YMM Sınav

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fugenc
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

fugenc

Tanınmış Üye
ymm sınavlarına başvurmak için 10 yılın dolmasını beklemk mi lazım yoksa 9. yılda da başvurup alındığında 10 yıl olabiliyor mu?

Ynt: YMM Sınav

YMM olmak için 10 yıl SMMM olarak çalışmak gereklidir.
Diğer tarafdan YMM sınavlarına başvurmak için SMMM olmak yeterlidir. İsteğiniz zaman YMM sınavlarına başvurup sınavlarına girebilirsiniz.
------------------------------------------
Düzeltme
Ben ilgili anayasa mahkemesi kararını yanlış hatırlamışım,

10 yıllık süre aranmaması olayı yalnızca inceleme elemanları için geçerlidir.

Anayasa Mahkemesi, 26.07.2008 tarihinde 10 yılını doldurmamış olan inceleme elemanlarının da TÜRMOB tarafından yapılacak genel sınava girmesi gerektiğine karar vermiştir.

mohicans ' Alıntı:
YMM olmak için 10 yıl SMMM olarak çalışmak gereklidir.
Diğer tarafdan YMM sınavlarına başvurmak için SMMM olmak yeterlidir. İsteğiniz zaman YMM sınavlarına başvurup sınavlarına girebilirsiniz.
sayın mohicans

yanlış anlamıyorum değilmi, smmm ruhsatı olanlar istedikleri zaman ymm sınavına girebilir, ancak ruhsatı almak için 10 yıl tecrübe isteniyor diyorsunuz.

inşallah dediğiniz gibidir. ancak bildiğim kadarıyla sınav başvuru evraklarının arasında 10 yıl smmm yaptığını kanıtlar belge isteniyor.

tesmer den

11)Kanunda belirtilen 10 yıllık çalışma süresini gösterir aşağıdaki belgeler:

a-1)Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik faaliyetini serbest olarak sürdürenlerden; mükellefiyeti süresince bağlı olduğu vergi dairelerinin tümünden alınacak mükellefiyetin başlangıç ve bitiş tarihlerini gösteren (devam edenler için devam ettiğine dair) belge ve affa uğramış olsalar dahi vergi kaçakçılığından dolayı ceza almadığına dair belge ve sigortalı hizmet dökümü (SSK onaylı),

a-2)Mesleki faaliyetini Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ortaklığı ( A.Ş, Ltd.) biçiminde sürdürenlerin yukarıdaki (a-1) maddedeki belgeye ek olarak şirket ortaklığını, yönetim kurulu üyeliğini ya da müdür olduğunu gösterir ticaret sicil gazetesi ve yetkisinin devamını gösterir imza sirkülerinin aslı yada noter onaylı örneği ve sigortalı hizmet dökümü (SSK onaylı),

b-1)Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik faaliyetini, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik veya Yeminli Mali Müşavirlik bürolarında bağımlı çalışarak sürdürenlerden; büro sahibinin faaliyet belgesi, ruhsat fotokopisi, adayın işe giriş bildirgesi ve sigortalı hizmet dökümü (SSK onaylı),

b-2)Mesleki faaliyetini Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik veya Yeminli Mali Müşavirlik ortaklığı (AŞ, Ltd.) biçimindeki iş yerlerinde bağımlı çalışarak sürdürenlerden; çalıştıkları iş yerinin oda kayıt belgesi, şirketin kuruluşunun tescil edildiği ticaret sicil gazetesi, adayın işe giriş bildirgesi ve sigortalı hizmet dökümü (SSK onaylı),

b-3)Ticari işletmelerde bağımlı çalışanlardan; İşe giriş bildirgesi, sigortalı hizmet dökümü (SSK onaylı), çalışma süresini kapsayan, şirketin ticaret sicil gazetesi((A.Ş?lerde genel kurul gazeteleri) ve genel imza sirküleri,

c)Kanunun 9.maddesinde belirtilen vergi inceleme yetkisine haiz olarak çalışanlardan kurumlarından alacakları hizmet çizelgesi (SMMM belgesi olmayanlardan yukarıda yer alan 7, 8,10?uncumaddelerdeki belgeler aranmaz.),

d)Kanunda belirtilen bilim dallarında öğretim üyeliği veya görevliliği yapmış olanlardan kurumlarından alacakları hizmet belgesi,(SMMM belgesi olmayanlardan yukarıda yer alan 7, 8,10?uncu maddelerdeki belgeler aranmaz.),

Birlikçe gerekli görülen hallerde başkaca belgeler de istenebilir.

smmm ruhsatı olanlar istedikleri an ymm sınavına giremezler. 10 yıl mesleği fiilen yaptığını kanıtlaması dışında yukarıda sayılan evraklar yanında türmobun istediği diğer evrakları da hazırlamaları gerekir.

10 yıllık bir öngörümleme yaparsak,
Bundan sonra türmobun yaptığı ymm sınavına talep giderek azalacaktır.Hatta 10 yıl sonra ymm 'liğe piyasada ihtiyaç kalmayacağından mülga bile edilebilir. Hesap uzmanlığı bile mülga edildikten sonra ymm'lik için bu durum pek de şaşırtıcı olmaz.Kamu gözetim kurumunun sınavla yapacağı ' bağımsız denetçilik lisanslaması ' önümüzdeki yıllara damgasını vuracaktır. Kademeli geçiş sonrası Ymm sınavı ayarında da olursa zaten pek de problem kalmaz.Piyasada defter tutanlar ve denetçiler olarak iki meslek olur.Bilgisi olan ymm sınavı ayarında hazırlanan bağımsz denetim lisanslama sınava girer.Spk 'nın test sınavı gibi basit bir sınav yapılırsa kamu gözetim kurumu bindiği dalı kesmiş olur.Bir çuval inciri berbat eder.

Ben ilgili anayasa mahkemesi kararını yanlış hatırlamışım,
10 yıllık süre aranmaması olayı yalnızca inceleme elemanları için geçerlidir.

Anayasa Mahkemesi, 26.07.2008 tarihinde 10 yılını doldurmamış olan inceleme elemanlarının da TÜRMOB tarafından yapılacak genel sınava girmesi gerektiğine karar vermiştir.