Yurt Dışı Yolcu Taşımacılığı

herkese kolay gelsin;

bir otobüs firmamız var. bu ay yurt dışına yolcu taşımacılığı yapmış. faturayı da haliyle döviz olarak kesmiş. dövizi o günkü kurla ytl ye çevirdim deftere yazdım. benim sormak istediğim kdv beyannamesinde bu miktarı tam istisna kapsamına giren işlemlerde mi gösterecem kod no:311 kdvk md.no:14 doğrumu. nırmalde bu işlemi uluslar arası yük taşımacılığı yapan birfiemada yapıyoruz. listeye baktığım zaman orda sadece uluslar arası taşımacılık yazıyo. yani yük yada yolcu diye ayırmamış.

yardımınız için teşekkürler.

Ynt: Yurt Dışı Yolcu Taşımacılığı

C _ Taşımacılık istisnası:(1 SIRA NOLU KATMADEĞER VERGİSİ TEBLİĞİ)

Kanunun 14. maddesinin 1. fıkrası ile transit ve Türkiye ile yabancı ülkeler arasında yapılan taşımacılık işlerinde Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek taşıma işleri vergiden istisna edilmiştir.

Maddenin 2. fıkrası ile söz konusu istisna, ikametgahı, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayan mükelleflere, yani Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunu'na göre dar mükellefiyete tabi gerçek ve tüzel kişilere karşılıklı olmak şartıyla tanınabilecektir.

sayın tulay tebliğde Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek taşıma işleri vergiden istisna edilmiştir diyor ve B.K.K.da bu

K.D.V. KANUNUNUN 14 ÜNCÜ MADDESİNE İLİŞKİN

B.K.K. No 84/8889
Resmi Gazete Tarihi 28/12/1984
Resmi Gazete Sayısı 18619
Kapsam
Karar Sayısı: 84/8889
Transit ve Türkiye ile yabancı ülkeler arasında yapılan taşımacılık işlerinin, ekli Karar'da belirtilen şekilde katma değer vergisinden istisna edilmesi; Maliye ve Gümrük Bakanlığı'nın 24/12/1984 tarihli ve 84624 sayılı yazısı üzerine, 3065 sayılı Kanun'un 14 üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulunca 24/12/1984 tarihinde kararlaştırılmıştır.

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 14 üncü Maddesi Gereğince Transit ve Türkiye İle Yabancı Ülkeler Arasında Yapılan Taşıma İşlerinin Katma Değer Vergisinden İstisna Edilmesine İlişkin Karar

Madde 1 _ Transit ve Türkiye ile yabancı ülkeler arasında deniz, hava, kara ve demiryolu ile yapılan yük ve yolcu taşıma işleri vergiden müstesnadır.
Madde 2 _ Bu Karar 1/1/1985 tarihinde yürürlüğe girer.

bu karara göre kDV den istisnadır.