Yurt dışı hizmet faturası

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan birdamla
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Öncelikle herkese merhaba;

Yurt dışında bulunan yabancı bir download sitesinin türkiye bayisiyim.

Bu firma kullanıcılara serverlerinde bulunan dosyaları indirme hakkı vermektedir. "Premium üye" olanlar bu server de bulunan dosyaları indirirken daha hızlı indirmekte ve indirme esnasında bir bekleme yaşamamakta.

Şimdi ben bu firmanın bir adet premium hesabını sattığımda bana %20 komisyon veriyor. Mesela 100 liralık bir ürün sattığımda 20 lirasını bana kâr olarak veriyor.

Ben bu firmaya peşin olarak para yatırıyorum. Mesela 300 lira para yatırıyorum bu firmada sitesinde sattığı ürünü bana %20 indirimli satıyor bende sitesindeki sattığı türkiye de kullanıcılara satıyorum.

Ben bu sattığım ürünü 100 liraya sattığımı düşünürsek. Cebime giren net para 20 tl ben bu ürünü alan şahsa fatura keserken KDV dahil 20 lira yamı fatura keseceğim. Yoksa 100 tl yemi fatura keseceğim.

Cevaplarınızı sabırsızlıkla bekliyorum şimdiden teşekkürler.

Ynt: Yurt dışı hizmet faturası

hocam senin durum içler acısı bu durumla ilgili daha evvel bir kaç yerde de tartışmışlığımız var
Özetle şimdilik
alışın yüzünden KDV 2 - Satış sırasında KDV 1 ve her ikisininde vergi oranı %18 olacak şekilde hesaplayacaksın.
durum sanalda olması hasebiyle karışık ama maliye bu işler için ayrı bir birimle mücadele veriyor ve bildiğim kadarıyla gitti gidiyor gibi sitelerdeki sanal mağzaları bile vergi incelemesi kapsamında hallaçlyorlar.

yazyı bulursam yarın ayrıntılarıyla gönderirim.

Merhaba,
Bir defa anladığım kadarıyla yurt dışı firma adına sattığınız 100 TL hizmet için yurtdışı firmaya 80 TL ödediğinize göre;
Siz satış yaptığınız zaman 100 TL + KDV fatura keseceksiniz, yurtdışı firma size 80 TL fatura kesecek ve bu sizin sattığınız ürünün maliyeti olacak. Hizmetten yurt içinde faydalanıldığı için yurtdışı firmanın 80 TL faturası için 2 no'lu KDV beyannamesi ile KDV beyanı yaparak ödeyecek ve aynı tutarı ödediğiniz dönemde indirilecek KDV olarak dikkate alacaksınız.
İşlemler her ne kadar sanal ortamda olsa bile bir denetimde sorun yaşamamak için alış faturalarınızın mail yoluyla olsa da temin edilmesi gerekli.

yazıda teşbihte hata olmaz sizin konunuzu direk örneklemedim ama bir akadaşa bilgi aktarırırken vergiğim yanıttır. Sizinde durumunuz aynı anladığım kadarıyla.

------------------------------
Bu aldığın Facebook reklam ve Google faturalarında vergi konusunda seni biraz üzecek bir vergisel durum söz konusu şimdi biraz ayrıntılı olacak ama anlatacağım özetle KDV sini senin ödemen lazım sonra ödediğin KDV yi de gider olarak yazabiliyorsun garip bi durum değil mi?

Mesela 45 TL lik fatura için 8,10 TL vergi ödemen gerekiyor. Ondan sonra 8,10 u normal vergiden indirilecek.

Türkiye?de işyeri veya temsilcisi olmayan arama motoru Google ve sosyal paylaşım sitesi Facebook?tan internet üzerinden, internet reklam alanı satın alınmasının ticari kazanç çerçevesinde hizmet alımıdır.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu?nun 1. maddesinin 1. bendinde, ?Türkiye?de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan mal teslimi ve hizmet ifalarının KDV?ye tabi? olduğu belirtilmiş, aynı maddenin 2. bendinde ise ?her türlü mal ve hizmet ithalatının KDV?ye tabi bulunduğu? belirtilmiştir. Katma Değer Vergisi Kanunu?nun 6. maddesinde ise ?İşlemlerin Türkiye?de yapılması malların teslim anında Türkiye?de bulunması, hizmetin Türkiye?de yapılmasını veya hizmetten Türkiye?de faydalanılması ifade eder.? hükmü yer almaktadır.

