fonradar

Yurtdışından Borç Gelen Para Nakit İade Edilir mi ?

doneri

Katkı Sunan Üye
Üyelik
20 Mar 2012
Mesajlar
286
Konum
ankara
Arkadaşlar 5 000 000 tl ye arsa aldık. Yarısı kredi ile yarısı g.resmi ödendi. Resmi tarafta sıkıntı yok. Gayriresmi ödenen tutar şirket hesabına yurtdışı firmamızdan borç geldi. Borç gelen mevlayı nakit çekip adama verdik. Lakin şuan kasa da para var gözüküyor. Bu parayı eritmek için yurtdışından aldımız kişilerden nakit iade edildiğine dair dekont alsak elden teslim ettik desek sıkıntı çıkarmı vuk açısından. YURTDIŞINDAN GELEN PARALAR 8000 tl ve üzeri bankadan geçecek ibaresine takılırmı. Vuk 323 nolu tebliğe bakıyorum yurtdışı ile ilgili hiç bir ibare yok. Bu konuda yardım istiyorum.
Saygılar.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu işi yapmadan önce bir danışsaydınız keşke. Şirket hesabına niye aldınız ki parayı. Yapılacak şey bu kadar parayı bulup mahrece iade yapmak. (yani gönderene ) Sonra da parayı şahıs hesabına geri almak. Tabi tutar yüksek. 2,500,000 bu parayı nasıl gizleyeceksiniz. Bu nasıl bir firma mali müşaviri yol göstereni yokmudur?
 
nizam bey; firmanın müşaviri benim bana dedilerki yurtdışı firmamızdan para gelcek bavulla getiremiyoruz yüklü para dediler. nakit getirme imkanlarını araştırdım. yakalanırlarsa kara paraya girer dediler. kara parayla uğraşacağımıza şirket hesabına gönderdiler. lakin ben şahıs üzerine gelsin dedim. yurtdışı bankalar şahıs üzerine göndermiyorlarmış. şahıs üzerine gönderemediklerinden dolayı şirket hesabına girdi para. arsayı aldıkları adamda gerçek değerinde verirsenbiz arsayı satmam demiş vergi yüksek çıkar diye. bizimkilerde ben yokken parayı nakit çekmişler adama götürüp vermişler. tapu değeri 5.000 000 TL resmi tarafı. gayri resmi tarafı 2.500 000 tl. TOPLAM değer 7.500 000 . resmide gözüken 5 000 000 tl kredi kullanılarak yapıldı. bir arkadaşa soruyorum kayda alma diyor; bir başkasına soruyorum yurtdışından gelen parayı makbuz düzenle firma kaşelesin imzalasın iade et nakit diyorlar.. yurtdışından gelen para 8000 tl ve üzerine takılmaz diyor. 189 a sordum borç para kavramına girer transfer fiyatlandırması uygulayacaksın diyorlar. benimde aklıma gelen pişmanlıkla vergi dairesine kendimizi ihbar edip tapu harcını hem bizimki hemde satanınkini ödemek. hemde ilerde arsayı değerli satarsak bu sefer vergi daha az çıkacak..
 
Son düzenleme:
biz gayrimenkulun vergisini ödemekten çekinmedik. satıcı gerçek değerinde gösterirseniz benim vergim çok çıkar demiş sıkıntı burdan kaynaklanıyor.
 
1-Yaptığınız en başından yanlış, hele ki bu kadar yüksek bir tutar söz konusu ise.

2-VUK md.371'den yararlanmak sizi sadece VZC'den kurtarır, ÖUC'den kurtarmaz.

3-Kasa hesabınız bu kadar yüksek olduğu için kesinlikle 1-2 sene içerisinde vergi incelemesi geçireceksiniz.

4-323 Nolu VUK Genel Tebliğinde yurt dışındaki sadece nihai tüketicilerden yapılan tahsilat ve ödemeler kapsam dışındadır. Bu nedenle kasadan 2.500.000.TL çıkarsanız, tespit edildiğinde 125.000.-TL ÖUC kesilecektir.
 
burda yapılan zaten yanlış yanlış olanda satıcı ile vergi konusunda anlaşılamaması. satıcı vergi ödemeyi kabul etseydi zaten bir sorun olmayacaktı. biz zaten bize düşen vergiyi ödemeyi kabul etmiştik. satıcı gerçek bedelden ödersek çok vergi çıkar diye satmaktan caydı. bizimkilerde yurtdışından parayı bavulla getiremediler kara para olur diye. mecburen şirket hesaplarına soktuk. koray bey benim düşüncem kendimizi versat ve harçlara ihbar edip pişmanlıkla vergiyi ödemek hem satıcıya hemde alıcıya düşen kısmıda biz ödeyerek sorunu çözeceğiz. ve birde arsayı gerçek bedel ile kayıtlarımıza alacağız..koray bey yüzde 5 olayı yurtiçindeki firma ile olan ticari para hareketlerinde değilmi.
yurtdışından gelen parayı nakit iade edemezmiyiz. yurtdışı firmamızda kendi firmamız. bir dekontla para nakten iade alıınmıştır karşı firma kaşe imza yapsa yinede ceza yermiyiz.
 
