Zorunlu nedenlerden dolayı işten çıkarma

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ooz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ooz

bugün karşılaştığım bir konuydu. bir işveren var. ufak bir lokantası var, çok kazandığı söylenemez. dükkanının bulunduğu bina satılıyor ve dükkanı boşaltması isteniyor. işveren dükkan bulamıyor kiralar pahalı olduğu için ve işe son verecek.

bu durumda çalıştırdığı işçilere tazminat öder mi(2 kişi çalıştırıyor sanırım)?

bir muhasebeci arkadaşa sordum ödemesi gerekir dedi ama sebebini söyleyemedi. bence bu gibi zorunlu halde tazminat ödemek saçma geldi bana. değerli görüşlerinizi bekliyorum.

şimdiden teşekkür ederim.

Ynt: Zorunlu nedenlerden dolayı işten çıkarma

İşten çıkartılan adama tazminat ödenmesinin neresi saçma?
Üstelik ihbar öneline uygun bildirimde bulunmamışsa, ihbar tazminatı ödemesi bile gerekebilir.

saçma gelen kısmı belirttim. okuduysanız anlamanız gerekirdi.

tekrar açıklayayım;
yani aslında adam işe devam etmek istiyor ama mal sahibi satmış, mecburen kapatmak zorunda. başka dükkan da bulamıyor. yani elinde olmayan sebepten dolayı bile tazminat ödemek zorunda mı bu adam? bu durumda mal sahibinin hiç mi sorumluluğu yok?

mantıklı cevap verebilecek arkadaşların yazmasını bekliyorum.

Mal sahibinin sorumluluğu varsa bile bu dükkan sahibi ile mal sahibi arasında dava konusu olabilecek bir sorundur.
Diğerinin ise tartışılabilecek bir yanı yok. Süresi içinde bildirim yapıldı ise sadece kıdem; yapılmadı ise hem kıdem hem ihbar tazminatı ödenecektir.
İşyeri sahibinin kusuru yok da, işçinin mi kusuru var :)
İşverenin yapması gereken uygun bir dükkan bulup oraya geçmekti.

evet bu daha mantıklı ve açıklayıcı bir cevaptı.

benim irdelediğim konu işveren ve mal sahibi zaten. işçinin kusurunun olmadığını varsaydım ve konu dışı bıraktım onu.

yani diyorsunuz ki işverenle mal sahibi halletsin.

ama şurada katılmıyorum size; işveren dükkan araştırıyor ama kiralar pahalı geliyor. bu yüzden kapatıyor. uygun bir dükkan bulup oraya geçsin demişsiniz iyi hoş da ödeyemeyeceği kirayı nasıl yüklensin adam?

bence burda işçinin hakkı korunuyor tamam eyvallah da işveren ne yapacak?

Merhaba, kıdem ve ihbar ödenmesiyle ilgili olarak 1475 sy.14 ve 17. maddeleri kısaca aşağıya aktardım. Sanırım faydası olur. Sağlık ve başarılar dilerim.

Kıdem tazminatının ödenmesi için gereken koşullar nelerdir?

?1475/14 kapsamında çalışanlara belirli şartlarla kıdem tazminatı ödenmektedir. Buna göre aynı işverene bağlı çalışma süresinin en az 1 yıl olması ve iş sözleşmesinin;

* İşveren tarafından iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık nedenleri dışındaki nedenlerle,

* İşçi tarafından sağlık, iyi niyet ve ahlak kuralarına aykırılık veya işyerinde işin durması benzeri nedenlerle,

* Askerlik görevi nedeni ile,

* Emeklilik hakkının elde edilmesi veya bu kapsamda gereken sigortalılık süresi ve prim gününün doldurulması nedeni ile,

* Kadın işçinin evlenmesi nedeni ile,

* İşçinin ölümü nedeni ile feshi halinde çalışma süresinin gerektirdiği kıdem tazminatı ödenmektedir.

Ayrıca;

İhbar tazminatı hakkı nedir, hangi hallerde ödenmektedir?

?4857/17 gereği iş sözleşmesini fesih etmek isteyen taraf; feshi yazılı olarak ve çalışma süresinin gerektirdiği bildirim süresine bağlı kalarak diğer tarafa iletmekle yükümlüdür. İş sözleşmeleri;

* İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,

* İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,

* İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,

* İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra

feshedilmiş sayılır. İş sözleşmesini belirlenen bildirim sürelerine uymaksızın fesih eden taraf, söz konusu sürenin ücretini ihbar tazminatı olarak diğer tarafa ödemek durumundadır.

Bildirim süreleri bölünemez, kısmen uygulanamaz. Böylesi bir uygulama halinde, tüm bildirim süresi esas alınarak ihbar tazminatı ödenmesi gerekecektir.

İşçi ile işveren arasındaki ilişki, işveren tarafından sonlandırılıyorsa;
bu sonlandırma sebebi, iş kanunun ilgili maddesinde belirtilen haklı sebeplerden değilse;
işten çıkartılan işçi kıdme tazminatı almaya hak kazanır.
Kira konusu, işverenle malsahibi arasındaki ilişkidir ve işverenle işçi arasındaki iş ilişkisinin sonlanmasına sebep olsa dahi, kıdem tazminatına hak kazanma konusunda herhangi bir etkisi olamaz mevcut iş kanununa göre.

Allah uzun ömür versin ama,
işveren vefat etse ve bu nedenle işyeri kapanmış olsa dahi, çalışan kıdem tazminatına hak kazanır ;)
( ha kıdem tazminatı alabileceği bir gerçek kişi bulamasa da, kapanan işyerindeki malzemeler satılarak kıdem tazminatı ( yettiği kadarıyla ) ödenir.

-Olaya işyerine ilşkin 24/III Zorlayıcı sebebler yönünden yaklaşıyorum.
-Burada dikkat edilmesi gereken"mülkiyet satış işlemi"konusudur,ancak bu konu, salt işyerinin aktif ve pasifleri ile
satışı değildir.Dükkanı satan mal sahibi aynı zamanda işveren.Satış işlemi olabilir,ancak işyeri faaliyeti devem etmiyor ve etmeyecek.Dolayısıyle ilgili madde hükmü geçerli ( işyerine ilşkin olarak bir haftadan fazla süre işin durmasını gerektirecek koşul yerine gelmiş)olacağından,bu noktada fesih işlemi işci tarafından yapılacağı için ihbar hariç çalışanların yasal hakları ödenmelidir.