Yurtdışı Fuarı İçin Gönderilen Numuneler

Üyelik
2 Mar 2009
Mesajlar
2
Yurtdışı fuarı için numuneler ve teşhir ürünleri göndereceğiz bunların bir kısmı geri gelecek bunun için sadece irsaliye düzenleyip giden ürünleri tek tek yazıp numune irsaliyesi ibaresi yazmam yeterli olur mu yoksa faturada düzenlemem gerekir mi?
 
Bu ürünleri geçici ihracat kapsamında göndereceksiniz. Onun için tevsik edici belgeniz GÇB olacaktır, ayrıca fatura düzenlemenize gerek bulunmamaktadır.

Gümrük Yönetmeliği madde 463;

"Posta kolilerinin ihracat işlemleri
MADDE 463 – (1) Gerek kesin olarak gerek geçici ihracat işlemlerine tabi tutularak yurt dışına posta yolu ile gönderilecek ticari ve ticari olmayan eşya posta idaresi tarafından kabul edilir. Bu eşya gümrük idaresinin gözetim ve kontrolü altındadır.


(2) Yurt dışına posta yoluyla gönderilecek ticari nitelikteki eşya ihracat rejimi kapsamında gümrük beyannamesi ile beyan olunur ve bu rejim çerçevesinde işlemleri tamamlanır."
 
VUK 173 seri no lu genel tebliğ C/1-f'e göre,

Numune üzerine veya tecrübe ve muayene şartıyla satım yapılmak üzere mal sevkiyatı yapılması halinde sevk edilen mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi zorunludur. Bu tür sevkiyatlarda, malı satıcı taşıyor veya taşıtıyorsa irsaliye satıcı tarafından, alıcı taşıyor veya taşıtıyorsa irsaliye alıcı tarafından düzenlenecektir. Ancak, kabule bağlı olan ve bunun için yazılı bir sözleşme bulunan bu tür satışlarda, fatura düzenlenmesindeki on günlük sürenin kabul tarihinden itibaren başlayacağı tabiidir.

Fatura düzenlemenize gerek bulunmamaktadır.

İyi Günler.




 
VUK 173 seri no lu genel tebliğ C/1-f'e göre,

Numune üzerine veya tecrübe ve muayene şartıyla satım yapılmak üzere mal sevkiyatı yapılması halinde sevk edilen mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi zorunludur. Bu tür sevkiyatlarda, malı satıcı taşıyor veya taşıtıyorsa irsaliye satıcı tarafından, alıcı taşıyor veya taşıtıyorsa irsaliye alıcı tarafından düzenlenecektir. Ancak, kabule bağlı olan ve bunun için yazılı bir sözleşme bulunan bu tür satışlarda, fatura düzenlenmesindeki on günlük sürenin kabul tarihinden itibaren başlayacağı tabiidir.

Fatura düzenlemenize gerek bulunmamaktadır.

İyi Günler.

Sayın Demiral yalnız bu mallar satılmak için değil, teşhir edilmek için gönderiliyor. Bir mal satımı söz konusu değil, dolayısıyla fatura düzenlenmesine kesinlikle gerek yok. Yine bir alım satım söz konusu olmadığı için sevk irsaliyesine de gerek yok. VUK GT 173 C/1-f ile sorulan soru bir biri ile örtüşmüyor.



 
Sayın koraykarakaya,

Belirtiğiniz gibi haklı olabilirsiniz dediğiniz gibi soru ile tebliğ uyuşmayabilir fatura düzenlenmemesi gerektiğini zaten belirttim yalnız ilgili numune malların satışı söz konusu olmaması ve malların firma unvanı ve para ile satılamayacağının şerhi konulması gerekiyor bu ise sevk irsaliyesi ile uygun olur diye düşünüyorum.

KDV Kanununun 11. ve 12. maddelerinde de ihracat istisnalarına değinilmiştir.

İyi Günler.
 
1-Fatura düzenlenmemesi konusunda zaten mutabıkız.

