Zararın Tazmini

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Uluakay
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
bir işçimiz çalıştığı makinanın ekranını sinirlenerek yumruklamış ve kırmıştır en azından sözlü savunmasında böyle söylemiş..ve ekran kullanılmaz hale gelmiş değiştirilmek zorunda kalmış..bu çalışan hakkında tutanak tutum ve ihtarnamasinde savunmasını isteyeceğim.. savunmasında da sinirlenerek yumruk attım vs gibi şeyler yazarsa eğer bu ekranın maliyetini kendisinden kesebilir miyim? yada ne kadar oranda kesebilirim? çünkü sadece bir ekran 900 Dolar civarında bir maliyete sahip

Ynt: Zararın Tazmini

4857 SY.Kanun 25/II ye göre ?İşçinin kendi isteği veya savsaklaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi,işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makinaları, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması durumunda işveren işçinin iş sözleşmesini derhal feshedebilir.?
Yasaya göre zarar nedeniyle iş sözleşmesinin feshedilebilmesi için ;
1)Zarar işçinin kendi isteği veya savsaklamasından doğmalıdır.
2) Zarar tutarı işçinin 30 günlük ücret tutarını aşmalıdır. Bu iki husus bir arada bulunmadan zarar nedeniyle işçi işten çıkarılamaz.
Öncelikle zararın oluştuğunun ve zarar tutarının tespiti gerekmektedir.
1)İşverenin tespit tutanağı yapması : Zarar veya kaybın oluştuğuna ve bunun işçinin kasdı,dikkatsizliği veya savsaklamasından doğduğuna dair ilgili amir ve çalışanların şahitliğinde tutanak hazırlanmalıdır.
2)İşçinin verdiği zararın tutarının uzmanlarca tespiti : Konunun uzmanlarınca (bilirkişi,eksper) zarar gören veya yok olan maddelerin fatura bilgilerininde yer alacak şekilde ,ayrıntılı bir Uzman Bilirkişi Raporu ayrıca hazırlanmalıdır.Yeterli ölçüde hazırlanmamış rapora göre işlem yapılamaz.
a)İşçinin kastı veya savsaklaması nedeniyle 30 Günlük ücreti aşan zararlarda Zarar Kayıp Tutanağı hazırlanmadan ve Bilirkişi Raporu alınmadan işçi işten çıkarılamaz.
b) İşverenin gördüğü zararın tazmini ise;ya zarar verenle uzlaşılarak yada dava açılarak tazmin yoluna gidilebilir.
c)30 günlük zararın hesabında (kanaatimce) günlük brüt ücret üzerinden hesap yapılmalıdır.
d) Bazı yargı kararlarına göre zarar nedeniyle işten çıkarılan işçiye ihbar tazminatı ödenmez.

işçiye ne olduğu konusunda soru sorulduğunda çok fire veriyodu sinirlendim yumruk attım demiş..bir tutanak tuttum kırıldığına dair ve kişiye ihbarname hazırladım..altına da savunmasını yazdı : "gece vardiyasında çalışırken enjeksiyon makinasıın düzensiz baskı yapmasına sinirlendim istem dışı olarak istemeden vurdum. bir daha oılmayacağını temin ederim" diye..

ekran kullanılmaz halde ve servise gönderildi..yenisinin fiyatı 9000 Dolar civarında..bununla ilgili olarak parça teklif formu aldırıyorum fiyatının ne olduğunun tam olarak bilinmesi için..ve servisten gelecek zarar onarım faturasını bekliyorum.. her nevi bu adamın bir aylık brüt ücretini de geçiyor net ücretini de geçiyor yaptığımız masraf..

yalnız yazmış olduğunuz cevapta bu tutar bu kişinin brüt ücretinden hesaplanmalı demişsiniz de brüt ücretini ancak ssk gününü "0" göstererek kesebilirim..böyle bir kesinti yaptığımda ise ssk ya eksin gün belgesi vermek durumundayım :S

Uluakay ' Alıntı:
yalnız yazmış olduğunuz cevapta bu tutar bu kişinin brüt ücretinden hesaplanmalı demişsiniz de brüt ücretini ancak ssk gününü "0" göstererek kesebilirim..böyle bir kesinti yaptığımda ise ssk ya eksin gün belgesi vermek durumundayım :S
Kesinti değil,
30 günlük ücreti aşan zarar varsa işveren sözleşmeyi feshedebilir kısmı için;
30 günlük brüt ücreti aşan zararlar için fesih hakkı kullanılabilir diyen alıntıyı aktarmış sn.ADEM01

SGK primlerini çalışılan gün için yapıyorsunuz, ödenen para için değil :)

Dolayısıyla işçi 30 gün çalıştı ama , anlaştınız hak ettiği ücretin yarısının kesilmesi yoluyla ödenmesine örneğin;
SGK pirmlerini gene 30 gün için ödersiniz, ücretini 30gün için ödersiniz;
işçi 30günlük ücretin yarısını getirip size öder.

keremcem ' Alıntı:

işçi sizce getirir mi? getirmesini beklemek yerine net ödenecek tutarın yarısını veya tamamını avans vb kesintiler gibi özel kesinti yaparak kesebilir miyim ?