Maddelerden de anlaşılacağı üzere bir hizmetin KDV?nin konusuna girmesi için hizmetin Türkiye?de yapılması veya hizmetten Türkiye?de faydalanılması şartlarının herhangi birisinin gerçekleşmiş olması yeterlidir.

Google ve Facebook gibi firmalardan internet üzerinden reklam alanı satın alınması olayında ise hizmetten Türkiye?de faydalanıldığı tartışmasız.

Bu nedenle gerek Google gerekse de Facebook?tan internet üzerinden, internet reklam alanı satın alınması KDV?nin konusuna girecektir. Peki, KDV?nin konusuna giren bu işlemler nedeniyle vergiyi kim, nasıl beyan edip ödeyecektir?

Katma Değer Vergisi Kanunu?nun 9/1. maddesinde ?mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı?nın vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği? hükme bağlanmıştır.

15 Seri No.lu KDV Genel Tebliği?nde; ?Katma Değer Vergisi Kanunu?nun 1. maddesine göre işlemler Türkiye'de yapıldıkları takdirde vergiye tabi tutulabilecektir. Aynı Kanun?un 6/b maddesine göre, Türkiye'de yapılan, değerlendirilen veya faydalanılan hizmetler Türkiye'de ifa edilmiş sayılacaktır. Yurt dışındaki firmalara yaptırılan hizmetlerden bu kapsama girenlerin vergiye tabi olacağı açık. Bu gibi hizmet alımlarında mükellef esas olarak yurt dışındaki firma olmakla birlikte, firmanın Türkiye'de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmaması halinde vergi, KDV Kanun?un 9. maddesi gereğince hizmetten faydalanan yurt içindeki muhatap tarafından bağlı bulunulan vergi dairesine sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenecektir.? denilmiştir.

Türkiye?de işyeri veya temsilcisi olmayan Google ve Facebook gibi firmalardan internet üzerinden, internet reklam alanı satın alınması KDV?nin konusuna girecek ve bu hizmeti Türkiye? de alan mükellef Katma Değer Vergisi Kanunu?nun 9/1. maddesi kapsamında yurt dışındaki firmaya yaptığı ödemeden sorumlu sıfatıyla genel vergi oranında KDV stopajı yapacak ve bu stopajı da 2 no.lu KDV beyannamesi ile beyan edip ödeyecektir.

Öncelikle cevaplarınızdan dolayı teşekkür ederim.

Şimdi söylediğiniz gibi bu firmanın yurt içinde herhangi bir kuruluşu falan yok.
Vergi mükellefi olmak için muhasebecimle görüştüm oda yurt dışı işinde stopajdan falan bahsetti işin içinden iyice çıkılmaz bir hal aldı durum.

Daha sonra orta derece büyüklükte bir mağazanın internet satışlarını takip eden bir abi var muhasebeci o abimize sordum durumu söylediği şudur;

Sen yurt dışına para gönderirken ne ile gönderiyorsun? Bende kredi kartımla aldığımı söyledim para yatırdığımı. Abide bana dedi ki şöyle yapacaksın;

100 liralık bir ürün sattın diyelim bunun ne kadarı senin kârın 20 tl si faturayı şu şekilde düzenleyeceksin dedi;

Fatura nüshasına 80 TL kdv den muhaf yazacaksın. 20 tl sinede kdv dahil 20 tl yazıp toplamda 100 tl aldığını faturada belirtecek sin dedi. Bende bu stopaj olaylarından falan bahsettim öyle bir şey söz konusu değildir dedi.

Peki yarın öbür gün bana denetim gelse bu firmaya ödediğin 80 tl yi göster dediklerinde ne yapacağım dedim, sonuçta bu firma bana fatura vermiyor. internet üzerinden verdiği faturada yurt dışı firması olduğu için geçerli olmuyormuş dedim.

Abimizde bana her ayın belli bir gününü kendine belirleyeceksin ve banka cüzdanına hesap hareketlerini kaydettireceksin dedi. Bu cüzdan yurt dışındaki bu firmaya ödediğin resmi evrak yerine geçer dedi.

Durum bundan ibaret. Kusura bakmayın kdv vergi olaylarından sizin kadar iyi anlamıyorum. yanlış yazdığım bir yer varsa özür dilerim.