fonradar

Özelge:Birden Fazla Faturanın Aynı Yevmiye Maddesine Kaydedilip Kaydedilemeyeceği

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
9,709
Konum
İstanbul
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı
Gelir Kanunları Usul Grup Müdürlüğü
Sayı:27575268-105

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, perakende ayakkabı satışı faaliyetinde bulunduğunuz ve bilanço esasına göre defter tuttuğunuz, internet üzerinden yaptığınız kampanya sonucu günlük ayakkabı satışlarınızın ve buna bağlı olarak düzenlediğiniz fatura sayısının 80-100 civarında olduğu belirtilerek, günlük olarak düzenlediğiniz 80-100 adet faturanın toplamlarını alarak tek bir yevmiye maddesine kaydedilmesinin mümkün olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun;

- 171 inci maddesinde, "Mükellefler bu kanuna göre tutacakları defterleri vergi uygulaması bakımından aşağıdaki maksatları sağlayacak şekilde tutarlar:

1. Mükellefin vergi ile ilgili servet, sermaye ve hesap durumunu tespit etmek;

2. Vergi ile ilgili faaliyet ve hesap neticelerini tespit etmek;

3. Vergi ile ilgili muameleleri belli etmek;

4. Mükellefin vergi karşısındaki durumunu hesap üzerinden kontrol etmek ve incelemek;

5. Mükellefin hesap ve kayıtlarının yardımıyla üçüncü şahısların vergi karşısındaki durumlarını (emanet mahiyetindeki değerler dahil) kontrol etmek ve incelemek.",


- 175 inci maddesinde, "Mükellefler bu kısımda yazılı maksat ve esaslara uymak şartıyla, defterlerini ve muhasebelerini işlerinin bünyesine uygun olarak diledikleri usulu ve tarzda tanzim etmekte serbesttirler. Ancak, Maliye ve Gümrük Bakanlığı; muhasebe standartları, tek düzen hesap planı ve mali tabloların çıkarılmasına ilişkin usul ve esasları tespit etmeye, bunları mükellef, şirket ve işletme türleri itibariyle uygulatmaya ve buna ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.

Ticaret Kanununun ticari defterler hakkındaki hükümleri mahfuzdur.

...
",

- 183 üncü maddesinde, "Yevmiye defteri, kayda geçirilmesi icap eden muamelelerin tarih sırasıyla ve madde halinde tertipli olarak yazıldığı defterdir.",

- 219 uncu maddesinde, "Muameleler defterlere zamanında kaydedilir. Şöyle ki:

a) Muamelelerin işin hacmine ve icabına uygun olarak muhasebenin intizam ve vuzuhunu bozmayacak bir zaman zarfında kaydedilmesi şarttır. Bu gibi kayıtların on günden fazla geciktirilmesi caiz değildir.

b) Kayıtlarını devamlı olarak muhasebe fişleri, primanota ve bordro gibi yetkili amirlerin imza ve parafını taşıyan mazbut vesikalara dayanarak yürüten müesseselerde, muamelelerin bunlara işlenmesi, deftere işlenmesi hükmündedir. Ancak bu kayıtlar, muamelelerin esas defterlere 45 günden daha geç intikal ettirilmesine cevaz vermez.

…",


- 230. maddesinde, "Faturada en az aşağıdaki bilgiler bulunur:

1. Faturanın düzenlenme tarihi, seri ve sıra numarası;

2. Faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası;

3. Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası;

4. Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı ve tutarı;

…"


hükümleri yer almaktadır.

Ayrıca, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 64 üncü maddesinin üçüncü fıkrasına istinaden hazırlanarak 19/12/2012 tarihli ve 28502 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ticari Defterlere İlişkin Tebliğin 6 ncı maddesinde, "(1) Yevmiye defteri, kayda geçirilmesi gereken işlemlerin ilgili belge veya ispata dayanan evraktan çıkarılarak tarih sırasıyla ve 'madde' halinde düzenli olarak yazıldığı defterdir.

(2) Yevmiye maddelerinin en az aşağıdaki bilgileri içermesi şarttır:

a) Madde sıra numarası,

b) Tarih,

c) Borçlu hesap,

ç) Alacaklı hesap,

d) Tutar,

e) Her kaydın dayandığı belgelerin türü ile varsa tarihleri ve sayıları.

