Yöneticilere Ait Yükümlülükler !

FNDŞAHİN

Katkı Sunan Üye
Sayın Forum Üyeleri,

Bir işletmede personelin şikayetçi olması durumunda bazı yaptırımlardan kurtulmak için patron tarafından birimlerin yöneticilerine evrak imzalatılabilir mi?
Mesela fazla mesai yada bunun gibi bazı uygulamaların cezaya dönüşmesi durumunda departman müdürlerine imzalatılan belgeler patronu bu işin sorumluluğundan kurtarır mı? ve departmanların yöneticileri böyle bir durumda cezayı kendileri ödemek durumunda kalır mı?

Saygılarımla.

Detaylandırılabilir,her bir konu/olay hakkında farklı yorum getrilebilir hatta her bir konu olayın süreçleride sonuçları etkileyebilir ama benim genel görüşüm,"işverenin denetim yükümlülüğü"var ise (ki var)yapılan işlem yetki devri bile olsa, işveren/patron sözkonusu bu yükümlülüğün doğurduğu/doğuracağı sorumluluktan tam olarak kurtulamaz.
-(Örneğin,soma olayını düşünün tüm sorumluluk oradaki üç beş müdürde kalsın!da işveren/ patron veya vekilinin hiç kusuru olmasın mı!ya da tersi .o kadar basit değil.
Tekrar edeyim her bir olay,konunun farklı özellikleri dolayısıyle farklı sonuçları çıkabilir,bu yönde bir örnek;iş güvenliği uzmanı kendi yükümlülüğünü yerine getirdi ve yapılması gerekenleri işverene veya isg kuruluna bildirdi, kurul başkanı da işverene bildirmiş olmasına rağmen, işveren gereğini zamanında yerine getirmedi ve iş kazası ya da meslek hastalığı gündeme geldi,
şimdi bu noktada işveren daha önce isg uzmanını bu konuda yetkilendirmiş idi(zaten yasayla belirlenen görevleri var)
verdiğim örnekde işveren kusursuz mu olsun?

Son düzenleme:
Sayın Şeref Aydemir,

Cvp için teşekkür ederim evrakta mesai dışında bazı farklı konuların yer aldığı söyleniyor evrakı inceler incelemez konuyu sizlere de sunmak istiyorum. Böyle sorumluluğu departman müdürlerinin üzerine bırakmak yada hatta işletmenin ödeyeceği para cezalarını bu imzaları kullanarak departmanlarının müdürlerinden kesmek gibi bir genel geçer uygulama var mı? kanun bu evrakı kabul eder mi? Evrakı sizlerle de paylaşacağım.

Yukarıdaki bilgiler ışığında şimdi nokta atışı yapmak doğru olmaz,müsaade ederseniz bahsekonu evrakın konusunu paylaşdığınız vakit daha verimli ve net cevaplar verilmiş olur.
saygılarımla...

Her ne olursa olsun,
iş ilişkisinde çalışan ve işveren (tüzel kişilik) var sonuçta,
dediğiniz gibi fazla çalışma ücreti veya başka bir konuda muhatap işveren tüzel kişiliği olur,
yani işyeri sorumludur,
ha sonrasında, (varsa eğer) sorumlunun kusuru ıspat edilebilirse oluşan zararın tazmini mümkün olabilir.
Böyle bir sözleşme kabul edilmiş olsa bile işverenin sorumluluğunu ortadan kaldıramaz.

Her ne olursa olsun,
iş ilişkisinde çalışan ve işveren (tüzel kişilik) var sonuçta,
dediğiniz gibi fazla çalışma ücreti veya başka bir konuda muhatap işveren tüzel kişiliği olur,
yani işyeri sorumludur,
ha sonrasında, (varsa eğer) sorumlunun kusuru ıspat edilebilirse oluşan zararın tazmini mümkün olabilir.
Böyle bir sözleşme kabul edilmiş olsa bile işverenin sorumluluğunu ortadan kaldıramaz.

Sayın Keremcem merhaba,

Bahsettiğim yazılı metin bir sözleşme değil. şirketin patronu tarafından memorandum gibi yazılmış imzalanmış bir çıktı. Bu yazının altına departmanların müdürlerinin imza atması isteniyor. İçerikte özetle şöyle ; Şirketimizde fazla mesai uygulaması usülünce yapılmaktadır. Ücret pusulasında belirtilenin dışında fazla mesai yaptırılması durumunda yada yönetici kişilerin mesai dışında otelde bulunup kendilerine sonrasında fazla mesai istemeleri durumunda herhangi bir sorumluluk kabul etmiyoruz. Bu durumlardan doğacak kayıplar yada mahkeme giderlerinin departman müdürlerinden yada sorumlu kişilerinden tahsili yapılacaktır. Bilginize sunar bundan sonra bu konuda gerekli hassasiyeti göstermenizi rica ederim.

