Araç Alımı Ve Ötv

Üyelik
29 Haz 2009
Mesajlar
83
Konum
İZMİR
Ana faaliyet konusu nakliye olan mükellefimiz kamyon, mikser vs. alıyor. Bazı hallerde aracın ötv si fatura içeriğinde belirtilmiyor. daha sonra vergi dairesine ödeniyor, biz de bu tutarı aracın maliyetine ekliyoruz.

2011 yılı 12. ayında alınan aracın ötv si ocak ayı başında vergi dairesine firma tarafından ödenmiş. Aracın iktisap tarihi ile ötv ödemesinin farklı takvim dönemlerinde olmasının özellikli bir durumu var mıdır?

Teşekkür ederim.
 
Ynt: Araç Alımı Ve Ötv

1-Aracın alımında ödemiş olduğunuz ÖTV'yi maliyete ilave edebileceğiniz gibi, doğrudan gider de yazabilirsiniz. (VUK md.270)

2- ÖTV Kanunu md.2/b ve 3/a maddeleri uyarınca ÖTV açısından vergiyi doğuran olay size Aralık/2011'de teslimin yapılmasıyla doğmuş, satıcı firmanın bunu md 14/2 uyarınca size teslim etmeden önce beyan edip ödemesi gerekirdi. Ancak bu satıcı firmanın hatası, benim görüşüme göre sizin aracın alımında katlandığınız maliyetlerden biri olan ÖTV 2011 yılında maliyete ilave edilerek amortismana tabi değerin hesabında dikkate alınabileceği gibi, doğrudan gider olarak da yazılabilir.
 
Merhaba
Herkese iyi bayramlar dilerim.
7338 kanun ile gelen ötv tutarlarının maliyete eklenmesi kısmında (emtia hariç) yazıyor.
Oto alım satım mükellefi sıfır araç aldı satmak için, faturada ki ötv tutarını 153 hesaba alabilir miyiz ? yoksa direkt gider mi yapmamız gerekiyor ? galerici için sonuçta emita, bu ötv tutarını ne yapmamız gerekiyor ?
 
Üst