Fazla Mesaiyi İstersem Dinlenme Alabilir miyim ? Sözleşmemi Vermek Zorunda mı ?

Üyelik
21 Nis 2013
Mesajlar
6
Konum
bursa
Herkese merhaba arkadaşlar.
İş kanununa göre işçi isterse yazılı beyan verip fazla mesailerini dinlenme olarak alabilir diyor. Bir arkadaşım 170 i arayıp sorduğunda her iki tarafın anlaşması gerek demiş. Sözleşmede para olarak alıcam ibaresi olsa bile geçerli olmaz herhalde? Kanun işçiye vermişse karar önceliğini şu günden itibaren dinlenme istiyorum diyebilirim diye düşünüyorum? Her yıl fazla mesai için kağıt imzalatılıyor. Böyle bir ibare orada olsa yani fazla çalışmayı ve ödemesinin para ile yapılmasını istiyorum tarzı bişey yazsa sonuçta istediğim zaman vazgeçip ödeme şeklini dinlenmeye çevirebilir miyim?
İkinci olarak sözleşme imzaladık işe girerken .Yanlış hatırlamıyorsam iki nüsha idi ve merkezden de imzalanıp bi tanesi sana verilcek dediler tabi gelen giden yok. Şimdi sözleşmesini isteyene yok merkez vermiyor diyorlar. Sonuçta bir nüshasını teslim aldım yazıyor kağıtta ama verilmedi bize. ALmış olsam bile tekrardan bir kopyasını alma hakkım vardır diye düşünüyorum?
Son olarak da fazla mesailerin dinlenme olarak ödenmesinde iş veren 6 içinde kesintisiz dinlenme vermek zorunda. 6 içinde veremezse ne olur? Ya da bana bir ayda 18 saat mesaimi 1,25katı olan 22,5 saati günlüğü 7,5 saat olarak 3 gün izin vermek yerine parçalara bölme hakkı varmı? Kanunda kesintisiz vermek zorundadır diyor ama...
Arkadaşlar konu hakkında bilgisi olmayanların tahmin gibi cevap verip beni yanlış yönlendirmemisini rica ediyorum. Herkese tşkler.
 
Fazla çalışma ücreti karşılığında izin kullanım hakkı , belirttiğiniz üzere 6 aylık zaman dilimi içinde kullandırılmalı.
6 ay içinde kullanılmamış /kullandırılamamış fazla çalışmaya ilişkin sürenin ücreti ödenmeli.
Fazla çalışma yaptığınız ay içinde yaptığınız fazla çalışmaların karşılığında izin kullanmak isteğinizi yazılı olarak işverene iletirseniz, bu hakkınızdan yararlanmamanız için herhangi bir sebep olmamakla birlikte, yarın -ertesi gün-daha ertesi ben bu izinlerimi kullanmak istiyorum şeklindeki bir talebinizin de hemen karşılanabilmesini beklemek te hayalcilik olur diye düşünmekteyim.
 
tabi ki hemen kullandıramayacağını biliyorum. Yıllık izinlerin verilmesinde bile zorlanıyorlar. Ayda ortalama 18 saat mesaimiz var. Buda 22,5 saat dinlenme yapar. Kanunda yazdığı gibi kesintisiz vermek zorunda olduğundan bir ay içinde vermeyi düşünse bana ay sonunda günü 7,5 saat olarak 3 gün dinlenme mi verir yoksa günde mesai ile 8,5 saat çalıştığımızdan iki tam gün ve diğer gün 6,5 saat mi verir sizce? Yani ben günlük çalışma 7,5 saattir diyip 3 gün istebilir miyim?
Birde kerem bey sözleşmede para olarak alıcam dese bile bundan cayma hakkım olur dimi?
Son olarak şunu da tekrarlıyayım. Sözleşmeyi istediğim zaman bana vermek zorundadır değil mi? Bir kopyasını aldım diye imzalamış olsam da?
Ayrıca zahmet edip cevap verdiğiniz için tşk ederim.
 
Yazılı olarak talep ettiğinizde sözleşmenin bir kopyasını size vermesini engelleyen bir şey yok,
(şansınızı)çok zorlamak isterseniz, noter kanalıyla talep edin sözleşmenin bir kopyasını
 
Son olarak bide yıl başında mesai için imzalatılan mesai muvafakatnamesi imzalamazsak yani mesai yapmak istemezsek ne olur? Tazminatsız çıkarma hakkı mı doğar iş verenin?
Tekrardan tşkler.
 
