fonradar

Yurtdışı Komisyon Faturası

Üyelik
21 Haz 2013
Mesajlar
4
Konum
istanbul
Merhaba,

yurtiçinde kuracağım firma ile yurtdışında aracılık hizmeti yapmak durumundayım,yani almanya daki tedarikçim için fransada müşteri bulup ürünleri almanyada ki tedarikçimden direk fransadaki müşterime tedarikçimin faturası ile teslim ettirip,aradan doğacak komisyon hakkımı burdan almanyada ki tedarikçime bir komisyon faturası düzenleyerek resmileştirmek istiyorum..Ve kestiğim komisyon faturasının bedelinin döviz olarak resmi hesabıma geçmesi durumunda,ay sonları bu tarz faaliyetlerim sonucu toplam kestiğim komisyon faturalarını beyan ettiğimde kdv ve gelir vergisi durumum ne olur.bütün faaliyetlerim yurtdışında türkiye den sadece komisyon fatura kesip türkiye bankalarına alacağımı isteyeceğim..Lütfen bana yardımcı olun...
 
sordum fakat iki farklı cevaplar aldım,o yüzden forumda sormak istedim..

bir arkadaşımız kdv den muaf gelir vergisinden %50 muaf olursun dedi,diğer arkadaşımız hem kdv den hemde gelir vergisinden muaf olursun dedi.
 
Her ikisi de yanlış.

1-Sizin elde ettiğiniz kazanç ticarş kazanç, her ne kadar kazancınızı Almanayada elde etmiş olsanız da Türkiyede tam mükellef olduğunuz için elde ettiğiniz kazanç için Türkiyede beyanname vermeniz gerekiyor. Diğer taraftan Türkiye ve Almanya arasında imzalanan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasının 7/1 maddesine göre de durum aynı.

2-İfa ettiğiniz aracılık hizmeti Türkiyede ifa edilmiş, ancak hizmetten Fransa'da yani yurtdışında faydalanılmıştır. Bu nedenle yaptığınız hizmet KDV'nin konusuna girer, ancak KDV Kanunu md.11/1-a'ya göre KDV'den istisnadır. Ne var ki bu istisnadan yararlanabilmeniz için 26 Nolu KDV Genel Tebliğinde belirtilen şu şartların hepsinin yerine getirilmiş olması gerekir.

-Hizmet Türkiye'de yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olmalıdır:
-Fatura veya benzeri nitelikteki belge yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmelidir:
-Hizmet bedeli, döviz olarak Türkiye'ye getirilmelidir:
-Hizmetten yurt dışında yararlanılmalıdır:

3- Elde edilen gelirin %50'sinin gelir vergisinden müstesna olması ise tamamen kulaktan dolma ve yalan yanlış bir bilgi. Yurt dışında yerleşik kişilere verilen bazı hizmetlerin %50'si beyanname üzerinden gelir vergisi matrahından indirilir evet, ama bu hizmetler arasında komisyonculuk ve aracılık hizmetleri yoktur.

GVK md.89/13'e bakalım.

"13. Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye'de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi ve veri saklama hizmeti alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmeleri ile ilgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın %50'si. Bu indirimden yararlanılabilmesi için fatura veya benzeri belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi şarttır. Bu bentte yer alan oranı, hizmet alanları itibarıyla sıfıra kadar indirmeye veya %100'e kadar artırmaya Bakanlar Kurulu, bu bendin uygulamasına ve denetime ilişkin usul ve esasları belirlemeye ilgili bakanlıkların görüşünü almak suretiyle Maliye Bakanlığı yetkilidir."

Görüleceği üzere söz konusu hizmetler arasında komisyonculuk ve aracılık hizmeti bulunmamaktadır.

SON SÖZ: Yarım doktor candan, yarım imam imandan, yarım mali müşavir maldan eder
 
peki şirket kurmasam ve bu komisyon hakkımı faturalandırmasam şahsi hesabıma gelen döviz problem olur mu?
 
peki şirket kurmasam ve bu komisyon hakkımı faturalandırmasam şahsi hesabıma gelen döviz problem olur mu?

Olur tabi Vergi Müfettişleri banka kayıtlarından paranın nereden geldiğini görürler, sonra da Almanyadaki firmadan bu paranın neden ödendiğine dair bilgi isterler. Çok ciddi vergi cezaları ile karşı karşıya kalırsınız, hiç ama hiç tavsiye etmiyorum.
 

Benzer konular

Üst