Yurtdışındaki Kişiye Ödeme

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fugenc
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

fugenc

Tanınmış Üye
Üyelik
6 Tem 2005
Mesajlar
1,007
Konum
bursa
Selamlar.. Röntgen çekim işiyle iştigal eden bir ltd. şt. radyolog belgesini kullandığı kişiye yaptığı ödemeleri ( bu kişi yurtdışında çalışıyor ancak ödemeler türkiyedeki hesabına yapılıyor) gider göstermenin bir yolu var mıdır.. O kişin,n Türkiyede olmamamsı, ödeyeceği gv. açısından değerlendirirseniz sevinirim..
 
Sayın fugenc,

Radyoloji merkezinin mesul doktoru, yapılan işlerin ya bizzat başında bulunmalı ya da nezaretinde yaptırmalıdır. Bunun içinde ilgili şirketle bir iş akdine bağlı olarak çalışması gerekir. Tam ya da part time sözleşmesi olabilir. Şirket ortakları ile bu açıdan konuyu tekrar değerlendirmek gerekir.

Ödeme adresi ve hesabı da Türkiye'de olduğuna göre, bu ödemelere karşılık fatura/serbest meslek makbuzu düzenlemesi veya iş akdine bağlı olarak radyoloji merkezinde çalışması gerekir.

Ancak bu şekilde ödenen ücret giderleştirilebilir.

Selamlar...
 
teşekkürler.. peki yurtdışında yaşayıp çalıştığına göre işe giriş yapma şansı var mıdır??
 
Yazdıklarınızdan anladığım, bu kişiye yapılan ödemeler serbest meslek kazancı niteliğindedir.
Hizmetten Türkiye'de faydalanılıyor olması dolayısı ile bu kişiye yapılan ödemeler üzerinden %22 (Brüt tutar üzerinden) stopaj yapılması gerekir.
Ayrıca, devamlılık arz ettiği içinde sorumlu sıfatıyla KDV (KDV2) beyanı gereklidir.

Bu ödemelerin masraf yazılması için yasal bir belge gereklidir.Ancak şahsın yurtdışında olması nedeniyle kendisinden bir belge temin edilemiyor ise (Bence istendiğinde edilebilir) durum biraz riskli. Tüm bu ödemeler kanunen kabul edilmeyen gider olabilir. Yinede risk alınıp masraf yazılabilir, çünkü açıklanabilir bir durum ve kdv ve stopajın ödenmiş olması durumu kurtarabilir.
 
Merhaba fugenc,

Sağlık mevzuatının aradığı şartlardan biri de, mesul doktor olacak kişinin Türkiye'de ikamet etmesi gerekir.

Selamlar...
 
Üst