fonradar

Yurtdışı mahkemelerinde görülecek davalarda damga vergisi

Üyelik
14 Ara 2009
Mesajlar
37
Selamlar,

Eğer bir sözleşme Bir türk şirketi ve bir yabancı şirket arasında imzalanıp, sözleşmede de başka bi ülke mahkemesi sözleşme ile yetkili kılınmış ise, damga vergisi ödenmesi gerekir mi?

Bir de benzer şekilde, sözleşme iki türk şirketi arasında imzalanmış olup, yine yabancı bir mahkleme yetkili kılınmış ise damga vergisinin durumu ne olur?

Teşekkürler
 
Ynt: Yurtdışı mahkemelerinde görülecek davalarda damga vergisi

sayın klasse bu mevzuda DVK.nununda maddeler var ve onları aşağıya ekliyorum ve orda anlatılan durumlar varsa DV.vardır yoksa kesinlikle yoktur DV.si,1 ve 3.maddeleri okuyun,kolay gelsin.

Konu
Madde 1-Bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar Damga Vergisine tabidir.
Bu kanundaki kağıtlar terimi, yazılıp imzalamak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan (Değişik: 5228/59-4/a md.) (Yürürlük: 31.7.2004) belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade eder.

Yabancı memleketlerle Türkiye`deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kağıtlar, Türkiye`de resmi dairelere ibraz edildiği, üzerine devir veya ciro işlemleri yürütüldüğü veya herhangi bir suretle hükümlerinden faydalanıldığı takdirde vergiye tabi tutulur.

Şümul
Madde 2-Vergiye tabi kağıtlar mahiyetinde bulunan veya onların yerini alan mektup ve şerhlerle, bu kağıtların hükümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine devrine veya bozulmasına ilişkin mektup ve şerhler de Damga Vergisine tabidir.
Mükellef
Madde 3-Damga Vergisinin mükellefi kağıtları imza edenlerdir.
Resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların Damga Vergisini kişiler öder.

Yabancı memleketlerle Türkiye`deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kağıtların vergisini, Türkiye`de bu kağıtları resmi dairelere ibraz eden, üzerlerinde devir veya ciro işlemleri yapanlar veya herhangi bir suretle hükümlerinden faydalananlar öderler. Ancak bunlardan ticari veya mütedavil kağıt mahiyetinde bulunanların vergisini, bunları en evvel satan veya kabul veya başka suretle kullanan kişiler öderler.
 
Ynt: Yurtdışı mahkemelerinde görülecek davalarda damga vergisi

Çok teşekkürler,
Sanırım hizmetten Türkiye'de faydalanılıyorsa bir şekilde damga vergisi ödemek gerekiyor
 
Ynt: Yurtdışı mahkemelerinde görülecek davalarda damga vergisi

Sanırım "hizmetten Türkiyede faydalanılması" meselesi damga vergisi ile KDV'nin karıştırılmasının bir sonucu.Elbette 488 sayılı Damga Vergisi Kanunuda böyle bir ifade yok,o ifade KDV Kanunu madde 6/b'de yer alıyor.Gelelim esas konuya,sözleşmede olası uyuşmazlıklarda yurtdışındaki mahkemenin yetkili kılınmasını ilk etapta damga vergisi açısından en ufak bir önemi yoktur.Sözleşmenin taraflarından biri TR'de ise ve sözleşmenin kabul beyanı TR'de yapılmışsa damga vergisi vardır.
Diyelim ki dahiyane bir çözüm buldunuz,imzalar yurtdşında atıldı.Eee,o sözleşmeye dayanarak defterlere gider kaydı yapılmayacak mı,mal veya hizmet alınmyacak mı alınacak.O zaman sözleşmenin hükümlerinden TR'de faydalanılmış olacağı için yine damga vergisi alınır.
 
Üst