2-Sevki irsaliyesi de düzenlenmez.VUK md.230/5'te maddesinde sevk irsaliyesinin hangi durumlarda düzenleneceği belirtilmiştir, bunlar;

-Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması

-Malın, bir mükellefin birden çok iş yerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderilmesi

Burada ne bir mal satımı söz konusu ne de mükellefin iş yerleri arasında taşıma. Yurt dışındaki fuarda açılan standı VUK md.156 kapsamında iş yeri olarak kabul edersek, o zaman haklı olabilirsiniz ama. Böyle bir kabulde risk almadan sevk irsaliyesi düzenlemek iyi bir yol olabilir, ancak bence yine de zaruri değil.

3-Geçici ihracat KDV Kanunu md.11/1-a uyarınca ihracat istisnası kapsamına girmez, zira burada KDV md.2 uyarınca yapılmış bir teslimden söz edemeyiz.
 
Gümrük beyannamesi ile gönderilecekse muhakkak fatura kesilmesi gerekir. Faturasız GB açılamaz. Kesilecek faturada ve beyannamede bedelsiz numune olarak gönderildiğinin belirtilmesi gerekir.
 
1 Nolu Hariçte İşleme-Geçici İhracat Genel Tebliği;

"Sergi ve fuar eşyası
MADDE 11 – (1) Yurtdışında düzenlenen sergi ve fuarlarda gösterilmek üzere Türkiye Gümrük Bölgesinden geçici olarak çıkarılacak eşya gümrük müdürlüğüne gümrük beyannamesi ile beyan edilerek, gümrük işlemleri tamamlanır.


(2) Sergi ve fuarlarda sergilenmek üzere geçici çıkışı yapılacak eşyanın ayırt edici özellikleri, özel işaretleri ile eşyanın sergileneceği fuar veya serginin adı beyannameye kaydedilir. Bu eşyaya ilişkin kesin satış faturası aranmayarak proforma fatura veya sevk irsaliyesinin beyannameye eklenmesi sağlanır."

Biraz geç te olsa ilgili genel tebliği hatırladım ve buldum. Gördüğümüz üzere sadece sevk irsaliyesinin beyannameye eklenmesi yeterli. Muhakkak fatura kesmeye gerek olmadığı da aşikar.
 
Son düzenleme:
Sayin koraykarakaya,

İlk mesajimdan itibaren sevk irsaliyesinin yeterli olacagini savunmustum sevk irsaliyesinin uzerine yine hatirlayalim numune mallarin satisi soz konusu olmamasi icin sevk irsaliyesinin uzerine firma unvani ile para ile satilamayacagi serhi konulmasi gerekir.

Sayin bulent249 un belirttigi islemleri ise su sekilde uygulayabiliriz,

Diyelimki isletme yurtdisinda bir organizasyon duzenlemesi gerekiyor ve isletme kayitlarinda bulunan mallari organizasyonda kullanarak tekrar ayni mallari yurticine girisini yapmasi gerekiyor bu durumda mallari yurtdisina cikaran ve tekrar yurticine girisini yapan araci gumruk komisyon firmasi olacagi icin sozlesmeye istinaden isletme gumruk komisyon firmasi adina mallari sevk irsaliyesinde gosterecek ve ayni mallari faturadada gosterecek fatura icerigine bedelsiz yazilarak uzerinde organizasyonun yapilacagi adres ve mallarin gumrukten cikis ve gumrukten giris tarihleri organizasyonun adi mutlaka belirtilmis olmasi gerekir hatali tarih mallara giris cikis yapilmamasina neden olur organizasyona farkli isletmelerde katilacak ise ve mallarini organizasyonda kullanarak geri yurticine getirecekler ise organizasyonu ustlenen ilk firmaya mallarin yurtdisina gonderimi ve tekrar yurticine yukarida belirttigim sevk irsaliyesini ve faturasini duzenlemesi yine bedelsiz olarak organizasyonu duzenleyen firmaya duzenleyecek olup yurtdisina cikis icin organizasyonu duzenleyen firma gumruk firmasina kendi mallarini sevk irsaliyesi ve faturada gosterirken organizasyona katilan diger isletmelerinde mallarini gosterecektir bu sekilde mallar organizasyon icin yurtdisina gonderilip tekrar yurticine donusumu gerceklesecektir.

İyi Gunler.
 
Üst