Yurt Dşında Yapılan Harcamaların Gider Olarak Kayıt Şekli Nedir ?

Bağlı Olduğum Şirket Yöneticileri zaman zaman yurt dışına Fuar ve Ticari amaçlı olarak çıkış yapmaktadırlar. Bu arada bazı gideleri olamktadır. Otel, Taksi, Yemek vs.
Bunların vergi usul kanununa göre işlenmesi nasıl olmaktadır. bana bilgi verirseniz teşekkür ederim.
Şimdidem ilgilenen üstadlara teşekkür ederim

Selam, gerçek gider veya götürü gider yöntemi olmak üzere iki şekilde giderleştire bilirsin.

1-Gerçek gider yönteminde; yöneticilerinizin getirdiği belgeleri bir liste yaparak dövizli toplam harcama tutarını merkez bankası döviz satış kur ile hesaplayıp giderleştirebilirsin.

2-Harcırah yönteminde;Yurtdışı seyahatin yapıldığı ülke için belirlenmiş günlük harcırah tutarını seyahatin süresi ile çarparak çıkan tutarıda merkez bankası döviz satış kuru ile hesaplayıp gider yazılabilirsin. Yazacağın günlük harcırahların yanında belgeli yol giderleri de seyahat ile ilişkilendirilip gider yazabilirsin.

Burada dikkat etmen gereken bazı hususlar var;
1- İki harcama yönteminden sadece birini kullanabilirsin.
2- Yaptığın ödemeler için bordroda gösterip giderleştirmelisin.
3- Harcirah yönteminde ödenen gündeliğin ilk 10 gününü %50 artırıp giderleştirebilirsin. Mesela 100 Euro x 10 = 1000 Eurox%50 = 1500 Euro
4- Gündelik tutarı istisna tutarını aşmıyorsa sadece damga vergisi kesilecek, gündelik tutarını aşıyorsa gelir vergisi de kesilecek.

Ben harcirah yöntemini tercih ediyorum.

Hoşçakalın.