YTL Kesilen İhracat Faturası

Merhabalar xxx firması ihracat faturalarını ytl olarak açıyor
24.07.2008 tarihinde 200.000 ytl ihracat faturası kesiyor gçb beyannamesinde toplam fatura bedeli
200.000 ytl yazıyor istatistiki kıymet ise kur 1,25 olsun 160.000 usd yazıyor intaç tarihi ise 25.07.2008 kur 1,30 ytl olsun bu bilgilere göre muhasebe kayıtlarını nasıl yapacağız .
Biz beyanname açıldığı tarihteki kura göre ytl tutarı bölüp 200.000 ytl / 1,25 = 160.000 $ ı intaç tarihindeki kurla çarpıp muhasebe kayıtlarımıza alıyoruz 160.000 $ x 1,30 = 208.000 ytl
Yaptığımız uygulama doğrumudur.

Ynt: ytl kesilen İhracat faturası

Hüseyin Bey, bilen forumdaşlar size cevaplamaya hazır oldukları zaman cevap vereceklerdir. Taktir edersiniz gönüllülük esasına dayalıdır forum. Soru hiç cevaplanmayada bilir.

bildiğim kadarıyla yaptığınız uygulama doğrudur
kolay gelsin

Daha önce hiç TL beyanname açmadım fakat şahsi görüşümü belirtmek isterim.

Malın ihraç tarihi türk hudutlarından çıktığı tarih olan intaç tarihidir.Yapılan KDV iadeler ve gelir hesaplarına atılması
İntaç tarihinin kurundan ve ytl değerinden yapılır.İstenmeyen bazı durumlar Malın gümrükte bekleme süresini uzatabilir ( yoklama memurunun sayım istemesi,mal ile ilgili yapılan ihbar, kırmızı hatta düşmesi vs.).. Sonuç olarak
malın gümrükte bekleme süresi 1 ay bile olabilir.1 ayda kurlar tepetaklakta olur, 1 ayda devaluasyon olup sizin örnekteki gibi 0,05 kuruş değilde 500 ytl bile artabilir.

Maliye yi bağlayan mal nezaman ihraç olmuş yurt dışına çıkmış onu bilir, Tüm hesapları buna göre yapar.
Şahsi kanaatim herhalukarda intaç tarihidir.

200.000/1,30 =153.846.-usd ihracatınız varken, 160.000.-usd ihracat yaptığınızı göstererek ,6154.-usd lık olmayan ihracat gösterilmiştir ,ki 6154*1,30 =8.000.-ytl dir KDV İade de problem yaşanacaktır diye düşünüyorum

kurlar 1,30 değilde 1,60 olsaydı fazladan gösterilen ihracat farkı 35.000.-usd olurdu bu benim mantığıma aykırı.

dediğim gibi daha önce hiç ytl beyanname açmadım, sadece olumsuz açıdan bakmaya çalıştım.Konu ile ilgi mutlaka deneyimli arkadaşlar veya mukteza vardır.

sayın basar bence ytlde açsa beyannameyi ihracat bedeli döviz olarak geleceği için bana göre huseyın arkadaşımızın yaptığı uygulama doğrudur. düşünün bir kere siz alıcı firma ile anlaşmışsınız 160000 $ a malı satmışsınız siz firmaya diyemezsinizki intaç tarihindeki 154000 $ borcun var diye ihracatçı firma zarar eder yani .