fonradar

Yurt Dışı Gelen Havale ve KDV Durumu.

ggokhan.gokhan

Katkı Sunan Üye
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
104
Konum
İstanbul
Merhaba Sevgili Forumdaşlar,

Özet olarak;
Türkiye Distribütörlüğü yapmakta olan firmaya bazı harcamaları karşılığında (promosyon vb.) belirli bir kısmı karşılanmak üzere yurt dışında mallarını sattığı firma tarafından yabancı para cinsinden para gönderilmekte. Bu para karşılığında fatura düzenlenmelimidir. Düzenlenmeli ise KDV uygulanmalımıdır.
 
Evet fatura KDV'li olarak düzenlenmeli ve 2 nolu KDV ile beyan edilip 1 nolu KDV beyannamesinde indirim yapılmalı. Burada (detaya girmeden)Hizmetin verildiği yer TÜRKİYE olduğu için Fakat bunula ilgili Vergi Daireleri ile Yargıtay arasında çelişki yaratan açıklamalar vardır.Şöyleki iadre bu tip gönderilen paraların KDV hesaplanmasını Yargıtay ise gönderilen bu paralarda KDV hesaplanmasına gerek olmadığı yönünde açıklamaları mevcuttur.

Sonuç: Vergi dairesi ile sorun yaşamıyayım derseniz gönderilen bu paraya KDV hesaplayıp 2 nolu KDV ile beyan edip 1 nolu KDV'de indirim konusu yapın.Yok ben KDV hesaplamıyayım deyip ileride Vergi dairenizle sorun yaşarsanız Mahkeme ve Yargıtayla sürecinde bu davayı kazanırsınız .

Tercih sizin
 
Size gönderilen parayı herhangi bir müşterinizden aldığınız ön ödeme gibi 120/136 hesaplara alacak kayıt etmelisiniz. Bu para için fatura kesilmez.
Ancak bu para karşılığında yaptığınız birtakım hizmetler vardır. Bu hizmetler için fatura keserek 120 hesabın borcuna yzacaksınız.
KDV konusu ise çok farklıdır. Bu bir hizmet ithali olmadığı için 2 nolu kdv beyanı gerkemez. Ancak yaptığınız hizmetin veya sattığınız malın durumuna göre mutlaka kdv olacaktır. Hizmet ihracı varsa karınıza isabet eden kısım kdv den istisnadır.
 
Konuyu Özet geçtiğim için çelişkiler olabilir, iki tane örnek durumdan bahsedeyim, birinsici Türkiyede Distribütörlük yapıyorsunuz ve Yurt dışında olan A firmasına ait temsil ettiğiniz markayı sattığınız müşterilerinizi başka bir ülkeye yurt dışı seyahatine götürüyorsunuz. Bu seyahatin masraflarının %50 sinin parasını ben karşılarım diyen A Firması size masraflarınızın kesinleştikten sonra parayı gönderiyor. Biz A firmasının yolladığı (örnek 1.000 usd) paraya fatura kesilirmi? Kesilirse +KDV mi olur yoksa KDV Dahil mi hesaplanır.

İkinci durum ise , A firmasının mallarını ülkemizde satarken satışları arttırmak ve reklam amaçlı promosyon yaptırılmakta ve bu promosyonların % 50 sini size yollarım demekte. Yapılan promosyonlar için A firmasında yurt dışından gönderilen para karşılığında fatura kesilirmi? kesilirse + kdv mi olur? yoksa kdv dahilmi olur?
 
"Türkiyede Distribütörlük yapıyorsunuz ve Yurt dışında olan A firmasına ait temsil ettiğiniz markayı sattığınız müşterilerinizi başka bir ülkeye yurt dışı seyahatine götürüyorsunuz"

Evet kesilir. zaten fatura her türlü borçlandırma için kesilmelidir. Yollanan para ile kesilen faturayı karıştırmayın.Müşteri hiç para yollmasada bu yansıtma faturası mutlaka kesilir. Bu konuda kDv durumuna gelince T:C sınırları dışında yapılan harcamalar kdv kapsamında değildir. Bu nedenle eğer tüm seyahat harcaması yurt dışında ise ve belgelenmiş ise bunun yansıtılmasında kdv yoktur.


"İkinci durum ise , A firmasının mallarını ülkemizde satarken satışları arttırmak ve reklam amaçlı promosyon yaptırılmakta ve bu promosyonların % 50 sini size yollarım demekte. Yapılan promosyonlar için A firmasında yurt dışından gönderilen para karşılığında fatura kesilirmi? kesilirse + kdv mi olur? yoksa kdv dahilmi olur? "

Bu sorunuzun cevabı da EVET kesilir tabi. Yine yollanan para ile bağlantı kuruyorsunuz. Bunu aklınızdan çıkarın yapılan harcamaların KDV hariç bedelleri toplanır, anlaşmaya göre %50 mi yansıtılacak, toplamın %50 si fatura edilir ve buna kdv eklenir.
 
Üst