fonradar

Yurtışı Hizmet Geliri

Üyelik
30 May 2005
Mesajlar
87
Yurt dışında bir firmanın mallarını yurtiçinde pazarlamakta ve karşılığında komisyon almaktayız. Yurtdışı firma banka hesabımıza 6.ayda 30.000 Euro para yatırdı fakat biz bunun faturasının 7.ayda kestik;
1- Önceden yatan parayı avans olarak gösterebilir miyiz? Yoksa paranın yattığı gün fatura etmek zorundamıydık (KDV açısından çünkü hizmeti yurtiçinde verdiğimizden faturalarımızı KDV'li kesiyoruz.)
2- Paranını banka hesabımıza yattığı tarihteki MB Efektif alış kuru ile bunu değerledik ve yaklaşık 50.000 YTL avans olarak hesaplara aldık, ancak 2.ayda faturasını kestik ve fatura bedelini de o günkü merkez bankası döviz alış kuru ile değerledik o da yaklaşık olarak 48.000 YTL yaptı bu durumda arasaki farkı ne yapmalıyım?
 
Sayın @SMMM
K.D.V.
Vergiyi Doğuran Olayın Meydana Gelmesi
Madde No 10
Kapsam
Vergiyi Doğuran Olay:
a) Mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması,

1-Firmanın size gönderdiği paranın avans olup olmadığını sizin sözleşmenizde hizmet ifasından önce ödeme yapılır ibaresi var ise sizin için avans yazmanızda sakınca olmayacaktır.

Böyle bir hüküm yok ise madde de yazıldığı üzere hizmetin yapılması zamanında faturanızı kesmeniz gerekecektir.Dolayısıyla gelen para sizin cari hs olarak işlem yapmanıız gerekecektir.

2-Döviz kurlarınızı M.B.D.Alış Kurundan değerlendiriniz.
örn:
30.000 euro = 50.000 ytl (A)
30.000 euro = 48.000 YTL (B)
Cari hs 2.000 YTL döviz değerinden dolayı gelir elde etmiş olacaksınız.Bunu iç yüzde ile faturalandırmanız gerekecektir.
 
Dinçer Bey cevabınız için teşekkür ederim. Ayrıca bu kur farkı faturasını keserken bunu da döviz cinsinden düzenlersem (esas faturanın kesildiği tarihte) bir sorun olmaz sanırım...
 
Sayın @SMM

Tarifinize göre yapılan işi konsinye mal satışı kapsamında değerlendirmek gerekir. Bu durumda zilyedinizde bulunan malların maliki durumunda bulunmadığınızdan, bu malların size teslimi KDV açısından “teslim” hükmünde değildir. Dolayısıyla KDV konusuna girmez.

KDVK'nun 10/d nci maddesi uyarınca bu şekilde yapılan satışlarda KDV, malın komisyoncu veya konsinyeciye tesliminde değil, müşteriye veya üçüncü kişilere tesliminde doğar.

Zilyedinizde bulunan malların satışı anında malın sahibi olan konsiyatör adına fatura kesilir. Aynı anda da yapılan bu komisyon hizmetinin karşılığı olarak konsiyatöre komisyon faturası kesmeniz gerekir. KDV işte bu sizin hizmet bedelini gösteren faturanın kesildiği anda doğar.

Bankaya yatırılan dövizin değerlendirilmesine gelince, eğer bu bir avans ise avans nedeniyle KDV hesaplanmaz. Ancak, avans alınması nedeniyle makbuz yerine fatura veya serbest meslek makbuzu düzenlenirse Katma Değer Vergisi Kanunu 10/b. maddesi uyarınca Katma Değer Vergisi hesaplanması gerekmektedir. Siz faturayı bir ay sonra kestiğinize göre KDV tahakkuku söz konusu değildir.

Kur farkı hesabının dövizin sizin ekonomik tasarrufunuza girdiği andan itibaren yapılması gerekir. Bu da faturanın kesildiği tarihtir. Zira daha önceki tarihlerde döviz her ne kadar fiili tasarrufunuzda olsa da emanet hükmündedir dolayısıyla vergiyi doğuran olay gerçekleşmemiştir.
------------------------------
Selamlar
Osman Erol
 
Üst