Yüklenilen Kdv

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Dagkan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Serbest Bölgeye 17 830.41 ytl tutarında satış yapılıyor.Tabii kdvsiz.
Burda iade alınanacak kdv tutarı yüzde kaç olur.yada iade kdv tutarı ne olur.
ve bu kdv kaydı ne zaman ve hangi hesaplarda takip edilmelir.

iade edilecek kdv oran ile hesaplanmaz bunu burda defalarca tartıştık..sattığının malın bünyesine giren tüm girdilerin kdv sinin iadesi söz konusudur
iyi çalışmalar

sayın büyüklerim muhasebede daha çok çok yeniğim siz büyüklerimden öğreneceğim çok şeyler olduğuna inanıyorum bu forum muhteşem bir yer herşeyin karşılıklı hoşgörü ile saygı ile bilgilerin birbirine aktarıldığı güzel bir forum.hazırlayanlara çok teşekkürler. sorum şu olacak yüklenilen kdv'den kastınız nedir ne işe yarar bu yüklenilen kdv nerelerde kullanılır

sayın büyüklerim muhasebede daha çok çok yeniğim siz büyüklerimden öğreneceğim çok şeyler olduğuna inanıyorum bu forum muhteşem bir yer herşeyin karşılıklı hoşgörü ile saygı ile bilgilerin birbirine aktarıldığı güzel bir forum.hazırlayanlara çok teşekkürler. sorum şu olacak yüklenilen kdv'den kastınız nedir ne işe yarar bu yüklenilen kdv nerelerde kullanılır

Yüklenilen KDV basit bir ifade ile ,bir mal yada hizmetin alımında ödenen yani alış faturalarındaki KDVdir.Örneğin bir makina alıyorsunuz.
size maliyeti şu şekilde

makina bedeli 500 YTL
KDV si 90 YTL

taşımak için nakliye ödediniz

nakliye bedeli 100 YTL
KDV si 18 YTL

bu makinanın yüklenilen KDV'si 108 YTL dir..Yani bu malı ihraç edersek alacağımız iade rakamı aynı zamanda yüklenilen KDV rakamı olan 108 YTL dir..

Herkere iyi çalışmalar

İadesini talep edeceğiniz KDV ihracat tutarının %18 ini aşamaz.

Bu kural normal şartlarda doğrudur,mantık gereği düşünülmüştür..ancak bunu hüküm olarak algılamamk gerekir bazı şartlarda yüklenilen KDV hesaplanan KDV yi geçebilir..bunu daha önce forumda tartıştık ve sonuca ulaştık.

yüklenilen kdv hakkında...

tüm forum üyelerine iyi bayramlar. Yapı Denetim hizmeti veren bir firmamız Tevkifatlı fatura kesmekte, bu firmamız ile ilgili yüklenilen KDV listesi ne neleri ekleyeceğimiz konusunda tereddütteyim. indirilecek kdvleri, mobilya, benzin, muhasebe giderlerinden oluşmakta . hizmet sektörü olduğu için indirilecek kdvlerin tümü yüklenilen kdv mi olacak . bu konuda yardımlarınız bekliyorum. tekrar iyi bayramlar...

Re: yüklenilen kdv hakkında...

recep6181' Alıntı:
tüm forum üyelerine iyi bayramlar. Yapı Denetim hizmeti veren bir firmamız Tevkifatlı fatura kesmekte, bu firmamız ile ilgili yüklenilen KDV listesi ne neleri ekleyeceğimiz konusunda tereddütteyim. indirilecek kdvleri, mobilya, benzin, muhasebe giderlerinden oluşmakta . hizmet sektörü olduğu için indirilecek kdvlerin tümü yüklenilen kdv mi olacak . bu konuda yardımlarınız bekliyorum. tekrar iyi bayramlar...

Sayın recep6181

İndirilen kdv nin tamamını değil.

Sadece Tevkifata konu işle ilgili yapılmış olan stopajlara ait kdv leri iade konusu yapabilirsiniz.

