fonradar

Zirai Kazanç vergilendirmesi

MBOZO

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Eyl 2006
Mesajlar
131
Konum
K.MARAŞ
Çiftcinin arazi büyüklüğü 94.madde limitlerinin altında.
Aynı zaman da bu çiftci çırçır faliyetinden dolayı adi ortaklık şeklinde 1. sınıf vergi mükellefidir. Bu işletmede
ektiği pamuğu işlemesini yapıyor.
Çırçır faaliyetinden dolayı gelirini yıllık beyana yansıtarak ticari kazanç olarak vergilendiriyor.
ancak Zirai kazancın vergilendirilmesi stopaj yoluylamı gerçek usulde beyan yoluylamı olacak.
 
Ynt: Zirai Kazanç vergilendirmesi

Basit usule tabi olmanın genel şartlarını düzenleyen GVK 46 maddesi 3. bendinde ?3. Ticari, zirai veya mesleki faaliyetler dolayısıyla gerçek usulde Gelir Vergisi?ne tabi olmamak.? Şartı vardır.
Bu mükellef diğer işi dolayısıyla gerçek usule tabi olduğundan artık basit usulde vergilendirilemez. Zirai faaliyeti ile ilgili satışlarda da fatura kesecektir. Dolayısı ile bu faturada herhangi bir stopaj yapılması söz konusu değildir.
 
Ynt: Zirai Kazanç vergilendirmesi

sorumda yanlışlık oldu düzeltiyorum

Çırçır faaliyeti adi ortaklık şeklinde ve 1. sınıf gelir vergisi mükellefi
aynı zamanda 200 dönüm tarlası var ziraatcılık yapıyor.

zirai yönden stopaj yoluyla vergilendirip. çırçır faaliyetinden ticari kazancını
gelir vergis ile beyan edebilirmiyim.
 
Ynt: Zirai Kazanç vergilendirmesi

Ne zirati yaptığını belirtmemişsiniz ama fark etmez. Zira diğer işinden dolayı gerçek usule tabi. Dolayısıyla zirai kazancı için de defter tutmak zorunda. Yani satışları için fatura kesecek. fatura kesen ticari kazanç sahibinden gelir vergisi stopajı yapılmaz. Her iki gelirin birleştirilip beyan edilmesi gerekir.
 
Ynt: Zirai Kazanç vergilendirmesi

Yani her ne suretle olursa olsun bir (gerçek - basit ) gelir vergisi mükellefi yanında zirai faaliyeti var ise (Zirai faaliyetinden kazancını) stopaj yoluyla vergilendirilemezmi.
 
Ynt: Zirai Kazanç vergilendirmesi

sayın MBOZO,şimdi bu şahıs adi şirketten dolayı deftere tabi mükellef olması hasebi ile aynı zamanda zirai kazanç kapsamında çiftçi ise GVK.52.madde kapsamında o zaman burda adi şirketteki durumuna göre değil GVK.53 ve 54.maddeler kapsamında nasıl vergilendirileceğine bakmak lazım ve eğer 54.maddedeki işletme büyüklüğü ölçülerini aşmıyorsa 53.maddedeki anlatıma göre GVK.94.madde kapsamında stopaj tevkifatı ile satışlarını yapabilir ve çiftçi işletme veya blanço defterine geçmesine gerek yoktur ve burda şu kısmı karıştırmamak lazım yani zirai kazançla ticari kazanç kavramını ve deftere tabi olmada illa adi şirket deftere tabi ve bu kişi ticari kazançta gerçek kişi ama zirai kazançtada bu şekilde olacak demek doğru değildir ve zaten bu VUK.ve GVK.nunun ilgili maddelerine aykırılık teşkil eder ve zirai kazançta kıstas yukarda dediğim kanun maddeleridir,kolay gelsin.
 
Ynt: Zirai Kazanç vergilendirmesi

Sayın Hadisat
Teşekkürederim. yorumunuz çok yararlı oldu.
 
Ynt: Zirai Kazanç vergilendirmesi

Eskiden deftere tabi vergi mükellefi idim. İşi terkettim, şuanda aynı işe tekrar başladım. İşim Arıcılık, kendi yükümü götürdüğüm ruhsatta kamyon yazan mıtsubishi kamyonum var. 5.100 TL vererek k2 yetki belgesi aldım. Şimdi ise belgemin iptal olacağını vergi mükellefi olmam gerektiğini şart koşuyorlar. Yıllık 8.000 TL beyanda bulunsam zirayi kazanç beyahannamesini ben doldurabilirmiyim? ne kadar vergi çıkar?
ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM...
 
Ynt: Zirai Kazanç vergilendirmesi

sayın hadisat

Basit usule tabi olmanın genel şartlarını düzenleyen GVK'nun 46. maddesi 3. bendinde:

"3. Ticari, zirai veya mesleki faaliyetler dolayısıyla gerçek usulde Gelir Vergisi?ne tabi olmamak. "

şartı aranıyor. yani ticari ve zirai kazançlar ayrı tutulmamış. Bu nedenle soruyu soran kişi yanlış yönlendirilmiş oluyor.

Hakan Yılmazın sorusuna gelince; Hakan Yılmaz daha önce gerçek usulde vergiye tabi olduğundan artık bundan sonra hangi işi yaparsa yapsın gerçek usulde vergiye tabi olacaktır. K2 belgesinin iptal edilmesi konusunu anlayamadım. kamyonu kendi işinde kullandığına göre belgenin iptal edilmesi yanlıştır. Gerçek usule tabi olması ile bunun bir ilgisi yoktur.
 
Ynt: Zirai Kazanç vergilendirmesi

Hakan Yılmazın sorusundan anlaşılan şu K2 belgesini aldığında vergi mükellefi imiş fakat anlaşılan şuan mükellef değil K2 belgesinin şartları arsında vergi mükellefi olma şartı var . Vergi beyannamesini meslek mensubuyla anlaşmanızda yarar var
 
Üst