fonradar

Yurtdışı Firmadan bilgisayar programı satın almak

Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
7
İngiltere merkezli Bilgisayar yazılım firmasından 40.000 € luk bir program satın aldık. Bize CD halinde programı yolladılar, bizde banka havalesi ile yurtdışındaki bankalarına transfer yaptık. Bu işlemlerimiz Gümrük Vergisine veya KDV'ye tabimidir? Ne gibi işlemler yapmamız lazım?
 
Merhaba,

Gümrük Mevzuatı açısından;
Öncelikle Gümrük Mevzuatı konusunda tam emin olmamakla birlikte yazılımın (Avrupa Birliğine dahil bir ülke olmasını göz önüne almadan) Gümrük Vergisine tabi olmadığını düşünüyorum. İngiltere Avrupa Birliğine dahil olduğu için zaten Gümrük Vergisi söz konusu olmayacaktır.

Gelir Vergisi açısından;
Yazılım faaliyeti yurt dışında yerine getirildiği için herhangi bir stopaj söz konusu olmayacaktır.

KDV Mevzuatı açısından;
Bilgisayar yazılımları KDV konusuna girdiği ve yazılımdan Türkiye sınırları içinde yararlanılacağı için KDV hesaplanması gereklidir. Satıcı yurtdışında olduğu için sizin KDV hesaplamanız ve 2 no'lu beyanname ile beyan ederek ödemeniz gerekmektedir.
 
daha önce benzer bir soruya aşağıdaki şekilde cevap vermiştim umarım faydalı olur.

olayı 2 açıdan yani kdv ve kurumlar vergisi kanunları açısından inceleyelim.

kdv açısından:

kdvkanunu 1.mad.göre ticari sınai serbest meslek cercevesinde türkiyede yapılan mal teslimleri ve hizmet ifaları kdvye tabidir.yani hizmetin türkiyede yapılması gerekir.yine kdv kanunu 6.mad.göre işlemlerin türkiyede yapılması hizmetin türkiyede yapılmasını veya hizmetten türkiyede faydalanmasını ifade eder. yine kdvk 9.mad.göre KDV Kanunu’nun 9. maddesinde; “mükellefin Türkiye içinde ikametgahının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları veya diğer ilgili bir şahsı verginin ödenmesinden sorumlu tutabilir” denmektedir.

kvk açısından:
kvk 24.mad.; Dar mükellef kurumların ticari, zirai ve diğer kazanç ve iratları dışında kalan kazanç ve iratları ile telif, imtiyaz, ihtira, işletme, ticari unvanı ile alameti farika ve benzeri gayri maddi hakların satışı, devir ve temliki mukabilinde alınan bedellerin % 25 nispetinde kurumlar vergisi tevkifatına tabi olduğu belirtilmiştir.

15 No.lu KDV Genel Tebliği’nin C bölümünde; “yurt dışındaki firmalara yapılan hizmetlerden bu kapsama girenlerin vergiye tabi olacağı açıktır. Bu gibi hizmet ifalarında mükellef esas olarak yurt dışındaki firma olmakla birlikte, firmanın Türkiye’de ikametgahı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmaması halinde vergi, sözü edilen Kanun’un 9. maddesi gereğince hizmetten faydalanan yurt içindeki muhatap tarafından bağlı bulunulan vergi dairesine sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenecektir.” şeklinde açıklama yapılmıştır

burada hasas bir denge mevcutur.işletme bilgisayar programının nihai tüketiceye satmak için almışsa ortada ticari bir durumun varlığından söz konusudur.bu durumda kv stopajına konu olmayacaktır.eğer siz programı herhangi bir işinizde kullanmak için kiralıyor yada satın alıyorsanız k.v.stopajına tabidir.

bence sizin durumunuz hizmetten türkiyede faydalanıldığından ve hizmet türkiyede yapılmış yani ithal edilmiş olmasından dolayı kdvye tabidir.sorumlu sıfatıyla kdv ödemeniz gereklidir.k.v.stopajı acısından durumunuzu açıkca belirten bir özelge istemeniz yararınıza olacaktır.

celal elibuyuk
smmm-ist
 
Tekrar Merhaba,
Ben soruyu yanlış yorumlamışım. Eğer dar mükellef bir kurum söz konusu ise stopaj yapılması gerekmektedir. İngiltere ile Türkiye arasındaki 30.07.1988 tarih ve 88/13153 sayılı çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması gereğince stopaj oranı Gayri Maddi Haklar için %10 ile sınırlandırılmıştır. Aşağıda vergi anlaşmasının ilgili bölümünü yazıyorum. Yalnız 4. maddeye dikkat etmelisiniz. Satın aldığınız firma Gelir veya Kurumlar Vergisi mükellefi ise durum değişecektir. Bence de en iyisi özelge istemek.