Bu yazı departman müdürlerinin işyerinde sıkıntı yaşamamak için imzalamak zorunda kaldığı bir yazı. Aksi halde işinden olacaklar. Ancak beni düşündüren bu yazının imzalandıktan sonra kanunen geçerliliği varmı. İş mahkemeleri yada Çalışma Bakanlığı "işverenin sana bunu yazılı olarak bildirmiş bu ceza ve yaptırımların muhatabı sensin" mi diyecek departman müdürlerine. Ve akabinde işveren bu bu ceza yada mahkeme giderlerini departmanlarının müdürlerinden kesebilirmi. Böyle bir uygulama var mı yapılabiliyor mu. Eğer varsa bütün işverenler kendilerini buna benzer yazılar imzalatarak kurtarabilirler. Tecrübelererinizi bekliyorum çünkü burada işveren zaten sorumluluktan kurtulmanın yanında ödediği cezayı müdürlerinden geri almanın peşinde. Hatta bunun yanında bizim talimatlarımıza aykırı çalıştı deyip tazminat bile ödemeden çıkarmanın peşinde.

Saygılarımla.

Son düzenleme:
Peşinde koştuğu konu açık elbette sn.fndshn; :)
ama o koşunun sonunda düşüp dizleri kanayacak olan gene sadece kendileri olur emin olun.

Peşinde koştuğu konu açık elbette sn.fndshn; :)
ama o koşunun sonunda düşüp dizleri kanayacak olan gene sadece kendileri olur emin olun.

Sayın Keremcem,

Şimdi uzun süredir Türkiyede değilim kanunlar uygulamalar değişiyor. Bu konu hiç mantıklı gelmedi bana ama yinede emin olmak istedim. Bu duruma bir avukat "o evrak geçerli olur sonradan başınız ağrır" falan demiş çalışanlara. Ben çok saçma buldum ama yinede sormak istedim sizlere.
Yani sonuç olarak böyle bir memorandumdan bozma yazıyla imza toplayarak bu ceza yada masrafların departmanların başındaki sorumlulardan kesilmesi söz konusu değil diyebiliriz değilmi?

Memorandumdan bozma yazı değil, işverenin bir bildirimi sonuçta. Elbette geçerliliği kabul edilir,
konu onda değil, o yazının içeriğinin yasalara uygun olup olmamasında sn.fndshn.
Elbette işveren ben zamanında size bildirdim, bu da sizin imzanız ama bakın geldi cezalar, cezaları siz ödeyeceksiniz, ücretinizden kesiyorum diyebilir/diyecektir o zekada bir işverenlik.
Sonrasında o uygulamadan olumsuz etkilenen biri tarafından açılacak davada işyerinin aldığı cezaların , departman sorumlusunun kasti hatası nedeniyle ortaya çıktığını ıspatlamak zorunda kalır, ıspatlarsa zaten bir şey yoktur,
ıspatlayabilir mi??
bence çoook zor.

Yani şimdi siz diyorsunuz ki işveren departmanın sorumlusundan mahkeme masraflarını yada cezası herneyse kesintisini bu yazıya dayanarak kesebilir. Çalışan ise hakkını aramak istiyorsa ancak mahkemeye verir ve hakkını orada arar. Doğrumu anladım. Eğer böyleyse yine işveren kazanır.

Ücreti ödeyen işveren diyorum, yasal olarak kesemez elbette ama , verirrken ''kendince'' haklı sebeple ücreti o kadar eksik ödemesinin önüne geçecek bir durum yok sonuçta.
Çalışan da yapılan bu haksız, hatalı kesintiyi geri almak ve diğer hakları için dava açmak zorunda kalır.

Ücreti ödeyen işveren diyorum, yasal olarak kesemez elbette ama , verirrken ''kendince'' haklı sebeple ücreti o kadar eksik ödemesinin önüne geçecek bir durum yok sonuçta.
Çalışan da yapılan bu haksız, hatalı kesintiyi geri almak ve diğer hakları için dava açmak zorunda kalır.

Teşekkür ederim Sayın Keremcem, ancak maalesef bölgede bu sektörde olupta böyle durumlarda şikayetçi olmak ve konuyu davalara taşımak her ne kadar hakkıyla sonuçlansada ondan sonraki iş yerlerinde hep hep kötü referans kabul ediliyor. İş görüşmelerinde hep kafada soru işareti kalıyor. Acaba sorunlu bir adammı bizimde başımızı ağrıtır mı diye. İşte bu yüzden kimse hakkının peşine düşmek istemiyor. Çünkü biliyorki kendiside hakkıyla adam çalıştırmıyor. Teşekkür ederim keremcem bilgilendirme için.