fonradar

Yurt Dışına Yapılan Swift Transferleri

Üyelik
3 Haz 2006
Mesajlar
37
Merhaba,

Öncelikle herkese selamlar.

Türkiyedeki müşterilerimize yaptığımız hosting satışlarında sunucularımız yurt dışında bulunmakta ve sunucu masrafları için ödemeleri yurt dışına toptan olarak banka havalesiyle göndermekteyiz.

Swift transferi yaparken açıklama bölümüne kendi bayi kodumuzu yazmamız gerekiyor ki alıcı firma ödemenin bizden gelmiş olduğunu anlayabilsin. Yaptığımız ödemeler karşılığında firmadan INVOICE şeklinde fatura temin edebiliyoruz.

Yalnız şuanda çalışmakta olduğumuz banka swift transferi yaparken açıklama yazmak istediğimiz takdirde bizim vergi dairesine ekstra stopaj ödeyeceğimize dair bankaya beyanda bulunmamızı istiyor, beyanın bir kopyasını yarın buraya yazabileceğim.

Yaptığımız bu swift transferleri için biz KDV2 beyanında bulunuyoruz, mali müşavirimiz de böyle bir stopaj'ın söz konusu olmayacağını söylüyor..bu konuda sizin de fikirlerinizi almak istiyorum?

Teşekkürler,
 
Ynt: Yurt Dışına Yapılan Swift Transferleri

Öncelikle swift transferi diye birşey yoktur. Yurt dışına yaptığınız ödemenin detayını gösteren bilgisayar dökümü ne swift deniyor,


açılımı;

(Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) dünya çapında bankalar arasında elektronik fon transferi sağlayan bir sistem.


Bu sadece bir ödeme belgesidir. Açıklama kısmına istediğiniz kodu yazabilirsiniz. Bankayı hiç bir şekidle ilgilendirmez. sorumluluk tamamen firmanıza aittir.
Hangi banka yapıyomuş bunu anlayamadım. Ben hergün birkaç tane yurt dışı transfer yapıyorum kimse bişi istemiyor.
 
Ynt: Yurt Dışına Yapılan Swift Transferleri

Merhaba

Benim bildiğim kadarı ile bankalar bu uygulamaları yapıyor . hizmet ithalatı yaptığımızda bu yazıyı vermek zorundayız sanırım

??????..BANKASI
????. ŞUBESI 07/2009







Fransa ile gerçekleştirmiş olduğumuz 7,200,-EURO transferimizin Türkiye ile Fransa
Arasında yapılan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması gereğince stopaja tabi olmadığını,
Herhangi bir vergi doğması durumunda şirketimiz tarafından ödeneceğini beyan ederiz.



Fransa ile imzalanan Çifte vergilendirmeyi Önleme Anlaşmasının yayımlandığı resmi gazetenin tarih 10/04/1989 ve sayısı 20135 dır.



Yada çifte vergi anlaşması yok ise stopaj olabilir ( kdv 2 ödemeniz ayrı konu) ayrıca ödemeden doğan stopajıda takip edeceğiz anlamınada gelebilir bence bankanın istediği yazı

Ama tabi sayın büyüklerim daha iyi bilir ben sadece uygulamamızı yazdım.

Saygılarımla
 
Ynt: Yurt Dışına Yapılan Swift Transferleri

Merhaba tekrar,


Bankanın istediği belge;

BEYANNAME

İlgi.............tarih,..................................... sayılı yazımız.

Yukarıda kayıtlı yazımız ile talep edilen .......................................... yerleşik ....................... firmasına yapılacak ....................... bedeli ile ilgili olarak, Türkiye'deki ödememiz gereken stopaj ve SSDF'nu sırasındaki kura göre bağlı bulunduğumuz ....................... Vergi Dairesinin .......................... no'lu hesabına yatırılacaktır.

Adres-----Kurumun Adı


Bu beyannameyi imzalayıp banka genel müdürlüğüne göndermemizi istiyorlar, aksi takdirde döviz transferi yaparken açıklama bölümüne birşey yazamıyorlarmış, açıklama bölümü olmadan göndermek istersek hemen gönderebiliyorlarmış.

Miktar 20.000 Eur'nun üzerinde.

Yurt dışına yaptığımız bu döviz transferi ne zaman böyle bir stopaj doğurur? Bizimki hizmet ithaline mi giriyor?

Teşekkürler,
 
Ynt: Yurt Dışına Yapılan Swift Transferleri

Siz de açıklamaya birşey yazmayın dekontu ekleyip açıklamayı mail veya faxla gönderin.
 
Ynt: Yurt Dışına Yapılan Swift Transferleri

Orko ' Alıntı:
Yurt dışına yaptığımız bu döviz transferi ne zaman böyle bir stopaj doğurur? Bizimki hizmet ithaline mi giriyor?


Yurtdışına gönderilen paralarda gönderilen tutarın türüne ve ithalatın şekline göre değişik swift mesajları yazılır. Vesaik mukabili ise ayrı akreditif ise ayrı mal mukabili ise ayrı. Eğer sadece havale işlemi ise mt 103 denilen swift mesajı yazılır. Ama ithalat transferinde 2 adet farklı türde mesaj yazılır yanlış hatırlamıyorsam mt 199 ve mt 202 ( mt= message text).

O yüzden banka sizin gönderdiğiniz tutarın ne olduğunu anlamakta zorlanıyor. Eğer mal ithalatı ise gümrük beyannamesi yok. Hizmet ise faturayı ayrıca stopajın takip edildiğini görmek istiyor. Yani banka hizmet ithal edilen her ülke ile çifte vergiyi önleme anlaşması olup olmadığının takibini yapmakla uğraşmak istemediği için böyle bir belge istiyor.

Ayrıca ödeme ile fatura tarihi arasında ödemeden doğan bir fark oluşur ise bu farkın maliye lehine olumlu stopajının takip edilmesinide istiyor olabilir ayrıca bankanın mevzuat birimi

Yinede eksik biliyor olabilirim o yüzden şubenizdeki operasyon müdüründen daha net öğrenebilirsiniz

Saygılarımla

İyi Çalışmalar
 
Ynt: Yurt Dışına Yapılan Swift Transferleri

çok teşekkürler, bu ay tekrar döviz transferi yapacağız, bakalım ne olacak..
 
Üst