizmet belgesi,

eski çalıştığım işyerindeki müdür başvurmuştu 10 senem doldu diye imza yetkisini 6 sene önce aldığı için

4 sene sonra gel demişlerdi ama sormak lazım odaya tabi değişmişte olabilir .

ymm olmak akıl karı değil ya.. sınavları çok zor..
onun yerine spk bağımsız denetim lisansını almak daha mantıklı bence..
tabi ymm olabiliyorsan sonuna kadar git derim ama bence öncelikle spk lisansını alman daha iyi, sonra ymm olursun.

Birde şöyle bir şey buldum :)

Tarih Gönderen Soru
21.01.2010 09:21 Oğuz ALPER
(Üye) Soru : Sayın Yetkili, SMMM Ruhsatına sahibim. Şu an bir inşaaat şirketinde SGK lı olarak muhasebe dışı farklı bir iş kolunda çalışıyorum. Yani mesleğimi fiilen icra etmiyorum. YMM olabilmek için 10 yıllı smmm'lik yapmış olmak şartını yerine getirmiş oluyor muyum. Ruhsatımı aldığım zaman bunu sorduğumda Ruhsatı aldığınız tarihten itibaren süre işler demişlerdi. Bu konuda çeşitli söylemler var. Aydınlatırsanız memnun olurum. Ayrıca bir başka konu da; 10 yıllık süre YMM olabilmek için geçmesi gereken süre, YMM sınavlarına girebilmek için 5 yıllık süre yeterlidir ibaresi doğrumudur. Şimdiden teşekkürler

Cevap : Sayın Alper, TESMER Başkanlığının sitesinde sadece SGK lı çalışmanın yeterli olduğu bilgisi bulunmaktadır. detaylı bilgiyi TESMER Başkanlığı'ndan alabilirsiniz. Yasa gereği 10 yıl dolmadan YMM sınavlarına katılmak mümkün değildir. İyi çalışmalar, Genel İdare Müdürlüğü

http://www.istanbulsmmmodasi.org.tr/ForCevap.asp?cevap=19951

İstanbul odasının soru cevap kısmını okuyunca insanın nevri dönüyor zaten. İyice corba oluyor durum. Neyse smmm odaları ymm işine biz bakmıyoruz tesmere bakın diyerek yırtıyorlar bu iştn. En güzel bişi

bence ymm olabilmek için süre şartında değişikliğe gidilip 3 yıla indirilmeli 3 yıl yeterli aslında neden 10 yıl?10 yılını doldurmayan ymm neden olamaz?olursa hayrı mı olmaz? ;D

Kim kaldıracak maliyede adamlarını sonunda YMM olacaksınız diye teşvik edip özel sınavlar açan maliye bakanlığımı yoksa YMM lerin oy çokluğuna sahip olduğu türmobmu hayalle yaşamak güzelde gerçekler acı YMM ler olduğu sürece SMMM lere bu piyasada ekmek çıkmaz.
Adamlarda nasıl bir vizyon nasıl bir çevre yapısı varsa kuruyorlar bir firma defterde tutuyorlar , raporda yazıyorlar kanunsuzda olsa parayı buluyorlar. Birde mükelleflerde bir intiba oluşmuş benim müşavirim yeminli diyor vatandaş zannediyorki YMM defter tutabiliyor , zannediyorki defteri YMM tuttuğunda vergi kaçırsa maliyeden ceza yemeyecek ne desek boş aslında türmob onların, maliye bakanlığı onların ,vergi daireleri onların herşey onların dua edin elinizdeki mükellefler büyümesin dua edin o mükelleflere YMM ler musallat olmasın yoksa giden gittiğiyle kalır benden demesi

smmm mesleğinin tek kariyer imkanının kaldırılması mesleği yüceltmez aksine dahada sıradanlaştırır.

Arkadaşlar biz şimdi odalarda denetimle ilgili eğitim alıcaz.Tam emin olmamakla birlikte eğitim aldıktan sonra sınava tabi tutulup denetçi ünvanı alıcaz.Buda tahminim spk ya tabi olan şirketler haricindeki şirketleri denetleme yetkisi verecektir.

bu şartlar altında eğer spk ya tabi şirketi denetleyecem demiyorsam spk peşinde koşmanın bir anlamı var mıdır?

Kafam karışık yardımcı olursanız çok sevinirim

Spk 'ya tabi şirketlerin zaten %90 'ını 4 büyük denetim şirketi denetliyor.Spk lisansın ve de smmm ruhsatın olsada 4 büyük denetim şirketine girmen yeni mezun değilsen ve de yabancı dilin iyi değilse imkansız. Tecrübesiz yeni mezun alımları çok fazla yapıyorlar.Tecrübeli personel alımları çok az oluyor. Sektördeki çok nitelikli kişilere teklif seklinde partnerlik de önerebiliyorlar. Herkes spk sınavına giriyor.Ben niye sınava girmeyim ki dersen kullanmasan dasınav konularını çalışmış olursun. Büronda duvara asarsın.

Biraz önce Tesmer ile görüştüm, bağımlı çalışılan sürelerin YMM olmak için gerekli süreden sayılması için, ne yapmam gerekir, 1. derece imza yetkisi mi yoksa ne isteyeceksiniz diye..

Yetkilinin cevabı: Şu an için, sadece sgklı olarak çalıştığınız süreye bakıyoruz, şirket yetkililerinden, "şu kişi şu tarihler arasında şirketimizde muhasebe ile ilgili çalışmıştır" gibisinden antetli kağıda yazı istiyoruz. Fakat süreç uzun olduğu için, ileride bir değişiklik olursa, kendinizi sağlama almak için, şirketteki görevinizi (muhasebe müdürlüğü) sicil gazetesinde yayınlatmanız ve eğer a.ş ise imza sirküsünde adınızın yer alması iyi olur.

Bu şekilde işlem yapan veya başkaca bir bilgisi olan var mı?