...
" açıklaması yer almaktadır.

Bu bağlamda, Vergi Usul Kanununda, bu Kanuna göre tutulan defterlerin kayıt şekilleri konusunda herhangi bir hüküm yer almamakla birlikte, kayıtlarda bulunması gereken asgari bilgi, kayıt zamanı ve maksat konusunda düzenlemeler yer almaktadır.

Buna göre, her bir satış faturasını muhasebenin düzen ve açıklığını kaybetmeyecek bir şekilde, asgari bahse konu Tebliğde öngörülen içerikte, ayrı bir yevmiye maddesi olarak yevmiye defterine kaydetmeniz esas olmakla birlikte, her bir faturanın ait olduğu hesabın altında ayrı ayrı gözükecek şekilde belgenin türü, tarihi ve numarasına yer verilmesi kaydıyla, günlük olarak düzenlediğiniz satış faturalarının, e-Defter uygulaması saklı kalmak üzere, bir yevmiye maddesinde kaydedilmesi mümkün bulunmaktadır.

Diğer yandan, işin hacmine ve icabına uygun olarak muhasebenin düzen ve açıklığını kaybetmeyecek şekilde her bir faturanın düzenlenme tarihinden itibaren Kanunun 219 uncu maddesinde yer alan kayıt süreleri dikkate alınarak kayıtlara intikal ettirilmesi gerektiği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Abi 2021 tarihi de özelgeyi okuduğum siteyi bulmaya çalışıyorum :) Buldum
 

Ekli dosyalar

  • özelge.jpg
    özelge.jpg
    58.8 KB · Görüntüleme: 9
  • özelge.pdf
    70.9 KB · Görüntüleme: 11
Logo tiger 3 kullaniyorum gercekten bu sekil sacma zor bir e defter tutulmasi gormedim.Her bir faturaya banka hareketine tek fis olusturuyorum ayrica belge detayi giriyorum ayrica fis aciklamasi.Luca yi kullananlae fis bolmeden bahsetmis ama bende yok.logo tiger cok uygulamali ve baska tur programlarla entegre olabildigi icin kolaylik yapilmamamis.isimiz is bu e defterle.
 
Logo tiger 3 kullaniyorum gercekten bu sekil sacma zor bir e defter tutulmasi gormedim.Her bir faturaya banka hareketine tek fis olusturuyorum ayrica belge detayi giriyorum ayrica fis aciklamasi.Luca yi kullananlae fis bolmeden bahsetmis ama bende yok.logo tiger cok uygulamali ve baska tur programlarla entegre olabildigi icin kolaylik yapilmamamis.isimiz is bu e defterle.
Maalesef öyle.1 liralık hareket için bile fiş açmak zorundayız.O yüzden millet e-deftere geçmek istemiyor.
 
Merhaba, konu ile direk ilgili degil ve bu konulardan kopali epey oldu ancak yanlis hatirlamiyorsam onceden calistigim sirkette magazalar gunluk satislarini muhasebeye tek bir fiste aktariyordu. Bunun uygun olacagina dair Buyuk Mukellefker VD’den gorus alinmisti. E-deftere gecerken tekrar gorus talep etmislerdi. (Onay aldilar diye hatirliyorum ama emin degilim) Firmanin sadece TR de 100+ magazasi vardi ve kimi magazalarda gunluk kesilen fatura adedi 1000 in uzerindeydi. Dunyada 5000+ adet magaza bulunuyordu. Merkez ofis, her hareket icin ayri fis olusturulur ise sistemin cok yavaslayacagini belirtmisti ve her islem = yeni bir fis kuralina cok sicak bakmiyordu (cezasini bile sormuslardi, cok maliyetli degil ise her ay oderiz diye). Bu arada tek bir fiste iceri atiliyor olsa da yevmiye fisi icinde butun detaylar bulunuyordu, bir yevmiye fisi ama yuzlerce veya binlerce satirlik bir fis. Bu arada magaza dahil butun fatura, masraf formu ve fisler otomatik aktariliyordu sadece kimi banka kayitlari, kimi ay sonu islemleri ve gumruk islemleri excel ile. Normal/Duz kayit cok az idi.

