Fazla Mesai Ve Tazminat

Üyelik
18 Mar 2013
Mesajlar
1
Konum
istanbul
Merhabalar;

Öncelikle mağazacılık sektöründe bir yerde aralık 2009 tarihinden beri çalışmaktayım. Fakat fazla mesai yapma konusunda bir durum söz konusu. 2009 tarihinden bu yana çalıştığım yer bana hiç maaş bordrosu göndermedi (sadece 1 yada 2 kez bankadan kredi için istemiştim gönderdiler) ve hiçbirisinde imzam yok. Maaş bordromda ise fazla mesai kalemlerinin hepsi boş, yol yardımı kaleminde 100 TL (multinetten 100 TL kesip yola verdiler mailini bulabilirim), prim kaleminde ise 100-150 TL arası (mağaza kotasının tutma durumuna göre ücret değişiyor) bir ücret bulunmakta (bu da mağaza aylık kotasını geçersek veriliyor mailini bulabilirim). Haftalık şiftlerde ise 1 haftalık iznim haricinde haftalık 56-70 saat arası çalışıyorum. Bunları kanıtlayacak elimde 2-2,5 aylık bir şift çizelgesi (fotokopileri ve şiftlerin yazılmasında benim aleyhime olmayacak benim tarafımdan yazılmadığına dair ofis resimleri mevcut), maaş bordrom var ve elimde olmayan fakat sürekli kaydedilen mağaza kamera kayıtları mevcut, çalışma arkadaşlarımdan herkes mahkemelik bir durum olduğunda dürüst şahitlik yapacak konumda yanımdalar. Bunun yanında şirketin %51 hissesi satılmış durumda fakat isim değişikliği yok ama doğru sanıyorum ki işyeri sicil no değişmiş ve doğru bildiğim işyeri adresi değişmiş. Bize bu senenin başından beri yeni belirsiz süreli iş sözleşmesi imzalatmaya çalışıyorlar (sözleşmede elimde mevcut fakat imzalamadım), işe ilk girişteki evrakları tekrar istiyorlar (sağlık raporu, adli sicil kaydı, nüfus sureti, kaymakamlık veya muhtardan alınacak yeni işe giriş belgelerinin aynısı). Bütün bunlar ne anlama geliyor tazminat vermemek için yeni bir yol mu girdi çıktı mı yapıyorlar? Çünkü 2009 tarihinden beri çalışıyorum her halikarda tazminat gibi haklarım var. Ve yatan sigorta primlerime baktığımda işyerinin belirtilen sicil numarasımı deniliyor yada işyerinin tanımlı numarasımı deniliyor bilmiyorum değişmiş. Ne merkezimizde nede diğer mağaza şubelerinde eski çalışanlar adına çok az kişi kaldı). Eskileri şu 1 senedir tabiri caizse işçilerin kendi istekleriyle ayrılmaları için baskı yapıyorlar. Kusura bakmayın uzun olduysa o kadar çok irdeledimki bu durumu artık herşeyi ince eleyip sık dokuyorum. Bu konuda ne yapmam gerekli artık burada çalışmak istemiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
 
Başlangıç yapalım(yanlış veya noksanımız olur ise paylaşım adına lütfen müdahil olalım)
-İş Kanunu M.6/4 nci fıkrası kapsamında bir durumun olmadığı,%51 hissenin satılması sonucu ortaklığın gündeme gelmesi(veya ortağın değişmesi)büyük ortağın söz sahibi olmasıının ve faaliyet konusu değişmekle işyeri sicil numarasının değişmesi durumlarının iş sözleşmeleri üzrerinde etkisinin olmayacağı,(olsa bile işci aleyhine değişiklik yapılamıyacağı)
-Olay işyeri devri olarak düşünülse de, 6.maddenin /1.,2., ve 3 ncü fıkraları doğrultusunda,anılan fıkra hükümlerinin uygulanacağı,
-Yeniden belirsiz süreli iş sözleşmesi düzenlenmesinin;işcinin kazanılmış hakları kısıtlanmaksızın veya ortadan kaldırılmaksızın,diğer ifadeyle çalışma koşullarında işci aleyhine esaslı değişiklikler yapılmayarak,işcinin hizmet süresine bağlı haklardan yararlanma durumunun devam etmesi halinde bir sorun yaşanmayacağı,(ancak bu tür olaylarda işcilerin iş güvencesini tehlikeye sokan durumların olduğu,olabileceği unutulmamalıdır)
-Bugüne değin hizmet süresi içinde fazla çalışma yapılıp yapılmadığını tam olarak bilmiyoruz(ileti sahibi 56-70 saat çalışıyorum demiş ama bu nokta tam olarak netleştirilmeli,(zira ara dinlenme süreleri çok önemlidir.)bu noktada f.çalışma yaptığının ispatının istemde bulunan işciye,ücretin ödendiğinin ispatının da işverene ait olduğu,bordrolarda işcinin imzasının olmaması ve f.çalışma sütunun boş olması halinde işcinin her türlü delil ile f.çalışma yaptığını ispat edebileceği,ispat etmesi halinde,M.24/II-e bendinde sözü edilen ücret geniş anlamda ücret olarak değerlendirilir olup,f.çalışma ücretinin ödenmemesi,yani işci alacağının ödenmemiş olması durumu,dava konusu olayda iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedilmiş sayılacağı,(aylık maktu ücretli çalışan ise bu takdirde yıl da toplam 270 saat üzeri f.çalışma olup olmadığının tespiti yoluna gidileceği)kanaatindeyim.
 
