Yurtdışı Borçlanarak Emekli Olmak mı Daha İyi Yoksa İsteğe Bağlı Emeklilik mi?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan misterno
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
18 Nis 2009
Mesajlar
11
13 Ocak 1969 dogumluyum. Ilk SSK giris tarihi Temmuz 1987 ve 2 ay calistim sonra bir bankada 3 ay calistim ama orada SSK miydi Bagkurami, Emekli Sandigi'na bagliydim bilmiyorum.

Mayis 1993 te ABD ye goc ettim ve o gunden beri ABD de araliksiz calisiyorum. 3 ay once bulundugum sehirdeki konsolosluga gidip butun calistigima dair kagitlari tescil ettirip damgalattirdim ama Istanbul'a gelip bunu SSK gorevllerine gostermeye vaktim olmadi.

Anladigim kadariyla 1 Ekim 2008 de kanun degismis. SSK nin sitesinden baktim ve gordugum kadariyla emekli olabilmek icin 5375 is gunu yani 25 yil calismis ve/veya borclanmis olmam gerekiyor.

Sorularim;

1) En az fiili calismam gereken sure nedir yurtdisindan borclanabilmek icin? Yoksa butun 25 yil tekabulu 5375 is gununun hepsini borclanabiliyormuyum?

2) SSK websitesinden gorebildigim kadariyla 50 yasindan once emekli olamiyorum ama eger daha cok borclanabilirsem ki 9000 is gunune kadar borclanabiliyorum sanirim o zaman bugunden geriye 9000 isgunu gidiliyor ve ilk SSK ya giris tarihi geriye atilabiliyor. Ama en erken kac yasima kadar atilabiliyor?

3) SSK dan emekli maasi alanlar diyelim en dusukten emekli oldum ve 631YTL brut maas aliyorum bundan vergi kesilip elime 525 YTL mi gececek yani emeklilerden vergi kesiliyormu?

4) Yurtdisindan borclanip emekli maasi almaya hak kazananlarin yurtdisindan kesin donus yaptigini kanitlamasi gerekiyormu?

5) Yurtdisindan borclanip emekli olanlar emekli maasi alirken TR de calisamazlar diye bir kanun varmi?

6) Istege bagli emeklilik benim icin daha iyi olabilirmi bunun sartlari ve maliyeti nedir?

Simdiden tesekkurler
 
Ynt: Yurtdisi borclanarak emekli olmakmi daha iyi yoksa istege bagli emeklilik mi?

1)Yurt dışında çalıştığınız ve belgelediğiniz süreyi borçlanabilirsiniz. Bu sürenin bir kısmını da borçlanabilirsiniz.
2) İlk SSK?lı girişiniz Türkiye?de olduğu için, yurt dışı borçlanması ilk giriş tarihinizi geriye götürmez. Sadece prim gün sayınızı arttırabilir.
3) Bağlanan emekli maaşı net tutardır. Brüt tutar uygulaması söz konusu olmayıp vergi kesintisi de yoktur.
4) Yurt dışı borçlanma, yurtdışında yaşarken yapılabilir. Emekli olabilmek için kesin dönüş şarttır.
5) Yurt dışı borçlanma ile emekli olanlar Türkiye?de ve yurt dışında tekrar çalışamazlar.
6) İsteğe Bağlı sigortalılıkta prim ödeme ileri tarihi kapsar. Yurt dışı borçlanma ise geçmiş tarihi kapsar. Bu nedenle yurt dışı borçlanma avantajlıdır, prim ödeme gün sayısının tamamlanmasını sağlar.
 
Ynt: Yurtdışı Borçlanarak Emekli Olmak mı Daha İyi Yoksa İsteğe Bağlı Emeklilik mi?

Sezer Bey

Size yukarida verdigim bilgilere istinaden istege bagli emekli olursam kac ay para yatirmam gerekiyor. Para yatirirken TR de saglik sigortam olacakmi? En erken ne zaman emekli olabilirim?

Ayrica emekli olunca ABD de calismaya devam edebilirmiyim veya TR de calisabilirmiyim?

Cevap verirseniz cok sevinirim
 
Ynt: Yurtdışı Borçlanarak Emekli Olmak mı Daha İyi Yoksa İsteğe Bağlı Emeklilik mi?

