Mağazalarda Müşteri Tarafından Kırılan Malların Gider Yazılması

butterfly effect

Tanınmış Üye
Üyelik
4 Ocak 2006
Mesajlar
1,112
MAğazalarda sergilenen parfüm, içki...vs gibi malları müşteriler tarafından kırılıyor. Bu tutarlar mağaza müdürü tarafından tutanağa bağlanıyor. Miktar ayda 50 adet parfüm, içki...vs'dir.

Benim görüşümce gider yazılabilir.Miktarlar çok yüksek değil ve temaüller sınırındadır diye düşünüyorum.
 
Ynt: Mağazalarda Müşteri Tarafından Kırılan Malların Gider Yazılması

Üstad.

Anlatamadım, asıl anlatmak istediğim bu tutarın mali matrahta dikkate alınıp alınamayacağıydı.

Çünkü diğer alternatif, KKEG olarak dikkate alıp, KDV'sinide hesaplayıp ödemektir ya. O yüzden.
 
Ynt: Mağazalarda Müşteri Tarafından Kırılan Malların Gider Yazılması

Merhaba,

Soru: Bilgisayar sarf malzemeleri satmaktayım. Sattığım mamuller içerisinde CD ve disketlerin saklandığı kutularda var. Bu kutular kırılacak yada çatlayacak tipte mika yada plastikten yapılmışlar. Bu ürünleri stok yapmak suretiyle çok miktarda almaktayız. Söz konusu malların ya taşınırken yada depolama esnasında ya kırılıyor yada kapak kısımları çatlıyor. O zaman 20 dolar civarında olan ürünü 10 dolara satmak durumunda kalıyoruz. Meydana gelen bu fiyat farkını gider olarak yazabilir miyiz ? Bunun için yapmamız gerekenler nelerdir ?

Cevap: Satmak amacıyla aldığınız ürünler belirttiğiniz gibi kırılmış ve çatlamış böylece kıymetlerinde önemli bir azalma meydana gelmiş ise emsal bedel üzerinden değerlendirmeniz gerekir. Bu durumda kırılan ve çatlayan kutuların değerinde meydana gelen fiyat düşüklüğü karşılık ayırmak sureti ile gider yazabilirsiniz. Ancak gider yazabilme şartlarından biri de bağlı bulunduğunuz vergi dairesine müracaat etmeniz ve takdir komisyonunca kırılan ve çatlayan kutuların emsal değerinin tespit edilmesi gerekir.
 
Üst