E defter geç gönderme cezası ne kadardır

SerhanSerhan

Tanınmış Üye
Üyelik
2 Ara 2013
Mesajlar
1,494
Konum
istanbul
Merhaba Ocak e defter 10 mayıstan sonra göndereceğiz büyük ihtimalle 15 ile 25 mayıs arasında
Bu durumda Ocak 2024 e defteri süresinden (10 Mayıs) tan sonra gönderebilir miyiz ve gönderirsek hangi parasal ceza ile karşılaşırız
Benim araştırmam da 1.derece özel usulsüzlük cezası kesilmeli deniyor
Ceza ne olur ve başına gelen var mıdır?
Teşekkürler
 

e-Defter Yükleme Sürecinde Onaylar​


e-Defter tutma sürecinde hesap döneminin ilk ayına ait beratın alınması Açılış Onayı, son ayına ait beratın alınması Kapanış Onayı, diğer aylara ait beratların alınması ise ilgili aylara ait defterlerin Noter Onayı yerine geçer.

e-Defteri Geç Göndermek Cezaya Tabi Midir?​

e-Defter beratları belirtilen süreler içinde yüklenmezse, mücbir sebepler hariç;

  • Özel usulsüzlük cezası doğar.
  • KDV iade süreçlerinde zorluk çıkabilir.
  • Hesap döneminin ilk ayına ait beratın alınması açılış onayı niteliğindedir. Açılış onayının kanunda belirtilen süreler zarfında alınmaması (Kanuni sürenin sonundan başlayarak 1 ay geçtikten sonra tasdik ettirenler tasdik ettirmemiş sayılırlar) birinci derece usulsüzlük fiilidir.
    Bunun yanı sıra tutulması gereken mecburi defterlerin tasdik ettirilmemiş olması re ’sen takdir nedeni olarak kanunda belirtilmiştir.
    Aynı zamanda Katma Değer Kanunu çerçevesinde tasdik ettirilmemiş (Açılış onayı alınmamış) muhasebe defterlerine kaydedilen fatura ve belgelerdeki Katma Değer Vergisinin indirimi de risk altında olacaktır. KDV indirimlerinin reddi riskini doğurur.
  • Hesap döneminin son ayına ait beratın alınması ise kapanış onayı niteliğindedir. Türk Ticaret Kanunun 64/3 maddesi gereğince fiziki ortamda tutulan yevmiye defterlerinin kapanış onayının izleyen faaliyet döneminin 6. ayının sonuna kadar yapılması zorunludur. Buna göre, hesap döneminin son ayına ait zamanında alınmayan ve yüklenmeyen e-Defter beratları, Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde idari para cezası doğuracaktır. Bununla beraber kapanış tasdiki yapılmayan defter kayıtları, bir dava süreci söz konusu olursa delil niteliğini yitirebilir.
(Bir yazılım firmasının sitesinden alıntıdır.)
 
Üst