İsteğe bağlı prim ödeyerek sigortalı olmanız halinde ancak Bağ-Kur kapsamında emekli olabilirsiniz. Bu sigortalılığınızın devamı sürecinde sağlık yardımından yararlanırsınız. Bu sistemden emekli olduğunuz taktirde yurt içi ve yurt dışı çalışmanızda Sosyal Güvenlik Yasası açısından çalışmanıza bir engel yok. Yurt dışı ülkenin yasalarında engel bir durum yok ise çalışabilirsiniz.
Emekli olmak için 2 seçenek var.
1- Normal emeklilik; 1987 yılındaki (2+3 aylık) prim gün sayınızı 9000 güne tamamlayarak, 50 yaşında,
2- Kısmi emeklilik; 1987 yılındaki (2+3 aylık) prim gün sayınızı 5400 güne tamamlayarak, 56 yaşında,
emekli olma hakkınız var. İki emeklilik şeklinde maaş açısından bir fark bulunmuyor.
 
Ynt: Yurtdışı Borçlanarak Emekli Olmak mı Daha İyi Yoksa İsteğe Bağlı Emeklilik mi?

Sezer Bey

Istege bagli emekli olmus kisiler emekli maasi almaya basladiktan sonra Turkiye'de haftada 30 saati gecmemek kaydiyla calisabilecegini ve Turkiye'nin anlasmali ulkelerinde calisamayacagini okumustum. Bu dogrumu? Siz calisabilirsiniz demissiniz o yuzden soruyorum.

Ikincisi normal emeklilik icin gerekli 9000 gunu toplu odeme ile kapatabilirmiyim yoksa aydan aya mi vermek zorundayim?

Eger aydan aya ise kac ay vermem gerekiyor yani 9000 gunu kapatmak icin kac ay boyunca odemem gerekecek?

Yurtdisi borclanmasi ile emekli olursam en erken kac yasinda emekli olabilirim?

Yurtdisi borclanmasi ile emekli olup ABD ye geri donersem orada calismadigimi nasil kanitlayacagim? Nasil bir belge isteniyor?

Simdiden tesekkurler
 
Ynt: Yurtdışı Borçlanarak Emekli Olmak mı Daha İyi Yoksa İsteğe Bağlı Emeklilik mi?

Istege bagli emekli olmus kisiler emekli maasi almaya basladiktan sonra Turkiye'de haftada 30 saati gecmemek kaydiyla calisabilecegini ve Turkiye'nin anlasmali ulkelerinde calisamayacagini okumustum. Bu dogrumu?
Yasada böyle bir sınırlama yok. İstediğiniz şartlarda çalışabilirsiniz.
9000 günü toplu olarak ödeme şansınız yok. Her ay sıra ile ödeyeceksiniz. Toplamda 300 ay ödenecek.
Yurt dışı borçlanma ile emekli olma şartları, önceki yanıtımda belirttiğim prim günü ve yaş ile farkı yok, aynıdır. Yurt dışı borçlanma, size prim gün sayınızı yurt dışında çalıştığınız süre kadar toplu ödeme imkanı sağlar.
Yurt dışı borçlanma ile emekli olduktan sonra, ABD'de çalışmadığınız sürece ispat etmenize gerek yok. Çalışıp çalışmadığınızın kontrolu Devletin yetkili kurumlarına aittir.
 
Ynt: Yurtdışı Borçlanarak Emekli Olmak mı Daha İyi Yoksa İsteğe Bağlı Emeklilik mi?

Yani yurtdisi borclanmayi secersem 9000 isgunune tamamlamak zorundayim ve 50 yasinda emekli maasim baglanacak. Ama yurtdisi borclanmada geriye dogru gidilip baslangic tarihi geriye atilacagindan daha erken emekli olmam mumkun degilmi?

Ayrica Turkiye'ye kesin donus yaparsam ve istege bagli emekli olmak istersem 9 bin is gunune yurtdisinda calistigim zamani saydiramiyormuyum?
 
Ynt: Yurtdışı Borçlanarak Emekli Olmak mı Daha İyi Yoksa İsteğe Bağlı Emeklilik mi?