Kod:
                                Madde 12
                        Gayrimaddi Hak Bedelleri
     1. Bir Akit Devlette doğan ve diğer Akit Devletin bir mukimine ödenen gayrimaddi hak bedelleri, bu diğer Devlette vergilendirilebilir.
     2. Bununla beraber, sözkonusu gayrimaddi hak bedelleri elde edildikleri Akit Devlette ve o Devletin mevzuatına göre de vergilendirilebilir; ancak gayrimaddi hak bedelinin gerçek lehdarı diğer Akit Devletin mukimi ise, bu şekilde alınacak vergi gayrimaddi hak bedelinin gayrisafi tutarının % 10'unu aşmayacaktır.
     3. Bu Maddede kullanılan "gayrimaddi hak bedelleri" terimi, sinema filimleri, radyo-televizyon yayınlarında kullanılan filimler ve bantlar dahil olmak üzere edebi, artistik, bilimsel her nevi telif hakkının veya her nevi patentin, alameti farikanın, desen veya modelin, planın, gizli formül veya üretim yönteminin veya sınai, ticari, bilimsel tecrübeye dayalı bilgi birikiminin kullanma imtiyazı, kullanma hakkı veya satış ile sınai, ticari, bilimsel teçhizatın kullanma imtiyazı veya kullanma hakkı karşılığında ödenen her türlü bedelleri kapsar.
     4. Bir Akit Devlet mukimi olan gayrimaddi hak bedelinin gerçek lehdarı bu bedelin elde edildiği diğer Akit Devlette yer alan bir işyeri vasıtasıyla ticari faaliyette bulunursa veya bir Türkiye mukimi, Birleşik Krallık'da bulunan bir sabit yeri kullanarak Birleşik Krallık'da serbest meslek faaliyetinde bulunursa ve sözkonusu gayrimaddi hak bedelinin ödendiği hak veya varlık ile bu işyeri veya sabit yer arasında etkin bir bağ bulunmaktaysa, bu Maddenin 1 inci ve 2 nci fıkra hükümleri uygulama dışı kalacaktır. Bu durumda olayına göre, bu Anlaşmanın 7 nci veya 14 üncü Madde hükümleri uygulanacaktır.
     5. Bir Akit Devletin kendisi, politik alt bölümü, mahalli idaresi veya mukimi tarafından ödenen gayrimaddi hak bedelinin, o Devlette elde edildiği kabul olunacaktır. Bununla beraber, gayrimaddi hak bedelini ödeyen kişi Akit Devletlerden birinin mukimi olsun ya da olmasın, bir Akit Devlette gayrimaddi hak bedelini  ödemeye neden olan hak veya varlık ile bağlantılı bir işyerine veya sabit yere sahip olduğunda ve bu gayrimaddi hak bedeli bu işyerinden veya sabit yerden kaynaklandığında, sözkonusu gayrimaddi hak bedelinin işyerinin veya sabit yerin bulunduğu Devlette elde edildiği kabul olunacaktır.
     6. Ödenen gayrimaddi hak bedelinin miktarı, ödeyici ile gerçek lehdar arasında veya her ikisi ile bir başka kişi arasında varolan özel ilişki nedeniyle, böyle bir ilişkinin olmadığı durumlarda ödeyici ve gerçek lehdar arasında kararlaştırılacak miktarı herhangi bir nedenle aştığında, bu Madde hükümleri en son bahsedilen miktara uygulanacaktır. Bu durumda ilâve ödeme, bu Anlaşmanın diğer hükümleri de dikkate alınarak, her bir Akit Devletin mevzuatı uyarınca vergilendirilebilecektir.
 
Üst