 
Ben muhasebenin operasyonel tarafinda bulunmadim, dolayisi ile yanlis anlama / hatalar var ise kusura bakmayin
 
Bence cok guzel bir ozelge paylasmis, Bende firmalarimda Satislari ayri, Alislari ayri, Banka ayri vb. isliyorum. Hani su incelemede vergi muffettislerinin uyduruk bir lafi varya ''Ihtacaca salih degildir'':) Bunu engellemek icin
 
Bence cok guzel bir ozelge paylasmis, Bende firmalarimda Satislari ayri, Alislari ayri, Banka ayri vb. isliyorum. Hani su incelemede vergi muffettislerinin uyduruk bir lafi varya ''Ihtacaca salih degildir'':) Bunu engellemek icin
Aynen abi bende mütemadiyen her farklı işlem türünü ayrı fişlerde yapmaya gayret edenlerdenim.Satışlar,alışlar,giderler,tediyeler,tahsilatlar,çek alış ve verişleri,vergi ödemeleri vs. Yani 10 günlük bir fiş oluşturup,ne varsa içine atanlardan değilim.Hem kendi incelememizin kolaylığı hemde üçüncü tarafın inceleme kolaylığı için zaten böyle olmalı.
 
Merhabalar değerli üstadlarim.
Ozelgeyi okudum evet ancak emin olamadim.

1 E defter mükellefi her faturaya bir fiş açmak zorunda mi?

2 Alış, satis, banka, tediye, vs.sınıflandırarak benzer hareketleri her güne bir fiş acarak birden
fazla faturanın kaydını yapamaz miyiz? (E defter)
(Halen bu şekilde fiş duzenleyerek e defter kayitlarini sorunsuz gönderiyoruz. Hata yapiyorsak 2022 den itibaren düzeltmek isterim)

3 Yine aynı şekilde Z raporları için her güne bir fiş açıp birden fazla pos cihazi raporu kayıt edilmesinde sakınca var mı?

4 e fatura ve e arşiv vb belgelerin çıktısının alınarak saklanmasi gerekir mi?

5 fişlerin çıktısının alınıp imzalanarak ilgili belgeler ile birlikte dosyalanmasi gerekli mi? Uygulamada böyle yapan yerler var.

Teşekkür ederim



3 Sadece belirli mükellefler yada izin almış olanlar mi aynı fişde birden fazla fatura kayıt edebilecek?
 
Peki z raporu işliyoruz
600 18. XX
600 08. XX
100 01. Xx
108. Xx
120. Xx

Gibi . Bu tek fiş sayılıyor mu E defter için.

Geçen burda sanırım nakit kredi kartı gibi çoklu varsa ayrı fişlere işlenmesini yazmıştı biri o zamandan beri kafama takıldı nerde okuduğumu aradım bulamadım o konuyu.

Nasıl ayıracağızki z raporu fişin numarası tarihi aynı tek belge. Çok zor değil mi kadar bölerek işlemek.
 
E-defter uygulama klavuzu senin yol göstericin olmalı. https://www.edefter.gov.tr/edeftermevzuat.html bölümünde klavuzlar kısmında ilgili klavuzu göreceksin. Bilgisayarına indir ve tamamını oku. Bu klavuzlarda da güncellemeler oluyor. Belli aralıklarda gidip bakman gerekiyor bir güncelleme gelmiş mi diye.

Daha eski versiyonunda vardı, z raporlarının kaydedilmesine ilişkin açıklamasında. Son güncellemesinde nakit/kredi kartı ayrı fişlerde kaydedilir gibi
bir açıklaması yok.
 
Nakit ve kredi kartı aynı z içinde ise tek fişte kaydedebilirsiniz.
Esas olan z rapor nosudur.Tek z rapor no tek fişe kaydedilir
 
E-defter uygulama klavuzu senin yol göstericin olmalı. https://www.edefter.gov.tr/edeftermevzuat.html bölümünde klavuzlar kısmında ilgili klavuzu göreceksin. Bilgisayarına indir ve tamamını oku. Bu klavuzlarda da güncellemeler oluyor. Belli aralıklarda gidip bakman gerekiyor bir güncelleme gelmiş mi diye.

