uyumsoft

Askerlik Nedeniyle Kıdem Tazminatı

logo isbasi
İş yerinde 1 seneden fazladır çalışıyorum, yarın işi bırakıyorum. Şöyle bir durum var askerliğim olduğunu biliyorlar ama sevk belgemi işten çıktıktan 1 veya 2 gün sonra alabileceğim. Çünkü sevk belgesi 10 gün önce alınabiliyor. Bir sorun teşkil eder mi? Kıdem tazminatımı işten çıktıktan sonra versem hak kazanıyor muyum?

İş yerinde 1 seneden fazladır çalışıyorum, yarın işi bırakıyorum. Şöyle bir durum var askerliğim olduğunu biliyorlar ama sevk belgemi işten çıktıktan 1 veya 2 gün sonra alabileceğim. Çünkü sevk belgesi 10 gün önce alınabiliyor. Bir sorun teşkil eder mi? Kıdem tazminatımı işten çıktıktan sonra versem hak kazanıyor muyum?
Ve illa ihtar çekmem zorunlu mu?

Fesih dilekçenizde işten ayrılışınızın askerlik nedeniyle olduğunu ve kıdem tazminatınızın ödenmesini muhakkak belirtin. (İstifa değil askerlik nedeniyle işten çıkış, bir birinden farklı şeyler)

Askerlik nedeniyle fesihte doğan 2 hakkınız var:
1.hak: Askerden geldikten sonra işsizlik maaşı için başvuru hakkınız var. Hemen iş bulamama durumunuzda bu hakkınızı kullanmanızı tavsiye ederim. (Son 3 yılda 600 gün priminiz varsa belirttiğiniz durumda diğer şartlarınız zaten tutuyor)
2.hak: Askerlik nedeniyle ayrıldığınız için aynı işyerine aynı yada eş pozisyona askerlik dönüşü başlama imkanınız var. Tabi pozisyon ilk müsait olduğunda işveren sizi almak zorunda, aksi halde 3 maaş tazminat öder. Fakat 2.hak biraz sıkıntılı olduğu için pek ilerlenen bir yol değil.

Sevk belgenizi sonra verseniz olur mu/İlla ihtar çekmem gerekiyor mu; İşyerinin tutumuna göre ilerlemeniz gerekiyor.
İşyeri iyi niyetli davranıyorsa dilekçe yazdırır, sgk çıkışınızı askerlik nedeniyle olacak şekilde yapar ve kıdem tazminatınızı hesaplar şu gün yatıracağız der.
İlla belge derse; sevk belgeniz çıkınca noterden bir yazı gönderirsiniz ve ekine de sevk belgenizi eklersiniz.