Hakkında savcılık soruşturması açılan işçi

Üyelik
29 Mar 2007
Mesajlar
18
Merhaba, geçen yıl işçileriyle birlikte devraldığımız işyerinin beş işçisi hakkında savcılık soruşturması açıldı. (Önceki işverenle birlikte) Bu durumdan rahatsız olduk ve işçileri çıkarmak istiyoruz. Dava soruşturma aşamasında. Kesinleşmiş bir suç ve ceza yok. Bu, haklı fesih sebebi olabilir mi yoksa kıdem ve ihbar tazminatı ödemeli miyiz?
 
Ynt: Hakkında savcılık soruşturması açılan işçi

Kesinleşmiş bir suç yok.. Haklı bir Fesih nedeni değildir.


Tutuklanmaları Halinde ise;
Bu konuda aşağıdaki Ali TEZEL'in yazısı size yardımcı olabilir.

***İşe gidemeyen işçi

Herkesin malumu olduğu üzere, gözaltına alınan, tutuklanan veya hüküm giyen bir çalışan işe gidemez. İşe gidemeyen işçinin iş akti de 4857 sayılı Kanun?un 25 inci maddesinin, III numaralı ?Zorlayıcı sebepler? başlıklı bendine ile IV numaralı bendine göre;

?İşçiyi işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması.



IV- İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın 17 nci maddedeki bildirim süresini aşması.? Halinde işverenin işçinin iş aktini sona erdirme yani işine son verme hakkı vardır.



***Suçun niteliği önemli

Bu durumda ise işçiye işverenin kıdem tazminatlarını ödeyebilmesi için işlenen suçun işyeri ile alakalı olmaması gerekir. Şayet işyeri ile alakalı olmayan bir sebeple suç işlenmişse işçinin işten çıkışı 4857/25/III-IV gereğince yapılır ve kıdemini alır. İşyeri ile alakalı bir suç işlemişse işten çıkış 4857/25-II ? Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri? bendine göre yapılır ve bu durumda kıdem tazminatı alma hakkı olmaz.





***Örnek Yargı Kararı

HD 09 <> E: 2004/22851 <> K: 2005/35 <> T: 10.01.2005



* KIDEM TAZMİNATI

* AHLAK VE İYİ NİYET KURALLARINA AYKIRI DAVRANIŞ

* İŞVERENİN HAKLI NEDENLE DERHAL FESİH HAKKI

* TUTUKLANMA SEBEBİYLE İŞ AKDİNİN FESHİ

* ZORLAYICI SEBEP NEDENİ İLE DEVAMSIZLIKTAN İŞ AKDİNİN FESHİ

* TAZMİNATSIZ FESİH NEDENLERİ



Ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış ve eylemlerden dolayı, iş akdinin işveren tarafından bozulma hallerinin kıdem tazminatını engellediği hükme bağlanmıştır. Buna göre haklı feshin gerçekleşmesi için suçun işyerinde işlenmiş olması şarttır. Davacının tutuklanmasına ve dolayısıyla akdin feshine neden olan suç işyeri ile ilgili değilse, iş sözleşmesi davacının şahsına bağlı tutukluluk "zorlayıcı sebep" nedeni ile devamsızlıktan feshedilmiş sayılacağından bu olaydan önceki hizmet süresinin kıdem tazminatı içinde değerlendirilmesi gerekir. Somut olayda davacının iş sözleşmesi, işyeri ile ilgili olmayan bir suçtan tutuklanması üzerine feshedilmiştir. Bu durum Dairemizin yerleşik uygulaması gereğince 1475 sayılı İş Kanununun 17/II'de ki tazminatsız fesih nedenlerinden sayılmamakta, aynı maddenin III. bent hükmüne göre zorlayıcı sebeplerden kabul edilmektedir. Böyle olunca, kıdem tazminatına karar vermek gerekir. (1475 s. İş K. m. 14, 17) (4857 s. İş K. m. 25)
 
Ynt: Hakkında savcılık soruşturması açılan işçi

KIdem ve ihbarı ödeme zorunluluğunuzu ortadan kaldırmaz haklarında dava veya soruşturma açılmış olması.
Ayrıca bu kişilerin işe iade davası açma hakları da devam eder.
 
Üst