Son düzenleme:
burda yapılan zaten yanlış yanlış olanda satıcı ile vergi konusunda anlaşılamaması. satıcı vergi ödemeyi kabul etseydi zaten bir sorun olmayacaktı. biz zaten bize düşen vergiyi ödemeyi kabul etmiştik. satıcı gerçek bedelden ödersek çok vergi çıkar diye satmaktan caydı. bizimkilerde yurtdışından parayı bavulla getiremediler kara para olur diye. mecburen şirket hesaplarına soktuk. koray bey benim düşüncem kendimizi versat ve harçlara ihbar edip pişmanlıkla vergiyi ödemek hem satıcıya hemde alıcıya düşen kısmıda biz ödeyerek sorunu çözeceğiz. ve birde arsayı gerçek bedel ile kayıtlarımıza alacağız..

Tamam bunları yapın ama o parayı da kasadan nakit çıkış yapın, vergi incelemesinde yakalanırsanız artık kesilecek ÖUC için de tarhiyat öncesi uzlaşma talep edersiniz.
 
koray bey yüzde 5 olayı yurtiçindeki firma ile olan ticari para hareketlerinde değilmi.
yurtdışından gelen parayı nakit iade edemezmiyiz. yurtdışı firmamızda kendi firmamız. bir dekontla para nakten iade alıınmıştır karşı firma kaşe imza yapsa yinede ceza yermiyiz.
 
Peki o kadar parayı yurt içine getirir ken kara para olur diye çekiniyorsunuz ama ya iade edip yurt dışına çıkararken niye düşünmüyorsunuz.
 
nizam bey; olayı karıştıran ben değilim.bende tabiki açtım vuk 323 ü okudum noterlerde ve tapuda yapılan nakit ödemeler bunların dışındadır ibaresini görünce şirket hesabına girsin dedik. hatta bir üstadada sordum. yanlışlık olmasın diye tek başıma karar vermedim. sonradanki tapu gelince kayıtlı değeri arasındaki fark çok olunca işin çıkılamaz boyutuna geldik. lakin bizimkiler vergiyi ödemeyi kabul etmişller. satıcı kabul etmemiş. bende vergiyi ödeyin dedim. vergi kaçmasın diye. satıcı kabul etmeyince bu yola giriştiler. bende aklıma takılan konuda tebliği okudum 323 nolu tebliğ. yurtdışı ödemeler için bir ibare göremedim. bu parayı nakit bir dekontla firma imzalayarak iade edildiğine dair yazı alsam sorun olurmu diye soruyorum. yurtdışı firmasıda bizim firmamız.
 
sayın doneri,

bu husus 323 no lu vuk genel tebliğinde açıkça belirtilmiş.

bir husus dikkatimi çekti yutdışından gelen para büyük bir ihtimal ile döviz olması gerekir kasaya TL girişini neye göre yaptınız karşı tarafa döviz olarak mı yoksa TL olarak mı ödediniz (TL olarak ödediyseniz dövizi bozdurdunuzmu?) yurtdışından gelen para şirket hesabına girdi demişsiniz ?

İyi Günler.
 
bende aklıma takılan konuda tebliği okudum 323 nolu tebliğ. yurtdışı ödemeler için bir ibare göremedim. bu parayı nakit bir dekontla firma imzalayarak iade edildiğine dair yazı alsam sorun olurmu diye soruyorum. yurtdışı firmasıda bizim firmamız.

sayın doneri,

vuk 323 no lu tebliğ

[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica]1. Tevsik Zorunluluğunun Kapsamı
Tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğu kapsamına; birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak zorunda olan çiftçiler, serbest meslek erbabı ile vergiden muaf esnafın kendi aralarında yapacakları ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden (Türkiye'de mukim olmayan yabancılar hariç) mal veya hizmet bedeli olarak yapacakları tahsilat ve ödemeleri girmektedir.

yani siz yurtiçinde bulunduğunuz ödemeyi banka kanalı ile yapma zorunluluğunuzun bulunduğunu açıkça belirtmiş nasıl bu ibareyi göremediniz anlamadım.