Daha eski versiyonunda vardı, z raporlarının kaydedilmesine ilişkin açıklamasında. Son güncellemesinde nakit/kredi kartı ayrı fişlerde kaydedilir gibi
bir açıklaması yok.
Hemen bakıyorum Teşekkürler 🙏🏻
 
Sorum arada kaynadı galiba
Aynen abi bende mütemadiyen her farklı işlem türünü ayrı fişlerde yapmaya gayret edenlerdenim.Satışlar,alışlar,giderler,tediyeler,tahsilatlar,çek alış ve verişleri,vergi ödemeleri vs. Yani 10 günlük bir fiş oluşturup,ne varsa içine atanlardan değilim.Hem kendi incelememizin kolaylığı hemde üçüncü tarafın inceleme kolaylığı için zaten böyle olmalı.

Tahsin Hocam merhaba rica etsem sorularıma göz atabilir misiniz? Teşekkür ederim

1 E defter mükellefi her faturaya bir fiş açmak zorunda mi?

2 Alış, satis, banka, tediye, vs.sınıflandırarak benzer hareketleri aynı fişte ama gün gün ayrı fişler açarak birden fazla faturanın kaydını yapamaz miyiz? (E defter)
(Halen bu şekilde fiş duzenleyerek e defter kayitlarini sorunsuz gönderiyoruz. Hata yapiyorsak 2022 den itibaren düzeltmek isterim)

3 Yine aynı şekilde Z raporları için her güne bir fiş açıp birden fazla pos cihazi raporu kayıt edilmesinde sakınca var mı?

4 e fatura ve e arşiv vb belgelerin çıktısının alınarak saklanmasi gerekir mi?

5 fişlerin çıktısının alınıp imzalanarak ilgili belgeler ile birlikte dosyalanmasi gerekli mi? Uygulamada böyle yapan yerler var.

6 Sadece belirli mükellefler yada izin almış olanlar mi aynı fişde birden fazla fatura kayıt edebilecek
 
@Tahsin Kurt ,

Özelgenin tamamını yeni okudum, aslında eski tip TTK esasında cevap vermişler ve dikkat ettinizse "e-Defter uygulaması saklı kalmak üzere" ibaresini de düşmüşler. Yani olur ama e-defterde olmaz.

TTK ve VUK esasında primanota ile satış ve alış yevmiyesi tekniği var ancak e-defterde bu uygulama maalesef yok. Ancak şunu düşünüyorum. Mademki TTK kapsamında, bahsettiğim defterler hala yasal bu defterlerin kullanılmasında engel yok. Noter onaylı olarak kullanılabilir ve bu defterdeki kayıtlar e-deftere tek maddede geçilebilir. Ancak Muavin hesaplar bazında sıkıntı çıkacağı de gerçek. Hangi eleştiriyi alacağı da ayrı muamma. Bu düzenlemelerin hiçbiri yok e-defter için düşünülmemiş.

Ama, e-defter uygulamasında faturaların sayısı ne olursa olsun satış ve alışların hesaplara kesildiği anda entegrasyonu son derece kolay ve hızlı. sadece Stok/Muhasebe kombinasyonunun doğru yapılması gerekiyor. Bu düzenlemenin yeterli şekilde yapılması hem kolaylık hem hız sağlıyor, yanlış işleme ve hatayı da önlüyor.

Ben konuya iki ayrı açıdan bakılması gerektiğini düşünüyorum, Bürolar ve firmalar. Bu entegrasyonu kullanan firmalar için kolaylık ancak kayıtlarını bürolarda tutan firmaların büroları için bu entegrasyonun içinde olmadıkları sürece zorlukları olabilir. Kaçılacak yanı maalesef de yok.

Herkes bu kapsam içine girecek maalesef, tutarlar kısa sürede "0" olacak.
 
Sevgili üstat ve arkadaşlar.
Bu özelgeyi paylaştığımda e-defter konusunu hiç hesaba katmadan paylaştım.Yani sadece kağıt ortamında tutulan defterleri düşünerek paylaştım.
E-defterde her bir belgenin işlenişini anlatmaya vaktimiz yok tabiki ancak 1-2 link paylaşabilirim.

Şayet silinmez ise.

Bu makale eski tarihli. 2015

Ayrıca örnekleriyle bir pdf çalışması daha var ama dosya boyutu büyük,buraya yükleyemiyorum.
 
Üst