(Uzman, Vedat İlki nin bir yazısında alıntıdır)

Onay Almadıysa Haklı Nedenle İş Akdi Feshi Yapamaz:
1.)4857 sayılı İş Kanunu’nun 41. maddesine göre fazla saatlerde çalışmak için işçinin onayının alınması gerekiyor.
2.) İşçinin onayı alınmadan fazla çalışmaya zorlanamaz.
3.)Fazla çalışma ihtiyacı olan işverence bu onay her yılbaşında işçilerden yazılı olarak alınacaktır.
4.) İşçinin özlük dosyasında saklanır.

İş Kanundaki düzenlemeye göre fazla çalışma işçinin iznine tabi olmasıdır.İşçinin izni olmadan fazla çalışmaya gelmeyen işçiyi işveren 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/II. maddesi gereği tazminatsız olarak işten çıkaramaz.

Yargıtay Kararına göre ;
İşçinin izni alınmadan, fazla çalışmaya gelmediği veya kalmadığı gerekçesiyle işçinin iş sözleşmesini sona erdiren işveren ihbar tazminatı ve işçinin hizmet süresi 1 yılı aşmış ise kıdem tazminatı ödemek zorunda kalır.
 
önemli nokta onaydan kasıt sözleşmede mesai yapılacağının kabulü mü yoksa her yıl imzalatılan mesai muvafakatnamesi mi?
 
önemli nokta onaydan kasıt sözleşmede mesai yapılacağının kabulü mü yoksa her yıl imzalatılan mesai muvafakatnamesi mi?

İşçi onayı (muvafakatname) fazla mesai yönetmeliği gereği her ocak ayında alınmak zorunda. Buna uymama beraberinde ceza getirir. Bu nedenle her yıl ocak ayında alınıyor.
Fakat zaten yazılı sözleşmede siz en baştan fazla mesaiyi kabul etmişseniz ne olacak?
Sorun burada. Bilgisi olan paylaşırsa sevinirim. Bende merak ettim.

Konuyla ilgili bir hukuk sitesinde hukukçu gözüyle şöyle bir değerlendirme yapılmış:
İş sözleşmesinde işçinin fazla mesaiyi kabul etmiş olması o yıl için geçerlidir. Oysa her sene ocak ayında tekrar işçinin muvafakatnamesinin alınması icap eder... Bu yoruma göre iş sözleşmesinde fazla mesainin kabul edilmiş olması sonraki yıllar da, ocak ayında muvafakatname verilmeyerek işçiyi bağlamıyor gibi bir sonuç çıkıyor.
 
İşçi onayı (muvafakatname) fazla mesai yönetmeliği gereği her ocak ayında alınmak zorunda. Buna uymama beraberinde ceza getirir. Bu nedenle her yıl ocak ayında alınıyor.
Fakat zaten yazılı sözleşmede siz en baştan fazla mesaiyi kabul etmişseniz ne olacak?
Sorun burada. Bilgisi olan paylaşırsa sevinirim. Bende merak ettim.


a.Geniş anlamda;sözleşmede f.çalışma yapılacağının belirtilmesi,işcinin de bu durumu baştan bilmesi(yani bu işyerinde f.çalışma yaptırılıyor/yapılıyor,benim de f.çalışma yapmam gerekebilir)düşüncesi sözkonusu.
b.Dar anlamda;ilk başlangıçda sözleşmenin bu hükmü, sadece o çalışma dönemi-yılı için geçerlidir,("Fazla çalışma ihtiyacı olan işverence bu onay her yıl başında işcilerden yazılı olarak alınır..."F.Ç ve F.Sürelerle Ç.Yöntm.9/2)sonraki yılları kapsamaz dolayısıyle işyerinden işci işyerinden ayrılana kadar onay vermiş olduğu anlamına gelmez düşüncesindeyim.(bu noktada farklı görüşlerde var)
 
İlgili yönetmeliklerde yasa maddelerinde, fazla çalışma yapılmasına dair çalışan onayının her yıl için alınması zorunlu tutulmuş, olmaması durumunda da cezai işlem uygulanıyorsa,
sözleşme ile fazla çalışma yapılması kabul edilmiş olsa dahi, her yıl için bu nay isteğinin işveren tarafından gelmesi gerekir, işçinin de eğer varsa rızası, bu taahhüt belgesini her yıl için imzalamış olması gerekir.
 
Üst