(aylık maktu ücretli çalışan ise bu takdirde yıl da toplam 270 saat üzeri f.çalışma olup olmadığının tespiti yoluna gidileceği)kanaatindeyim.
Küçük bir hatırlatma yapmak isterim,
maktu ücret , götürü ücret anlamındadır, anlaşılması gereken Hasta, izinli veya sair sebeplerle mazeretli olduğu hallerde dahi aylıkların tam olarak ödenmesidir( 4857 sayılı kanun 48.madde 4.fıkra)
Fazla çalışma için; 270 saat yasal sınırına kadar olan çalışmaların ücretinin de , anlaşılan ücrete otomatikman dahil olduğu anlamını çıkarmaz.
270 saate kadar olan yapılan fazla çalışmanın ücretinin , alınan ücrete dahil olabilmesi için, bu noktanın iş sözleşmesinde açıkça belirtilmiş olması gerekmektedir.
 
,(aylık maktu ücretli çalışan ise bu takdirde yıl da toplam 270 saat üzeri f.çalışma olup olmadığının tespiti yoluna gidileceği)kanaatindeyim.

270 saate kadar olan yapılan fazla çalışmanın ücretinin , alınan ücrete dahil olabilmesi için, bu noktanın iş sözleşmesinde açıkça belirtilmiş olması gerekmektedir.

Evet.
"aylık maktu ücretli çalışan ise..."ifadesinden,anlaşılması gerekende( dediğiniz gibi) budur zaten.
 
Merhabalar;

Bize bu senenin başından beri yeni belirsiz süreli iş sözleşmesi imzalatmaya çalışıyorlar (sözleşmede elimde mevcut fakat imzalamadım), işe ilk girişteki evrakları tekrar istiyorlar (sağlık raporu, adli sicil kaydı, nüfus sureti, kaymakamlık veya muhtardan alınacak yeni işe giriş belgelerinin aynısı). Bütün bunlar ne anlama geliyor tazminat vermemek için yeni bir yol mu girdi çıktı mı yapıyorlar? .
Tazminat hakkınız her durumda baki, tazminata hak kazandıracak şekilde bir fesihte , ilk günden itibaren( devir öncesi ilk gün) tazminatınız hesaplanır, bunda bir sıkıntı yok. İlk işe başlama tarihinden itibaren hesaplanmazsa da, açacağınız dava ile rahatlıkla yapılan bu haksızlığın düzeltilmesini sağlamanız mümkün.
Neden bu işlem yapılır? Bence yeni devralan firma işi sıkı tutmak, eksik belge vs nedeniyle bir açık vermemek için bunu yapıyor. Olayı hemen mahkeme durumuna getirmiş, şahitleri yazılı delilleri de hazır etmişsiniz bile ama bence fazla ince düşünüyorsunuz bu konuda.

Önemli olan nokta; madem yeni sözleşme elinizde mevcut, iyice bir okuyun, şu anki mevcut kazanımlarınızda, haklarınızda çalışma şekil ve şartlarınızda herhangi bir kötüleşmeye sebep olan bir durum var mı? Buna bakın. Eğer yoksa böyle bir ağırlaştırma, imzalamanızda bir sakınca göremiyorum ben açıkçası.

Fazla çalışma konusunda da ;
Haftalık şiftlerde ise 1 haftalık iznim haricinde haftalık 56-70 saat arası çalışıyorum.
1 haftalık izinden kastınız nedir anlayamadım, 56-70 saat çalışlma süreniz içinde, 1 hafta için günlük çalışma başlangıç-bitiş ara dinlenme -bitiş saatlerinizi de bildirirseniz faydalı olacaktır, sanki hatalı bir hesaplama yapıyorsunuz gibi geldi bana.
 
Üst