Resmi Tatilde Çalışma

Üyelik
28 Ağu 2010
Mesajlar
2
Merhaba Resmi bayramlarda işçi çalıştırıp ücretini de işçiye ödememenin cezası nedir? (3 İşçi çalıştıran bir işyerinde)

Başlık açarken büyük harf kullanmayınız.
 
Ynt: Resmi Tatilde Çalışma

Slm resmi tatillerde işçinin çalışmasında işçinin onayını almak zorundalar. İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olar ak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenmek zorundadır. İşçinin tatil günü için eline geçecek ücret tatilde çalışıp çalışmamasına göre değişmektedir. Tatil ücreti hukuki olarak iş karşılığı olmaksızın kanundan dolayı yapılan bir ödeme olduğundan tatil yapmayıp çalışması halinde hak ettiği ikinci ücret hukuken tatil ücreti değil çalışmasının karşılığı olan ücret olarak kabul edilmektedir. Toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmelerine, işçilere daha elverişli hak ve menfaatler sağlayan kanun, toplu iş sözleşmesi, iş sözleşmesi veya gelenekten doğan kazanılmış haklar saklı kalmak kaydıyla ulusal bayram ve genel tatillerde işçilere tanınan haklara aykırı hükümler konulması emredici hukuk kuralları gereği yasaklanmaktadır.


Eğer işçi onayı almadan çalıştırılmıssa ve ücreti ödenmemişsse ssk ve bölge çalışmaya şikayette bulunabilrisiniz.
 
Ynt: Resmi Tatilde Çalışma

Tatil günlerinde çalışmadan işçiye ücretini ödemekle yükümlüdür işveren ama sizin anlatmak istediğiniz sanırım tatilde çalıştırıp tatil sonrası izin kullandırması coğu işveren bunuda işçiyle sözlü anlaşarak yapabiliyor .
 
Ynt: Resmi Tatilde Çalışma

ulusal bayramda çalıştırılıp sonrası bayram iznini kullan diye bir uygulama yoktur.İşveren ile işşçi arasındaki sözlu bir anlaşma gibi düşünün.
 
Ynt: Resmi Tatilde Çalışma

Fazla mesailer işçinin kabul etmesi şartıyla ücret yerine izin olarak kullanılabilinir
 
Ynt: Resmi Tatilde Çalışma

4857 sayılı iş kanunu
MADDE 47. - Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak,
tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.

bu madde kapsamında şöyle bir hesaplama doğru mu? oluyor

işçi 12 saat bayram mesaisi yapmış. Aldığı brüt ücret 762,60.-TL

762,60 / 30 = 25.42.-TL ( 1 günlük normal ücreti)
25,42.-TL / 7,5 saat = 3,38.-TL ( 1 saatlik normal ücreti)
3,38 X 12 saat bayram mesaisi = 40,67.-TL ( 12 saatlik bayram mesaisi brüt ücreti)

bu 40,67.-TL bayram mesai ücretine; yukarıda kanun maddesinde geçen 1 günlük ücret ödenir ibareside eklenirse,
40,67 + 25,42 = 66,09.-TL işçinin elde edeceği brüt bayram mesaisi ücreti oluyor.

buradaki hesaplamada bir şaşkınlık var mı?
 
Merhaba, yaklaşan 29 Ekim günü sebebi ile bu konuda aklıma takılan birkaç husus var , kıymetli yardımlarınız ile netleştirmek isterim. Şöyle ki ; İşçinin onayı ile resmi tatil gününde bir işçiyi çalıştırdık ve ücretini de yasada belirtilen şekilde ödedik. Bu konuda yapılacak çalışma için her hangi bir kurumdan ayrıca Resmi Tatillerde Çalışma izni belgesi almak gerekir mi ? Bildiğim kadarı ile "Yasal zorunluluğa rağmen,29 Ekim günü özel iş yerlerinin kapatılması gerekirken buna uymamanın cezai yaptırımı yasalarda gösterilmemiştir. Yargıtay bir kararında kanunsuz suç olmaz görüşünden hareketle, buna ilişkin davaları reddetmiştir." Böyle bir belge alma zorunluluğu var ise, bu belge nereden ve ne şekilde alınmakta ? Değerli yardımlarınızı rica ederim.
 
Bildiğiğm kadarıyla yok,belki belediyelerce "işyerei açma ve çalıştırma ruhsatı"kapsamında olabilir!..
 
Üst