Zor maliyet soruları

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan HANZADE
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
arkadaşlar maliyet muhasebesinde bir dönem kolay bir dönmede zor sorular soruluyor bu dönem zor sorulacak fakat çalıştığımız kitaplara baktığımızda ve geçmiş yıllara bakıldığında benzer sorulara bile rastlanmıyor.devamlı aynı şeyleri okuyup geçmiş dönme sorularını çözüp duruyoruz fakat çıkacak sorular hiç birine benzemiyor
sizce komisyon bu soruları nereden buluyor.

Ynt: zor maliyet soruları

Komisyon , sınav zor olsun diye, evirip çevirip iki üç konuyu karıştırarak soruyor. Bu soruları zor yapmak için bence;

1. Tutarları çok küsuratlı veriyorlar. Bu bile başlı başına adayın sınavda bocalamasına, konuya tam hakim değilse yanlış yapmasına neden oluyor.

2. Konuyu zorlaştırmak için, soru metnini uzun tutuyorlar.Destan gibi hikaya anlatıyor. Yok sütü kremadan ayırmış sonra paketlemden satmış ama kremaları paketsiz satmış......Daha adaylar soruyu görür görmez okumaktan korkuyorlar. Metin uzun olunca bir de aralarda küçük nüansalar, veya son pragrafın içinde, bir cümle oluyor. Mesela son sınavda matematiksel dağıtımın sonunda işletme mamüllerin yarısını satmıştır deyince, ve aday o yarısını ifadesini gözden kaçırınca 50 puan beklerken ancak 5 10 15 puan alabiliyor.

3. Bazı konuları sanki farklıymış havasıyla sunuyorlar. Kademeli dağıtım yerine farklı isim basit dağıtım yerine doğrudan dağtım gibi farklı ifadeler kullanarak herkesin adı gibi bildiği konuyu farklı havaya sokuyorlar.

4. Maliyet muhasebesinde bir çok tablo ve şablon var. Bu tablo ve şablonlar hafızaya kazınmalıdır. Mesela Safha maliyet sorularında Fiziki Alım(Miktar Sağlaması) : alın size bir kavram daha daha az önce bahsetmiştim:)) ( fiziki alımın mikar sağlamasını bilmek gibi) yaparken ;

+DBYM stok
+D.İçi Alış
+Önck Evreden Devir
Üretime giren
+Üretimi tamam. ve sonraki safhaya devredn
+DSYM stok
+Fire
Üretimden Çıkan

Şablonumuz yukarıdaki gibi, aday bu şablonun bir parçasını eksik biliyorsa, sınavda verilen fire bilgisini nereye koyacağını ve ekleyeceğini bilmiyorsa soru güme gidebilir. Veya önce dönemden devir rakamı nerede ekleneceğini bilmiyorsa yine yanar.

SOnuç olarak şablonlar ezberlenmeden mantık çerçevesinde öğrenilmelidir.

5.) Bir de bazı konularda yötem sayısını ve uygulamalarını da bilmek gerekiyor. Mesela 2.Dağıtım kaç şekilde yaplıyor. Veya Birleşik mamülün dağıtımı kaç şekilde oluyor. Bu arada birleliş mamul yurdakul çaldğın kitabına göre
3 farklı yönteme göre dağıtılırken başka kitalara göre 4 farklı yönteme göre dağıtılyır.

Dip not: Birleşik mamul fiziksel miktarlara göre, net satış yöntemine göre, net satış yönteminden brüt karın indirilmesi yoluyla olmak üzere 3 yönteme göre dağıtılıyor. Dikkat ! bu sınavda "ner satış yönteminden brüt karın indirilmesi yoluyla birleşik mamul dağıtım sorusu gelebilir. İçime doğuyor:):)