Patentin Ayni Olarak Koyulması Mükerrer 80/3 İle Birden Fazla işveren 86/1-b

Üyelik
9 Ocak 2016
Mesajlar
10
Konum
antalya
Öncelikle merhaba Bumin DOĞRUSÖZ'ün makaleleri başta olmak üzere oldukça fazla makale ve onların yanında epe bir özelge taramış olmama rağmen aşağıda belirtmiş olduğum sorulara tam net bir cevap bulamadım değerli yorumlarınızı benimle paylaşırsanız çok müteşekkir olurum.

1-) Şirket ortağının patentini ayni olarak sermayeye konulması durumunda ticaret mahkemesi 38.000 TL değer belirlemiş ayrıca patentle ilgili 15.000 TL harcamalar yapılmış. Bu durumda DAK tespiti nasıl yapılmalıdır.

2-) Aynı takvim yılında grup şirketlerinden X'de çalışmış olup daha sonrada aynı grup şirketi Y'ye geçen ücretli kapsamında 86/1-b maddesinde belirtilen birden fazla işverenden elde edilen ücretin tespitinde burada 2 işveren mi vardır yoksa aynı grup şirketi olduğu için tek işveren diyebilir miyiz. Birde grup şirketi değilde holding olsaydı durum ne olurdu?
 
1- sermaye değerlenmeyeceği için ayni sermaye olarak konulan tutarın endekslenmesi gerekir. örnekleri internette vardır.
2- grup şirketi/holding farketmez. Maliyenin gözünde birden fazla işveren olacaktır. Bence yanlış. Matrahı incelemek gerekir.
 
Patent için de aynısı olur bence. Yapılan gider gelir vergisi beyanı hesaplamasında dikkate alınır.
 
1- sermaye değerlenmeyeceği için ayni sermaye olarak konulan tutarın endekslenmesi gerekir. örnekleri internette vardır.
2- grup şirketi/holding farketmez. Maliyenin gözünde birden fazla işveren olacaktır. Bence yanlış. Matrahı incelemek gerekir.

2. sorunun cevabı: Söz konusu husus "işveren değişikliği" olarak kabul edilmesi durumunda birden fazla işveren söz konusu olur.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 7 nci maddesi kapsamında geçici ilişkisi kurulduğunda işveren değişmeyeceğinden birden fazla işverenden ücret de söz konusu olmayacaktır.

“Geçici İş İlişkisi :

MADDE 7- İşveren, devir sırasında yazılı rızasını almak suretiyle bir işçiyi; holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir işyerinde veya yapmakta olduğu işe benzer işlerde çalıştırılması koşuluyla başka bir işverene iş görme edimini yerine getirmek üzere geçici olarak devrettiğinde geçici iş ilişkisi gerçekleşmiş olur. Bu halde iş sözleşmesi devam etmekle beraber, işçi bu sözleşmeye göre üstlendiği işin görülmesini, iş sözleşmesine geçici iş ilişkisi kurulan işverene karşı yerine getirmekle yükümlü olur. Geçici iş ilişkisi kurulan işveren işçiye talimat verme hakkına sahip olup, işçiye sağlık ve güvenlik risklerine karşı gerekli eğitimi vermekle yükümlüdür.
Geçici iş ilişkisi altı ayı geçmemek üzere yazılı olarak yapılır, gerektiğinde en fazla iki defa yenilenebilir.

İşverenin, ücreti ödeme yükümlülüğü devam eder. Geçici iş ilişkisi kurulan işveren, işçinin kendisinde çalıştığı sürede ödenmeyen ücretinden, işçiyi gözetme borcundan ve sosyal sigorta primlerinden işveren ile birlikte sorumludur.

İşçi, işyerine ve işe ilişkin olup kusuru ile sebep olduğu zarardan geçici iş ilişkisi kurulan işverene karşı sorumludur. İşçinin geçici sözleşmesinden aksi anlaşılmıyorsa, işçinin diğer hak ve yükümlülüklerine ilişkin bu Kanundaki düzenlemeler geçici iş ilişkisi kurulan işverenle olan ilişkisine de uygulanır.

İşçiyi geçici olarak devralan işveren grev ve lokavt aşamasına gelen bir toplu iş uyuşmazlığının tarafı ise, işçi grev ve lokavtın uygulanması sırasında çalıştırılamaz. Ancak, 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanununun 39 uncu maddesi hükümleri saklıdır. İşveren, işçisini grev ve lokavt süresince kendi işyerinde çalıştırmak zorundadır.

Toplu işçi çıkarmaya gidilen işyerlerinde çıkarma tarihinden itibaren altı ay içinde toplu işçi çıkarmanın konusu olan işlerde geçici iş ilişkisi gerçekleşmez.”
 
Üst