fonradar

Yurt Dışı Borsa Alım Satım Kazanç Gelirlerinin Vergilendirilmesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Burak.D
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba. Yurt dışı piyasalarda hisse senedi alım satım kazançlarının vergilendirmesi ile ilgili:

* Şahıs şirketinin yıllık beyannamesinde kazanç olarak gösterilir mi?
* Şahıs şirketi olmayan gerçek kişiler yani T.C vatandaşları bu kazancına dair vergi ödemek zorunda mı?
* İki yıldan fazla elde tutulan hisselerin satışından elde edilen kazancın vergiden istisna olup olmaması.

Bu konularda bilgi sağlayabilirseniz sevinirim.

* Şahıs şirketinin yıllık beyannamesinde kazanç olarak gösterilir mi?
menkul sermaye iradı bölümünde gösterin
* Şahıs şirketi olmayan gerçek kişiler yani T.C vatandaşları bu kazancına dair vergi ödemek zorunda mı?
menkul sermaye iradı bölümünde gösterin
* İki yıldan fazla elde tutulan hisselerin satışından elde edilen kazancın vergiden istisna olup olmaması.
iki yıl diye bir istisna yok, tümünden vergi ödemeniz lazım

bu linkte örneklerle anlatmış

Göndermiş olduğunuz bağlantıyı okudum. Teşekkür ederim.

Yatırım yapılan firma Hepsiburada.com yani Türkiye'de tam mükellef olan "D-MARKET Elektronik Hizmetler ve Ticaret A.Ş."
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın "Diğer Kazanç ve İratlatın Vergilendirilmesi Rehberi" kaynağından alıntıladığım paragrafa şu şekilde.

“Mükerrer Madde 80 – Aşağıda yazılı mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazançlarıdır. 1. İvazsız olarak iktisap edilenler ile tam mükellef kurumlara ait olan ve iki yıldan fazla süreyle elde tutulan hisse senetleri hariç, menkul kıymetlerin veya diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar.”

Hepsiburada.com'un NASDAQ altındaki HEPS hissesi, Türk Lirası'nın değer artış ve azalmalarından etkilenen bir nitelikte ADR özelliği ile dolar bazında listelenir. Bu firmaya yatırım yapmak, Türkiye'de tam mükellef bir firmaya yatırım yapmak anlamına gelir ve vergi muafiyeti sağlar mı?