Yurt Dışı Mal Alışı Hakkında

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan talcid
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

talcid

Katkı Sunan Üye
Üyelik
18 Tem 2006
Mesajlar
627
Konum
istanbul
1) işletme hesabına göre defter tutan mükelleflerde gümrükten geçene kadar olan nakliye,gümrük komisyon bedeli,kargo,damga vergileri v.s.olan masraflar mal alışı hesabınamı atılır yoksa masraf olarakmı gösterilir.
2) gümrük beyannamesinde gözüken kdv ve matrahmı dikkate alınır yoksa yabancı firmadan alınan faturamı dikkate alınır ikisindede kdv aynı ama matrahlar farklı
 
ticari mallar maliyet hesabına göre değerlenir. Maliyet bedeli de malın iktisap edilmesi amacı ile yapılan ödemelerle bunlara müteferri bilumum giderlerin toplamını ifade eder. bu nedenle gümrükte bu mal için yapılan tüm giderleri malın maliyetine atmalısınız.

malın gerçek faturasını merkez bankası kuru ile değerleyerek kayıtlara alın. kdv için zaten ödendiğine dair size belge verecekler. onu da indirilecek kdv ye dahil edersiniz.
 
Sayın İ.Şengün Bilgileriniz İçin Teşekkürler Bende Aynı Sizin Düşündüğünüz Gibi düşündüm ve Bu Şekilde Kayıt yaptım Yalnız Bu Kaydı İşletme Hesabı Olduğu İçin 153.18 Hesabına Attım Buna Farklı bir Hesap Açmam Gerekirmi Yoksa Bu 153.18 Hesabının içinde Kalsa Sorun Olurmu Birde Kdv 109,20 ytl Ama Yabancı Fatura 100$*1,5454:154,54 Ytl. Yani Matrah 154,54 Kdv 109,20 Ytl'ye denk Geliyor Bu bana açıkcası Tuhaf Geldi.İlginiz İçin Çok Teşekkür ederim Çalışmalarınızda Başarılar Dilerim.
 
sn gökhan
1.si işletme hesabında 153 hesabı nereye açıyorsunuz tam anlamadım. işletme defterinde satın alınan emtea sütununa işleyeceksiniz. ama sizdeki programın özelliklerinden kaynaklanan bir durum varsa tam anlayamadım

2.si anladığım kadarı ile yurtdışından ithal edilen ürün tekstil, konfeksiyon, porselen, seramik eşyalar gibi koruma önlemleri kapsamında bir mal. bu ürünlerin kdv si ve gümrük vergisi sizin ithal ettiğiniz tutardan değil koruma önlemlerine göre tespit edilen rakamlar üzerinden hesaplanmaktadır. bazen öyleki malların kdv'si, malın gerçek değerinin üzerinde dahi çıkmaktadır. bu nedenle şaşırmakta haklısınız. ayrıca bu kdv nin iade hakkı da yoktur. böyle sadece bu malın ticareti ile uğraşsanız malın satış değeri dahi kdv matrah değerini yakalayamayacağı için sürekli devreden kdv ile karşı karşıya gelirsiniz ki bu da aslında firma için ek bir maliyet oluyor.
 
Üst