Yurt dışındaki firmanın türkiye bayiliği ve KDV durumu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan makyol
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Herkese selamlar,

Limited şirket olarak yurt dışındaki bir firmanın türkiye bayiliğini almayı düşünüyorum, anlaşma yapmadan önce işleyişin nasıl muhasebeleştirileceği hakkında bazı sorularım olacak; muhasebe bilgim çok fazla olmadığı için sizlerin yorumlarını rica ediyorum;

Yapacağım iş; yurt dışındaki firmaya ait hosting hesaplarını Türkiye'deki müşterilere satmak.
Müşteriler hosting hizmetini yine yurt dışındaki firmadan almış olacaklar, ben sadece onlara aracı olarak, kullanıcı adı ve şifre sağlayacağım.

Bayii konumunda olduğum için hosting hesaplarını %10 indirimle alabileceğim.

Yurt dışındaki firma hosting hesapları için önce benden toplu para alıyor.
Örn. onlara 1000 Euro ödeyerek 100 tane hesap açma imkanım oluyor.
Bu ödememin karşılığında onlardan 1000 Euro tutarında 1 tane fatura alabileceğim. Yurt dışından alacağım bu faturada sanıyorum KDV olmayacak.

1 Euro = 1,73 YTL olduğunu farzedersek, 1000 Euro için toplamda 1.730 YTL ödemiş olacağım.
Dolayısıyla 1 hosting hesabının bana maliyeti 17,30 YTL oluyor.

Türkiyedeki müşterilere YTL olarak satış yapacağım, satış tutarım da 20.54 YTL olsun, bu durumda faturamı aşağıdaki şekilde mi hazırlamıyım?

- XXXXXXXXX firması Hosting hesabı birim tutarı:17,30 YTL KDV: - Toplam: 17,30 YTL
- Aracılık Hizmet bedeli 3,00 YTL KDV (%18): 0.54 Toplam: 3,54 YTL
Genel Toplam: 20,54 YTL

Yoksa faturam şu şekilde mi olmalıdır?

- XXXXXXXXX firması Hosting hesabı birim tutarı:17,41 YTL KDV (%18): 3.13 Toplam: 20,54 YTL
Genel Toplam: 20,54 YTL

100 hosting hesabının hepsini sattığım takdirde,

1.örnek için;
Toplam maliyet: 1.730 YTL
Toplam kazanç: 2.054 YTL
Alınan KDV..........: 54 YTL

2.örnek için;
Toplam maliyet: 1.730 YTL
Toplam kazanç: 2.054 YTL
Alınan KDV.........:313 YTL

oluyor. Yurt dışındaki firmadan alacağım fatura üzerinde KDV olmayacağı için 1. ve 2.örnekteki KDV farklılıkları benim kârıma ve ödeyeceğim vergiye etki edecek.

Yorumlarınızı bekliyorum,