Siz, öncelikle son çalışmış olduğunuz işyerinde hangi sosyal güvenlik kurumuna tabi olarak çalıştığınızı öğrenmelisiniz. Zira, yurtdışı borçlanma son çalıştığınız sosyal güvenlik şartlarına göre yapılacak. Şayet SSK şartları ile çalıştıysanız, o kapsamda borçlanma yapabilirsiniz. Türkiye'de bundan sonra SSK kapsamında çalışabilirseniz, yurtdışı borçlanma da yaparak daha erken şartlarla normal ve kısmi emekli olabilirsiniz.
Ancak, yurtdışı borçlanmadan sonra İsteğe Bağlı olarak ödeme yapmak istiyorsanız, yurt dışı çalışmanız kadar borçlanma işlemini yaptırıp, geri kalan süreyi de 9000 veya 5400 güne tamamlayıp Bağ-Kur kapsamında belirttiğim yaşlarda emekli olursunuz.
 
Ynt: Yurtdışı Borçlanarak Emekli Olmak mı Daha İyi Yoksa İsteğe Bağlı Emeklilik mi?

Bir bakalim dogru anlamismiyim?

Turkiye'ye kesin donus yapiyorum ve SSK ya bagli calismaya basliyorum. Ayni anda yurtdisi borclanma yaparak yurtdisi calismayi saydiriyorum. Boylelikle 50 yasindan once emekli olabiliyorum.

Ancak yurtdisi borclanma sayildigi icin emekli oldugum andan itibaren isten cikmam gerekecek yoksa emekli maasi baglanmiyor.

(3+2) = 5 aylik calismaninda hepsi SSK ya bagli varsayarsak ve 1993 Ocak ayindan beri ABD de durmaksizin calistigimida varsayarsak ve TR ye donup kaybim olmadan aninda is bulup calismaya baslarsam kac yasinda emekil olabilirim? 25 yila tamamlamak icin ekstra borclanmak gerekirse bunuda odemeye hazirim.
 
Ynt: Yurtdışı Borçlanarak Emekli Olmak mı Daha İyi Yoksa İsteğe Bağlı Emeklilik mi?

1987 yılında son çalışmanız SSK kapsamında ise, isteğe bağlı sistemini size önermem. Şayet son çalışmanız SSK kapsamında değil ise Türkiye'ye kesin dönüş yaptığınız zaman 1-2 gün bir işyerinde SSK kapsamında çalışma sağlayın. Bu şekilde yurt dışı borçlanma yaparak SSK şartları ile emekli olma hakkını kazanırsınız. Bu kapsamda emekli olmak için 3 şart gerekiyor:
1- 5375 prim gün sayısı. (Yurt dışı borçlanma yeter.)
2- 50 yaşı tamamlamak.(13.01.2019)
3- 25 yıllık sigortalılık (01.07.2012 tarihinde tamamlanır.)
Bu şartlardan en uzun tarih olan 13.01.2019 tarihinde emeklilik hakkını elde edersiniz. Uzun süre Türkiye'ye dönmeyi düşünmüyor iseniz ve işlemleri hemen yaptırmak istiyorsanız bu çalıştığınız sürenin sadece 5375 gününü hemen borçlanıp 3 ay içinde ödeyiniz. Türkiye'deki 5 aylık çalışmanız SSK dan ise o kadar eksik de yapabilirsiniz. Yahut ilerde bir tarihte veya kesin dönüşte de borçlanabilirsiniz. Kesin dönüş yaparak ve mutlaka 50 yaşınızı tamamlayarak emeklilik başvurusu yapabilirsiniz.
 
Ynt: Yurtdışı Borçlanarak Emekli Olmak mı Daha İyi Yoksa İsteğe Bağlı Emeklilik mi?

Eger yurtdisi borclanma ile emekli olursam TR ye dondugum zaman calisamiyorum

TR ye kesin donus yaptigimda calismak ve ayni zamanda emekli maasini almaya devam etmem icin istege bagli emekli olmam gerekiyor.

Bunu nasil yapabilirim? En son calistigim yerin SSK olmamasi gerekiyor bunun icin o zaman bir yerlerde Bagkura bagli 1-2 ay calisip cikmak lazim. Sonra istege bagli emeklilige basvurmak lazim ama o zaman kac sene surer odemem?

Yardimci olursaniz sevinirim.
 
Ynt: Yurtdışı Borçlanarak Emekli Olmak mı Daha İyi Yoksa İsteğe Bağlı Emeklilik mi?

Daha önce bu sorunuza yanıt verdim. İsteğe bağlı olarak 25 yıl (300 ay) prim ödedikten sonra emekli olabilirsiniz. İsteğe bağlı olmak için bir yerde Bağ-Kur'lu olmanıza da gerek yok. İsteğe Bağlı ödemeler zaten Bağ-Kur kapsamında yapılıyor.
 
Üst