Yurtiçi mi? Yurt dışı mı?

Üyelik
30 May 2005
Mesajlar
87
Yurdışındaki bir firmanın mallarını yurtiçinde komisyon karşılığı pazarlıyoruz. Dönem dönem komidyon faturalarımızı yurtdışındaki firmaya keserek gönderiyoruz. Aynı zamanda satılan bu malların bir takım yedek parçalarını yurtiçinden temin ederek yurtdışındaki firma adına müşterilere teslim ediyoruz ve faturasını yine yurtdışındaki firmaya kesiyoruz. Bu durumda komisyon faturalarını (yani hizmet) 601.Yurtdışı Satılşlar hesabında takip ediyoruz. Yedek parçaları da yine 601 hesapta takip ediyorum acab doğru mu?
 
@SMMM,

Yurt içindeki firmalar, genel anlamda Yurt dışındaki firmalara iki şekilde aracılık hizmeti verip, komisyon faturası kesmektedirler.

1- Yurt dışı firmalarının mallarının yurt içinde pazarlanmasına aracılık etmek,
2- Yurt dışı firmalarının yurt içinden ithal edecekleri mallara aracılık etmek.


Sizin yapmış olduğunuz işlemi 1.Kategoride değerlendirmek gerekmektedir. Bu tür işlemler için, KDV kanunun 26 seri nolu genel tebliğinin K bendinde gerekli açıklamalar yapılmıştır.

Sizde yurt dışı firmasına keseceğiniz fatura da KDV hesaplayıp fatura kesmeniz gerekirdi. Yani yaptığınız işlem maalesef yanlıştır.

Yurt dışı firması, sizin kesmiş olduğunuz faturadaki ödemiş olduğu KDV'sini iade alabilme hakkı vardır.

2.Kategoride yapılan işlemler için ise, KDV kanunun 30 seri nolu genel tebliğinin A bendinde gerekli açıklamalar yapılmıştır.

Saygılar.


KDV Genel Tebliğler

Seri No: 26
Resmi Gazete No 19681

Resmi Gazete Tarihi 31/12/1987

K - HİZMET İHRACATI :

Bilindiği üzere, daha önce yayımlanan 17 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin (A) bölümünde, hizmet ihracatı istisnasının esasları açıklanmış ve bu arada mümessillik, müşavirlik, mühendislik, gözetmenlik gibi hizmetlerin hizmet ihracına konu olabileceği belirtilmişti.

Ancak, Bakanlığımıza yansıyan olaylardan, söz konusu hizmet ihracatında istisna uygulaması ile ilgili olarak bazı tereddütlerin doğduğu anlaşılmıştır.

Bu nedenle 1 Ocak 1988 tarihinden geçerli olmak üzere uygulamaya aşağıdaki şekilde yön verilmiştir.

Hizmet ihracatında katma değer vergisi istisnası uygulanabilmesi için aşağıdaki dört şartın birlikte gerçekleşmiş olması zorunludur.

1. Hizmet Türkiye'de yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olmalıdır:

Yurt dışındaki müşteriden kasıt, hizmet sunulan kişinin ikametgahı, işyeri, kanuni ve iş merkezinin yurt dışında bulunması veya yurt içinde bulunan bir firmanın, yurt dışında kendi adına müstakil olarak faaliyet gösteren şube, acenta, temsilci ve bürosunun olması gerekmektedir.


2. Fatura veya benzeri nitelikteki belge yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmelidir:

Yapılan hizmet ile ilgili olarak düzenlenecek fatura veya benzeri belgenin, yukarıda özellikleri açıklanan yurt dışındaki bir müşteri adına olması zorunludur.


3. Hizmet bedeli, döviz olarak Türkiye'ye getirilmelidir:


Yurt dışındaki müşteri için yapılan hizmete ait bedelin, Türkiye'ye döviz olarak getirilmesi zorunludur. İstisnadan yararlanacak olanın döviz alım bordrosu veya dövizin Türkiye'ye getirildiğini tevsik eden, kambiyo mevzuatına göre geçerli diğer bir belge ile bunu tevsik etmesi gerekmektedir.


4. Hizmetten yurt dışında yararlanılmalıdır:

İstisnanın uygulanabilmesi için, hizmetten, yurt dışında yararlanılmış olması gerekir. Diğer bir anlatımla, yurt dışındaki müşteri için verilen hizmetin bu müşterilerin, Türkiye'deki faaliyetleri ile ilgisinin olmaması gerekmektedir.


Örnek 1 :



Türkiye'de tam mükellef durumunda olan (X) Mühendislik Ltd. Şti. Ürdün'de bulunan bir firma ile yaptığı anlaşma uyarınca bu firmaya bir tekstil fabrikası projesi çizimini yapmış ve buna ait bedeli T.C. Merkez Bankası aracılığı ile tahsil etmiştir.

Bu proje çiziminde yukarıda belirtilen şartların tümü gerçekleştiğinden, bu hizmet işi, hizmet ihracatı istisnasından yararlanacak ve (X) firması, keseceği faturada katma değer vergisi hesaplamayacaktır.


Örnek 2 :

Türkiye'de komisyonculuk faaliyetinde bulunan (A) şirketi, Batı Almanya'da yerleşik bir firma için, bu firmanın Türkiye'den satın aldığı tekstil ürünlerinin temin edilmesinde aracılık etmiş ve komisyon ücreti almıştır.

Adı geçen firma, bu komisyonculuk faaliyetine ilişkin olarak, hizmeti yurt dışındaki firma için yapmış, fatura bu firma adına düzenlenmiş ve hizmet bedelini Türkiye'ye döviz olarak getirdiğini döviz alım bordrosu ile tevsik etmiştir. Ancak, bu firma hizmet ihracatı istisnasından yararlanamayacaktır.


Çünkü, (A) şirketinin yurt dışındaki firma için yaptığı hizmetten, Türkiye'de yararlanıldığı için, bu hizmet ihracat istisnasından yararlanamayacaktır.
......................................................


*******************************************************

2.Sorunuz


Yurt dışı firma adına, kendisinin yurt içindeki müşterisine yedek parça teslimatında yapılacak işlemler :

1- İrsaliye yurt dışı firma adına, kendisinin yurt içindeki müşterisinin adresine kesilmesi gerekir.

2- KDV hesaplanarak yurt dışı firmaya fatura kesilmesi gerekir.
 
Sayın Ergül,
İl önce cevabınız için teşekkür edirim. Evet ben bütün faturalarımı KDV'li kesiyorum. Çünkü hizmet yaptığımız iş hizmet ihracı kapsamında değerlendirilmiyor. Ama benim asıl sormak isediğim acaba her iki satışımı da 601. Hesapta takip etmem doğru mu?
 
Üst