Yurtdışı İade Kur Farkı Olur mu?

MUSTAFA KAYADUMAN

Katkı Sunan Üye
Üyelik
20 May 2020
Mesajlar
223
Konum
istanbul
Merhaba, yurtdışında 100.000 usd lik ithalat yapılıyor kur:6,80 den girişi yapılıyor 30/09/2020 de yurtdışı firmasına yurtdışı borcumuzdan dolayı kur farkı hesaplaması yapılıyor ama bugün mal geri iade ediliyor peki iade de ilk girişdeki kur olan 6,80 olarak mı yapacağız yoksa bugün ki kuru alıp kur farkım ıçıkartacagız kısaca iadelerde aynı kur alınabilir mi kur farkı çıkar mı tesekkurler
 
Güncel kurdan iade etmeniz durumunda da sonuç değişmez. Önceki dönemlerde kur farkı aleyhinize olmuşsa, güncel tarihli işlemde lehinize olur (veya tersi )... Sonuçta malların tamamı iade edildiğine göre kur farkı gelir ve gider farkı sıfır olur.
 
kısaca gümrükde bir gün önceki merkez bankasının kuruna göre işlem yapılma şartı ver mı zira beyannamesin,n üzerinde merkez bankası kuru yazıyor bir giriş yaptığımız kurdan işlem yapabilir miyiz iade de özellikli bir durum var mı?Birde sayın Bülent bey dediğiniz gibi bir öncekinin tersi olup da birbirini götürmez ya karınız çıkar ya da zararınız kur farkında öyle dediğiniz gibi sıfır olmaz
 
iki taraftan hangisinin lehine bir kur farkı oluşmuşsa, bu farktan kaynaklanan tutar fatura edilir. Bu faturaya da kur farkı faturası denir.
 
Kur farkından kaynaklı olarak, alacaklı tarafın eline geçen ekstra miktara ise kur farkı geliri; bu farkı eksiye doğru gelişmiş ise kur farkı gideri olarak düşünülebilir.

Kur farkı faturası, işte bu noktada iki tarafın da adil biçimde anlaşmalarını sonuçlandırmaları açısından önem taşır.
 
  • Kur farkı faturası Türk Lirası cinsinden düzenlenmelidir
  • KDV hesaplaması kur fakına göre yapılır ve yazılır
  • Açıklama kısmına ‘Kur farkı faturası’ ibaresi işlenir
  • Karşı taraf e-fatura mükellefi ise fatura e-fatura olarak düzenlenir
 
Ne kur farkı faturası anlamadım yurtdışı firmasıyla kur farkı faturası mı olur,soru aslında çok net ben ithalat yapıyorum 6,80 kurdan alıp gümrükde devrettim gümrükde devrettiğim firma bana iade etti bende iade aldığım bu malları olduğu gibi yurtdışına geri iade edeceğim bu durumda mal aynen iade olduğu için ne kar ne zarar olması lazım madem 6,80 den giriş yaptım aynı kurdan da gümrükde çıkış yapabilirmiyiz ya da gümrükde dur bakalım mb alış kuru varken sen neden bu kuru aldın demezler mi?
 
İthalat iadeleri (mahrece iade), yurtiçi iadeler gibi basit değil; sorunuzdan sonra yaptığım araştırmalarda. Eğer bu konuda bilgili arkadaşlardan cevap gelmezse, işlem sonunda nasıl çözüldüğüne dair bir bilgilendirme yapmanız yerinde olacak.

Bu konuda Gümrük Müşaviriniz de yardımcı olabilir.


Cevap: Mahreç kelimesinin sözlük anlamı “çıkış yeri”dir. Kabaca bir tanımlama ile gümrük işlemlerinde sıkça kullanılan mahrece iade, “bir eşyanın geldiği yere (çıkış ülkesine/ticaretin yapıldığı ülkeye) geri gönderilmesi”ni ifade etmektedir. Eşyanın mahrece iade işlemleri Gümrük Genel Tebliği (Seri No:2) (Seri No:3) (Seri No:4) çerçevesinde yürütülmektedir.

Bu kapsamda, ithal edilen eşyanın mahrece iadesi ancak aşağıdaki koşullardan herhangi birini taşıması halinde gerçekleştirilebilir;

- Eşyanın gümrüğe sunulmuş ve henüz rejim beyanında bulunulmamış olması halinde,
- Antrepo rejimi hükümlerine göre antrepo beyannamesi tescil edilmiş olması halinde,
- Eşyanın serbest dolaşıma giriş beyannamesinin tescil edilmiş olmasıyla birlikte eşyanın serbest dolaşıma girmemiş olması halinde,
- Eşyanın serbest dolaşımda olduğu; ancak, serbest dolaşıma giriş işlemleri yapılmasına karşın geçici depolama yerinden veya antrepodan çekilmediği hallerde.

Bu hallerden hiçbirine uygun olmayan eşyanın geri gönderilmesi ihracat veya yeniden ihracat hükümlerine göre tamamlanır.

Eşyanın mahrece iade edilmesine ilişkin talep ilgili gümrük idaresine yapılmalıdır.
 

Benzer konular

Üst