4857 SY.Kanun 25/II ye göre ?İşçinin kendi isteği veya savsaklaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi,işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makinaları, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması durumunda işveren işçinin iş sözleşmesini derhal feshedebilir.
Fakat işçiyi işveren işten çıkartmak isterse maaşının 2 gününden fazla olmamak üzere kesinti yapabilmektedir. Kişinin sgk ya bildirceği sürelerde kişinin ssk primlerini ödemeye devam edecektir işveren işçiye asgeri ücretin üzerinde bir maaş ödüyor ise maaşından ssk primine denk gelecek şekilde kesinti yapabilir. Kişinin asgeri ücretten bildirimi yapılıyorsa kesinti asgeri ücretten düşük olacağı için eksik gün bildirimini disiplin cezası olarak bildirebilirsiniz.

Kanunda belirtilen budur işçinin işverene verdiği zarar 30 günlük ücretini aşması halinde işakdini sonlandırabildiği gibi aylığından en fazla 2 gün kesinti yapılabilmekte ücret kesme cezası olarak. 30 günlük ücretinin yasını getirmesi gibi bir hüküm kanunda belirtilmemiş. Benim böyle bir bilgim yok neye dayanarak yazdığınızı ögrenebilirmiyim. Bilmemek değil öğrenmemek ayıptır benide aydınlatırsanız keremcem bey

Bu olayda gerekli belge ve tutanaklar tam hazırlanmış ise, 25 Madd. işveren tarafından iş akdi feshi ve mahkemeye başvurup, verdiği zararın tazmini yoluna başvurmaktır.

Sn. ADEM01'in görüşlerinin bir kısmına katılmakla birlikte, 2 günlük ücret kesiminin sadece Toplu sözleşmelerde ve iş sözleşmesinde belirtilmiş sebepler dışında kesilemez düşüncesindeyim, ayrıca bu şekilde kesilen tutar Bakanlık hesabına yatırılır.

Bu nedenle Bu tür zarar tazmini ancak ya özel anlaşarak ya da mahkeme kararı ile olur

burda husus ücret kesme cezası değildir zararın tazminidir..ücret kesme cezası benim bildiğim gibiyse eğer bazı kurallar konur işletmede ve ona uymadığında işçiye ücret kesme cezası verilebilir ve bu ceza tutarı Çsgb hesabına yatırılır..

bir zamanlar müfettişler teftişteyken sorduk ücret kesme cezasını 2 günden fazla veremezsiniz fakat zararın tazminiyse olay bir aylıkücretini dahi kesebilirsiniz fakat belgeleri doğru düzenlemeniz gerekmektedir demişlerdi..

Uluakay ' Alıntı:
keremcem ' Alıntı:

işçi sizce getirir mi? getirmesini beklemek yerine net ödenecek tutarın yarısını veya tamamını avans vb kesintiler gibi özel kesinti yaparak kesebilir miyim ?
Getirecek insan da vardır, getirmeyecek olan da.Sn.ihsans'ın belirttiği üzere , bir zarar varsa çalışanla doğrudan ödenmesini sağlayamıyorsanız, dava açarak zararınızın tazmini yoluna gidebilirsiniz.
Diğer türlü, çalışanın onayı olmadan doğrudan kestiğinizde, kalan ücreti çalışma gününe çevirip o kadar süre için çalışmış gibi pirmlerini öderseniz, kendi kendinize bir gol atmış olursunuz, başka bir şey olmaz.
İlk şikayetle birlikte çalışılmış olmasına rağmen primlerini ödemediğiniz için, alacak olduğunuz İPC ,
belki de primlerin eksik ödeniyor olması nedeniyle çalışan için haklı sebep nedeniyle üstüne bir de kıdem tazminatı ödemek zorunda kalma....
Eğer tutanaklar, şahitler, savunmalar olması gerektiği gibiyse yaşayacağınız sıkıntı elbette daha az olacaktır ama, çalışanın en küçük itirazıyla sıkıntılarınız başlayacaktır.
Açıkça savunmasında belirtmiş, sistemde sorun olduğu için çok sinirlendim diye, bu ifade ile yazılmış bir savunma bir anda kendi kalenizde gol görmenize bile neden olabilir.
Zaten sorunluydu, kırılanın yerine yenisi 9000USD olsa bile sorunlu olduğu bilinen ( firelerle sorunlu olduğu da çok rahat tesbit edilebilir) eski cihazın kırılmadan kaynaklı onarım masrafının 9000usd olamayacağı sonucu çok kolay çıkabilir müfettiş-bilirkişi- mahkeme incelemeleriyle.
Galip başlıyorum sandığınız maça çıktığınız anda , bir anda hükmen mağlup duruma düşme ihtimaliniz % 50.( bence oldukça yüksek bir risk oranı)

Her zaman işi kitabına uygun yapmak gerekmez. Bazen farklı bir kitabı sizin yazmanız gerekir. Çok az başıma geldi ama her defasında işçiyle anlaşıp zararı tazmin ettik. İlgili malı işçiye fatura edip sanki malı işçiye satmış gibi göstererek tahsilatını yaptım. Hiç tutanakla, maaştan kesmekle uğraşmadım. Ancak sizin olayda rakam yüksekmiş. Birde işçinin satın alması mantıklı olan bir ürün değil. Bence rakam kesinleşince işçiyle anlaşın ve işçinin satın almasında sakınca olmayan bir malı fatura edin ödesin.