.

--------------------------------------------------------------------------------

recep6181 demiş ki:

Sayın recep6181

İndirilen kdv nin tamamını değil.

Sadece Tevkifata konu işle ilgili yapmış olduğunuz harcamalara ait kdv leri iade konusu yapabilirsiniz

yanlız o dönem içerisinde genel giderleri oranlayarak orana isabet eden kısmın iadesini alabilirsiniz..

Sayın recep6181

Tevkifatlı kesilen faturalarda iade sistemi şöyle :

1. KDV Beyannamesinde de görüleceği üzere SONRAKİ DÖNEME DEVREDEN KDV' niz müsait ise tevkif edilen KDV İADEYE KONUDUR. Arkadaşların bahsettiği gibi Tevkifatlı kesilen faturalarda yüklenilen KDV iade alınmaz. Tevkif edilen KDV iade alınır.

2. Her ne kadar tevkif edilen vergi iade alınsa da Vergi Dairesi ayrıca yüklenilen KDV listesini istiyor. Yüklenilen KDV listesine teslime ilişkin katlanılan maliyetlerin KDV' leri yazılır. Yüklenilen KDV toplamı, tevkif edilen KDV' den başkaca bir rakamda çıkabilir. İadeye esas tutar tevkif edilen vergidir ve yükleniminiz tevkif edilen vergiyi geçsede maksimum olarak tevkif edilen vergi iade alınır.

Örnek : Ekim ayı içinde 100 YTL.' lik tevkifatlı fatura kestik.

Tutar : 100 YTL.
Hes. KDV : 6 YTL.
Tevkifat : 12 YTL. (2/3)

Ekim ayında
Toplam indirilecek KDV : 30 YTL.
Toplam Hes. KDV : 10 YTL. olsun.
Sonraki Döneme Devir : 20 YTL.

Sonuç olarak Beyannamede
İade alınacak Tutar : 12 YTL.
Sonraki Döneme Devir : 8 YTL. olacaktır.

Ayrıca iade rakamını etkilemeyecek olan yüklenilen KDV Listesi Vergi Dairesi' ne verilir. Ayrıca, iadeye esas tevkif edilen KDV OLDUĞUNDAN VERGİ DAİRESİ' NİN YÜKLENİLEN KDV LİSTESİNİ İSTEMESİ ANLAMSIZDIR. Nasıl ki, ihraç kayıtlı teslimde hesaplanan KDV iade alınıyor ve yüklenilen KDV listesi istenmiyor. Aynen onun gibi tevkifatlı teslimlerde de yüklenilen KDV Listesi istenmemeli.

Konuya ilişkin 91 Nolu KDV Genel Tebliği' nden :

c) İade
Tevkifata tabi hizmetleri ifa eden mükellefler iade talep etmeleri halinde hizmetin yapıldığı dönem beyannamesinin 49 uncu satırına hizmet bedelini, 50 nci satırına ise “sorumlular tarafından tevkif edilen katma değer vergisi tutarını” yazacaklardır. Bu bölüme işlemin bünyesine giren verginin yazılması söz konusu değildir. İade olarak talep edilecek tutar işlemin bünyesine giren vergi değil, tevkif edilen vergi esas alınarak belirlenecektir. Dolayısıyla iadesi istenilecek katma değer vergisi hiçbir surette tevkif edilen vergiden fazla olmayacaktır. Ayrıca iade talep eden mükelleflerden istenecek olan “yüklenilen vergiler listesi” iadenin tevkif edilen vergi tutarına göre belirlenmesine engel değildir.

Yani, Tebliğe göre yüklenilen KDV listesi istense de İADEYE ESAS TEVKİF EDİLEN KDV' dir.

new' Alıntı:

Sayın new ,
3065 sayılı kdv kanunu iki defa okursan sorularının bir çoguna yanıt bulabilirsin , en azından kafanda bir takım sekıl meydana gelir

iyi çalışmalar