Yurtdışına Kesilen Hizmet Faturası

yildizomer

Katkı Sunan Üye
Bir firma yurtdışındaki bir firmaya online eğitim hizmeti veriyor.Yurtdışındaki firma Euro olarak firmaya para gönderiyor.
Örneğin 1000 Euro yurt dışından para gönderildi.Fakat bu aşamada yurt dışındaki banka bir kesinti uyguluyor ve para hesaba 990 euro olarak geliyor.
Bir kesinti de yurt içindeki banka yapıyor kalıyor 985 euro.
Firma fatura keserken hangi tutarı baz alması gerekiyor?

Bizde de bazı gönderimlerde oluyor.Gelen swap mesajında kesilen masraf görünüyor.Ben müsterinin gönderdiği tam tutar üzerinden cariye kayıt ediyorum ona göre fatura kesiyorum,(Yani 100 dolar göndermiş, 20 dolar masraf,hesaba geçen 80 dolar,ben cariye 100 dolar almış gibi işleme alıorum).Kesilen tutarı da ihr.masraflarına ekliyorum zaten dekontta rakamlar görünüyor

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Merhaba
Yurtdışındaki firma bankanın kestiği masrafa karışmaz.Nihayetinde y.dışı firmanın kasasından,sizin fatura tutarınız kadar bir bedel çıkmıştır.Ama sizin kasanıza masraf kadar eksik bedel girmiştir.Dolayısıyla firmanın cari hesabından fatura bedeli kadar düşüm yapılırken aradaki fark banka masrafı olarak kaydedilecektir.
özetle
120 (B)
601 (A)
kaydı,
102(B)
770(B)
120(A)
olacak şekilde kapanacaktır.
(kur farkları bu hesabın dışında tutulmuştur)

Hatta bazı durumlarda (firmayla anlaşmanıza bağlı) bankanın yapacağı kesintide, y.dışı firmayla anlaşılan fiyata ilave edilerek yurtdışı firmaya yükletilebilir..Örneğin 1000 euro karşılığı anlaşılan bir fiyata banka kesintileri de dahil edilerek fatura 1010 euro olarak düzenlenebilir.Ama dediğim gibi,bu tamamen, karşılıklı anlaşmaya bağlı.