fonradar

Yurtdışında Stand Kurulum Vb.

ugurcadir

Tanınmış Üye
Üyelik
28 May 2014
Mesajlar
1,015
Konum
istanbul
A Firması Kanunu merkezi Türkiye, B Firması Kanunu merkezi Türkiye A Firması Almanyadaki fuara katılacak B Firması Almanyada stand ve Diğer kurulum işlemlerini yapacak. B firmasının yaptığı işlem KDV beyannamesinde hangi bölümde yer alması gerekiyor.

İlgili işlem ve hizmetten kullanım yurtdışında olduğundan dolayı Kdv'den istisnadır.
Firma Kanunu merkezi yurtdışında olduğundan dolayı Hizmet ihracatı kapsamında değerlendirilemiyor. Peki bunu Kdv beyannamesinde hangi bölümde yer alması gerekir.
 
Son düzenleme:
uğur bey vallahi anlamadım,

yurt dışındaki stant kurma işini , Türkiye merkezli bir firma mı yapıyor ?
 
Evet.
Yurtdışında Stand kurma işini Türk firmasıyla anlaşmışlar o yapıyor. Yani 2 firmada türk işlem yurtdışında
 
Sayın ugurcadir,

Konu açıklaması biraz karışmış Türkiye merkezli firma mı yoksa Kanuni merkezi yurtdışındamı ? Şunu A firması / B firması ( merkezi yurtdışında ve standı kuran ) gibi birdaha açıklasanız daha iyi olacak.
 
Selamlar, fuar hizmeti yurtdışında gerçekleştiğinden KDV hesaplanmaz doğru. Hizmet yurt içindeki müşteri için yapıldığı için hizmet ihracatı şartlarını da taşımaz. yurtdışı müşteri olsaydı 302 kod ile beyan ederdik.

İstisnalar-Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” kulakçığında “Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler” tablosunda 350 kod (diğerleri) numaralı işlem türü satırı kullanılmak en doğrusu sanırım.
 
Selamlar, fuar hizmeti yurtdışında gerçekleştiğinden KDV hesaplanmaz doğru. Hizmet yurt içindeki müşteri için yapıldığı için hizmet ihracatı şartlarını da taşımaz. yurtdışı müşteri olsaydı 302 kod ile beyan ederdik.

İstisnalar-Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” kulakçığında “Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler” tablosunda 350 kod (diğerleri) numaralı işlem türü satırı kullanılmak en doğrusu sanırım.

Yunus arkadaşım alsında anlamış demek istediğimi.

Sayın Hocam;

A Firması Kanunu merkezi Türkiye, B Firması Kanunu merkezi Türkiye A Firması Almanyadaki fuara katılacak B Firması Almanyada stand ve Diğer kurulum işlemlerini yapacak. B firmasının yaptığı işlem KDV beyannamesinde hangi bölümde yer alması gerekiyor. En baştaki soruyu bu şekilde değiştiriyorum.
 
Sayın ugurcadir,

İlk yazınızda sanki üç firma varmış gibi duruyor konu. Onu teyit etmek istemiştim. Burada KDV muafiyeti yok. Yapılan işlemlerde KDV hesaplanmaması için muafiyet ve istisnalar kalemlerinden birine tabi olması gerekir. Bu durum yok, eğer "dışarda yararlanılıyor KDV hesaplanmaz derseniz Hizmet ihracı sayılmalı" ihracat sayılmadığına göre neye dayanarak KDV hesaplanmaz diyebiliriz ? 302 kulakcığı da hizmet ihracatının ta kendisi, sizce olabilirmi ?

Arkadaşlar,
Matematikte olduğu gibi vergicilikte de "yeter ve asgari" şartlar kuralı var, ve de öncelikler kuralı. Bu sıralamaları bozarsanız bazan isabet etse bile çoğunlukla yanlış hedeflere ulaşırsınız.
 
Hocam, Ferhat beyin,

http://forum.alomaliye.com/kdv/5837...urkiye-d-faydalanma-faydalanmama-kriteri.html

başlık altında anlattığı konu tam olarak benim sorumu çözmekte ve orada kdv konusuna girmediği söylemiş. İlgili geliri beyanda yer vermemek doğrumudur? Hocam sizden ricam ( öncekli tebliğler geçersiz onlara atıf var demeyin)


Sayın ugurcadir,

Ferhat kardeşimin yazdıkları tamam 60 sayılı sirküler bu bilgileri içeriyor. Bu konuya daha önce de yazdım, hem yasanın hem de sirkülerin devamı ile çelişiyor. KDV konusu değil ise keseceğiniz faturada dayanak olmalı, "niye KDV kesmedin ?". Diğeri de Hizmet ifasının "Yurtışındaki..." biri için olma kuralı. Burada işte iş karışıyor, çünkü bu olaylardan dolayı KDV iadesine başvurursanız siz "Hizmet İhracı" derseniz Yurtdışından paranın gelmesi lazım, diyemezseniz "ihraç yok ne iadesi" denecek. Tebliğ hernekadarki sizin örneğinizi versede bir sonraki adımda 2 şartın birarada gerçekleşmesi gerektiğini söylüyor konu da bu yüzden çıkmaza giriyor. Yurtiçindeki iki firma birbirine fatura kesiyor ikisi de yurtiçinde ama Hizmet ihracı olmamasına rağmen KDV'den muaf. Olmuyor. (Atıf var demem, çünkü sirküler 1 sayılı tebliğe göre düzenlendi).
 
Hocam, anlamak içinsoruyorum kusura bakmayın
Niye Kdv kesmedin? Sorusunun cevabı;
"2.1.2.1. İkametgâhı, İşyeri, Kanuni Merkezi ve İş Merkezi Türkiye’de Bulunmayanlar Tarafından Yapılan İşlemler
3065 sayılı Kanunun 1 inci maddesine göre bir hizmetin KDV’nin konusuna girebilmesi için Türkiye’de ifa edilmesi gerekmektedir. Aynı Kanunun (6/b) maddesinde ise Türkiye'de yapılan veya faydalanılan hizmetlerin Türkiye'de ifa edilmiş sayılacağı hükme bağlanmıştır.
Buna göre, ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayanların Türkiye’de yaptığı hizmetler ile bunların yurt dışında yaptığı ancak Türkiye’de faydalanılan hizmetler KDV’ye tabi olacaktır.
Bu gibi hizmet ifalarında mükellef, esas olarak hizmeti ifa eden olmakla birlikte, Türkiye'de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmadığından, KDV’nin tamamı, hizmetten faydalanan yurt içindeki muhatap tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenecektir.
Hizmetin vergiden müstesna olması ve hizmetin yurt dışında yapılıp hizmetten yurt dışında faydalanılması halinde, mükellef veya sorumlu sıfatıyla KDV beyan edilmeyecektir."

bunu versek olmamı?
 
Hocam, transit ticarette Kdv beyannamesinde yer almıyor? Türk firmaları arasında değişim olsada malın değişim olduğu yer(yararlanılan yer) Türkiye olmadığından dolayı beyannamede yer almıyor.
 
Sayın ugurcadir,

Transit ticarette yer almaz, çünkü mal zaten "millileşmiyor" ( Mal gümrük sahasında bulunduğundan zaten hala yurtdışında sayılır. ). Bu örneklerin hiçbiri sizin sorunuza emsal teşkil etmiyor.
 
Üst