fonradar

Bilanço Usulü Şahıs Firması Kapanış Bilançosu

Üyelik
18 Eyl 2007
Mesajlar
29
Konum
İSTANBUL
Bütün forumdaşlara kolay gelsin.

Bilanço ya tabi şahıs firması sene içinde işyerini kapatmıştır. Gelir vergisi beyanı verilirken ekinde verilecek bilançonun muhteviyatı konusunda çeşitli görüşlere ulaşıldığı için üstadların yorumlarına ihtiyaç duyulmuştur.

2007/8 ve 2007/12 döneminde kapanmış olan bilanço usülüne tabi iki firmamız var.

Bilanço düzenlenirken bir görüş gelir tablosu kayıtlarından sonra bütün bilanço kalemlerinin sıfırlanması o şekilde verilmesi gerektiğini ( e-beyan cari dönem bilançosu 1 den küçük olamaz diye mesaj veriyor) söylüyor. Diğer bir görüş bilançoda sadece dönem kar/zarar rakamının karşılığında kasa nın gözükmesi gerektiğini söylüyor. Yada kapanış tarihi itibari ile bilanço nasılsa o şekilde mi vermek gerekiyor ? Şu an gelir vergisi beyanı vereceğiz ama neye göre vereceğimiz konusunda kafamız karıştı.

Kanun açısından bu görüşlerden hangisini uygulamalıyız ? Sizler nasıl bir uygulama yapıyorsunuz ?

Vereceğiniz cevaplar ve ayıracağınız zaman için şimdiden teşekkürler...
 
Ynt: Bilanço Usulü Şahıs Firması Kapanış Bilançosu

Selamlar...
2007/12.ayında kapanmış firmanız için hazırlayacağınız bilanço aslında basit.mizanda 331veya 100 veya 131,360,varsa 500 ve kar-zarar hesapları kalmalıdır.360 kalmalıdır çünkü aralık vergileri ocak ayında ödenecektir.Kar-zararda kalmalıdır.Dolayısıyla 1 ytl'nin üzerinde rakamlar olacağından bilanço onaylanabilir.
2007/08.ayında kapattığınız firma içinde şöyle bir tavsiyede bulunabilirim.
Eğer bütün bilanço kalemlerini sıfırlamışsanız yani mizan yekünü sıfır veriyorsa bilançoya en az 1 ytl değer yazmalısınız..Şurdan biliyorum..Bir firmamızın geçen yıl bilançosunu yetiştirememiş dolayısıyla beyanı onaylarken eksikte olsa mali tablo girilmesi gerektiğinden hesaplara 1 değeri vererek bilançolarıda onaylatmış sonra dilekçe ekinde asıl mali tabloları daireye sunmuştuk..Sanıyorum sizde 1 değeri vererek bilançoyu onaylamalısınız...
Başka fikri olan arkadaşlar düzeltme veya ilave yapabilirler..Saygılar...
 
Ynt: Bilanço Usulü Şahıs Firması Kapanış Bilançosu

Sadece 131 yada 331 ve 590 yada 591 kalacak şekilde olmalıdır
 
Ynt: Bilanço Usulü Şahıs Firması Kapanış Bilançosu

2007/12 .ayda kapanan firmada dahil bilanço boş olarak verilmesi gerekiyor bence Sizin söylediğiniz vergiler sigorta falan ne varsa hepsi şahısın üzerine devir olur.Sermaye kasa da buna dahil.
 
Merhaba, konu güncelinden Bilanço Usulüne Tabi mükellefin kapanış işlemleri nasıl olmalıdır.?
 
Sayın Urum79.. Mevzuatta bir değişiklik yok.Yukarıdakilerden farklı bir cevap geleceğini sanmam. :)
 
Aslında ilk kez bilanço kapanışı yapacağımdan, aklıma takılan kapanışın yapıldığı tarihten sonra gelen cari ödemeler yada tedarikçi ödemeleri bankalar vs. nasıl bir işleme tabi tutulur.?
 
Aslında ilk kez bilanço kapanışı yapacağımdan, aklıma takılan kapanışın yapıldığı tarihten sonra gelen cari ödemeler yada tedarikçi ödemeleri bankalar vs. nasıl bir işleme tabi tutulur.?
Sayin URUM79

Sahis isletmelerinde vadeli odemeler, tahsilatlar olsada bunlar nakit kabul edilir. Ayrica Kapanista butun degerler ortak hesaba verildiginden odemede ortaktan olacaktir.

Tahsin kardesimin soyledigi sekilde kapanisi yapabilirsiniz
 
Üst