İyi Günler.


[/FONT]
 
bizim yurtdışı firmamızda arsa alımı için toplam 1 400 000 usd girişi oldu. bunuda şirket ortakları bankadan bozdurup tl çekip arsa sahibine vermişler. sıkıntı burdan doğuyor. bende bu parayı nakit elimizde bir dekontla düzenleyip iade edebilirmiyiz diye soruyorum.

lakin bana denilen parayı nakit çekip arsa değerini nakit çektimiz kadar olacak dediler. tapu bir geldi bilgiler daha farklı arkadaşım. tapu değer 5 000 000 tl civarı bankadanda kredi kullanmışlar bu miktar kadar. kredi kullanınca tabiki benim kasamdaki nakit miktarı şişti. sorun burdan geliyor. kredi kullanmasalardı kasam şişmezdi.
 
şimdi swit mesajı elimde arkadşlar 1400 000 usd bizim firmanın sahibi adına gelmiş yani yabancı şahıs göndermiş. buda oluyorki nihai tüketici göndermiş oluyor. switte şirket filan göndermiş olmuyor.
 
O zaman şirkettle ilgili sorun yok. Ancak şahıs bu parayı açıklamaya mutlaka davet edilecektir. Onun formülünü bulmaya çalışın. Arsanın bir kısmını şahsa satış yapın.
 
şimdi konuştum bir dekontla firmanıza şu tarihte gönderdiğim parayı nakit elden teslim aldım diye bize yazı verecek. 323 e göre yabancılara verilen paranın banka zorunluluğu yok yazıyor yanlışmı değerlendiriyorum nizam bey.
 
Benim kafam iyice karıştı:confused: Para transferinin göndericisi kim, alıcısı kim? Eğer firmanın sahibi gerçek kişi adına geldiyse neden 100 KASA'ya aldınız, madem kayıt dışı 2,5 milyon ödeyeceksiniz hiç şirket kayıtlarına geçirmemek lazım. Yok eğer swift'in alıcısı firma ise o zaman da bankadan çekip elden arsayı satana ödeme yapmanız durumunda kasanın şişmesi normal. Önce bunların cevabını bulalım, sonra ben yurtdışı ile olan ödeme ve tahsilatlarda tevsik zorunluluğunu ve şirket ile ortakları arasındaki ticari nitelikte olmayan para hareketlerinin tevsik zorunluluğu kapsamındaki durumunu izah ederim.
 
şimdi konuştum bir dekontla firmanıza şu tarihte gönderdiğim parayı nakit elden teslim aldım diye bize yazı verecek. 323 e göre yabancılara verilen paranın banka zorunluluğu yok yazıyor yanlışmı değerlendiriyorum nizam bey.

Kim verecek yabancı mı ? Peki bu para yurt dışına nasıl çıkmış olucak?
 
Ayrıca yazıyı verecek kişi ortak mı, yönetici mi kim bu da belli değil, iş iyice içinden çıkılmaz hale geliyor eksik gedik bilgiler yüzünden.
 
koray bey toparlayım ben kafa karışması normal. arsa almamış için bize yurtdışından bir şahıstan(bizim firma yöneticisinden) firmamızı resmi hesaplarına para girdi. bizim patronlarda parayı nakit çekti arsa sahibine verdiler. arsa sahibi parayı aldı. burda benim kasam şişti 1 400 000 dolar fiyatında. kredi çekildi 5 000 000 tl buda şirket hesabından adama resmi gitti tapu değeri de 5000 000 tl. anlaşıldımı. 1400 000 dolarda 2500 000 tl yapıyor buda kasayı şişirdi doğal olarak.

şimdi para yurtdışından şahıstan geldi. 323 nolu tebliğin ilgili kısmını yazıyorum.
1. Tevsik Zorunluluğunun Kapsamı
Tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğu kapsamına; birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak zorunda olan çiftçiler, serbest meklek erbabı ile vergiden muaf esnafın kendi aralarında yapacakları ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden (Türkiye'de mukim olmayan yabancılar hariç) mal veya hizmet bedeli olarak yapacakları tahsilat ve ödemeleri girmektedir.

burda tebliği yorumlarsam turkiyede mukim olmayan yabancı diyor.

buna istinaden burda dekont düzenleyeceğim bu adama 2 ayda bir şirkete geliyor. dekont ve makbuz kesip parayı aldına dair imzalatacağım.

bu yaptığım tebliğe göre uygun olurmu koray bey. yanlışmı yorumluyorum.
 
Üst