Tevkifat Sınırı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan aday
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

aday

Katkı Sunan Üye
Üyelik
15 Nis 2006
Mesajlar
601
Konum
istanbul
tevkifat için 1000 tl sınırı var yemekhanecimiz her hafta 100-150-200 tl normal faturasını kesiyıor ama servis taşımacısı ise 150-200-250 tl lik faturaları hep tevkifatlı kesiyor şimdi 1000 tl altında olduğu için serviscininde tevkifat harici normal fatura kesmesi gerekmez mi?
 
Ynt: tevkifat sınırı

Bu tevkifat sınırı meselesini daha önce tartışmıştık etraflıca. Kısaca hatırlatmak gerekirse 117 Nolu KDV Genel Tebliği madde 3.4.1.2

"3.4.1.2. Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 ¨'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır.

Tespit edilen tutarı aşan işlemlerde KDV tevkifatı zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılamayacak, aynı işleme ait bedellerin toplamı dikkate alınarak bu sınırın aşılması halinde tevkifat yapılacaktır.

Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla, birden fazla fatura düzenlenmek suretiyle bedelin parçalara bölündüğünün tespiti halinde vergi dairelerince, bütünlük arzettiği anlaşılan alımların toplamının yukarıda belirtilen sınırı aşıp aşmadığına bakılarak gerekli işlemler yapılacaktır."


Özellikle servis ve yemekhane sözleşmeleri 1 ayın üzerindeyse aylık toplamın sınırı dikkate alınmalıdır. Yoksa zaten aylık 45.000.-TL olan bir hizmeti 500x900 şeklinde 500 faturaya bile bölmek mümkün olur ki, tevkifat sınırının fiilen bir anlamı kalmaz.

63 Nolu KDV Sirküleri bölüm 2.2.4,

" Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır.

Tespit edilen tutarı aşan işlemlerde KDV tevkifatı zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılamayacak, aynı işleme ait bedellerin toplamı dikkate alınarak bu sınırın aşılması halinde tevkifat yapılacaktır.

Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla, birden fazla fatura düzenlenmek suretiyle bedelin parçalara bölündüğünün tespiti halinde vergi dairelerince, bütünlük arzettiği anlaşılan alımların toplamının yukarıda belirtilen sınırı aşıp aşmadığına bakılarak gerekli işlemler yapılacaktır.

Buna göre;

- 1 yıl süreli hizmet alımı şeklinde sözleşme yapılan, ancak aylık vergilendirme dönemleri itibariyle kısım kısım verilebilen hizmetlerde, alt sınır hesabında aylık olarak verilen hizmete ilişkin düzenlenen faturadaki KDV dahil bedel dikkate alınacaktır.

- 5018 sayılı Kanuna tabi bir kurumun makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlarına haftalık, aylık, yıllık bakım sözleşmeleri çerçevesinde sunulan hizmetler; her bir bakım döneminde sunulan kısım itibariyle değerlendirilecektir. Kurumun talep ve ihtiyaçları doğrultusunda ortaya çıkan, dönemsellik içermeyen tamir, bakım ve onarım hizmetleri ise KDV dahil 1000 TL'yi geçmediği sürece tevkifata tabi olmayacaktır. Tamir, bakım ve onarım hizmetlerinin sorumlu kurumun muhtelif makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlarına aynı gün içinde ifa edilmesi halinde bedel, her bir araç itibariyle değil, toplam olarak dikkate alınacak ve 1.000 TL'yi geçtiği taktirde de tevkifata tabi tutulacaktır.

- Yılın tamamında belli miktarda ürün için fason konfeksiyon işi yapılması yönünde sözleşme düzenlenmesi, ancak yıl içinde günlük, haftalık ya da aylık olarak teslim edilen ürün karşılığında fason hizmet faturası düzenlenmesi halinde, her fason hizmet faturasındaki KDV dahil hizmet bedeli, tevkifat alt sınırının hesabında dikkate alınacaktır. Ancak, bedelin parçalara bölünerek birden fazla fatura düzenlendiğinin tespiti halinde gerekli işlemlerin yapılacağı tabiidir."
 
Ynt: tevkifat sınırı

Kısacası servisçinin yaptığı doğru, yemekçinin aklına uymaya devam ederseniz ileride çok fena ceza yiyeceksiniz.
 
Ynt: tevkifat sınırı

eskiden yemekhanecilere kızarlardı irsaliyeyle yemek veriyorlar faturayı 15-20-30 gün sonra toplu kesiyorlar olmaz malı yemeği teslim edince fatura kesilmeli diyorlardı şimdi ise toplu kesin diyorlar yalnız şöyle de bir durum var 1 ay içinde h,ç bir zaman yemek faturaları 1000 tl ye ulaşmıyor tıoplamı yani tevkifatsız mı kesecek diğer taraftan serviscide 1000 tl ye ulaşmıyor onun kestiği tevkifatlı fatura da doğru mu?
 
Ynt: tevkifat sınırı

Tekrar belirtiyorum ki bu neviden süreklilik arz eden hizmetlerde bir ay içerisindeki toplam tutar önemli, yoksa her gün ayrı fatura kes icabında, ayda 30 tane fatura olsun, hatta günde 3 tane kes ayda 90 fatura olsun, hepsi aynı hizmetin parçaları olsun ama her bir fatura 1.000.-TL'nin altında olsun tevkifat olmasın. Eh bundan iyisi Şamda kayısı :)

Emin olunuz ki Maliye bürokrasisi sizin yemek şirketinden çok daha zeki ve bu tip suistimalllerin önüne geçmek için gerek 117 Nolu KDV Genel Tebliğinde gerekse 63 nolu KDV Sirkülerinde durumu izah etmişler.

Bundan sonra idari düzenlemelere uyup uymamak, mevzuatı görmezden gelmeye çalışmak v.s sizin almak isteyip de alabileceğiniz riskler olur ancak ve ancak. Ezcümle takdir sizin.
 
Ynt: tevkifat sınırı

ben hala anlamadım şimdi aylık fatura kesen servisci hiç bir zaman 1000 tl ye ulaşamyor yemekcide takip açısından haftalık kesiyyor o da hiç bir zaman 1000 tl ye aylık bazda ulaşamıyor şimdi her ikisininde tevkifatlı kesmesine gerek yok normal kesecek zanırım zira srvisci 150 tl faturayı tevkifatlı kesiyor her ay bu yanlış değil mi?
 
Ynt: tevkifat sınırı

1-Her iki taraf ile yapılan sözleşmenin süresi ne kadar?

2-Bu iş yerinde kaç kişi çalışıyor? 10 kişi çalışsa, kişi başı günde en az 5.TL yemek, 10 Tl taşımacılık bedeli olsa yine de aylık 1.000.-TL'yi geçer her ikisi de toplamda???
 
Arkadaşlar tevkifatla ilgili olduğu için ayrı başlık açmadım. 2000 lirayı aşan tevkifatlardaki iade alacağımızı iade talep etmiyoruz. Bu hesabı nasıl kapatmam gerekiyor.
 
Üst