fonradar

Aynı İşverenin Farklı işyerinde

Üyelik
22 Tem 2013
Mesajlar
3
Konum
istanbul
Saygıdeğer forum üyeleri

Bir iş yerinde 8 yıllık çalışma sürem var. Aynı işverenimin, başka kişilerle ortak, farklı işyerinde sigorta girşi çıkış yapılarak çalışmaya devam etmekteyim. Eski işverenim bir süre önce ortaklıktan ayrıldı. Ben eski işverenimin şirketinde, başka ortaklarla devam etmekteyim. Fakat bu durumdan memnun değilim. Muhasebe elemanı olarak çalışmaktayım, fakat görevim olmayan farklı işler de yaptırılıyor. Yasal haklarım nelerdir. Kendi isteğimle ayrılırsam tazminat alma hakkım var mıdır?
Tazminat talep edip, ayrılmak istediğimi söylersem, mahkeme yoluyla alma hakkım var mıdır?

İlginiz ve yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
 
Ayrılmak için sebep olarak, sadece ayrılmak istiyorum artık memnun değilim diyecekseniz, kıdem tazminatı alabilme şansınız yok.
 
Evet olmaz.

Açıklamaya çalışalım.
-8 yıllık çalışma süreniz mevcut.
-Aynı işverenin başka kişilerle olan ortaklığında olan bu işyerleri birer tüzel kişilik(işverenlik)dir.
Eski işvereninizin ortaklığı sona erdi,ayrıldı,siz ise ayrılmış olan eski işvereninizin bu şirketinde(başkalarının ortak olduğu bu tüzel kişilik(işverenlik)de çalışmaya devam etmektesiniz.Sadece bu durumlar sizin işyerinden ayrılmanızı gerektirmez yani haklı olarak ayrılmanıza sebeb oluşturmaz.

-Memnun olup/olmama konusu farklı bir konu olup,ayrıca detaylı olarak ele alınması gerekir.Yani göreviniz olamayan işlerin gördürülmesi diğer ifadeyle çalışma koşullarında değişiklik -M.22 doğrultusunda-ayrıca değerlendirilmelidir.

-Şu an önce hukuki durumunuzun yani öteden beridir devam eden iş ililişkinizin tanımlanması gerekmektedir.
Anladığım kadarıyle olayınızda "iş yeri devri" ve "geçici iş ilişkis" olmayıp,iş akdinin devri durumu sözkonusu.Tabi bu arada yapılan çıkış-giriş işlemleri esnasında istifa durumu,buna bağlı olarak iş den çıkış nedeni olarak ayrıldığınız işyerlerinin sgk na yaptığı bildirimler(yani ,işten çıkış nedeni olarak Kod:03 şeklinde bildirim )olmuş ise işiniz biraz daha zor,karmaşık,iş sözleşmesi sona erdirilerek çıkış verilmiş ise bu defa iş akdinin devrinden söz edilemeyecek.Ayrılsanızda bu durumların yargıya taşınmadan ayrıştılmasını, çözümlenebileceğini sanmıyorum.
(Belirteyim ki,bu çıkış-giriş işlemleri ,sizin iradeniz dışında ,işverenlerin isteği,yani iradesi ile(piyasa tabiri ile işci transferi şeklinde) olmuş olduğu düşüncesindeyim)
Mevzuatlar yönünden olayımızın,4857/M.6,1475/M.14 , ayrıca BK.M-429 çereçevesinde irdelenmesi olasıdır.
İş akdinin devri,işcinin rızası,devreden ve devralan işverenler ile devredilen işci arasında( üçlü mutabakat ile) gerçekleşir,sizin olaylarınızda bunların yapılmış olduğunu da sanmıyorum.

İş akdinin devrinde,kıdem tazminatından tüm kıdem süresine göre devralan son işverenin sorumlu tutulacağı,bu noktada şunu belirtelim ki;ortada devir sözleşmesi yok,bu nedenle devreden işverenlerin k.tazminatından sorumlulukları belirlenmemiş olduğundan, başkaca ayrık bir durum yok ise son işverenin sorumlu tutulmasının yüksek ihtimal olduğunu düşünüyorum.Bu durumda son işverenin,önceki işverenlerden kendi dönemlerine bağlı düşen miktarı talep hakkı olabilir mi?(şahsi düşüncem olabilir.)
 
Son düzenleme:
Peki anladım. Ortakların değişmesiyle haklarımı alamıyorum.
Fakat önceki iş yerimde çıkış-giriş yapılırken herhangi bir belge imzalamadım.
Ayrıca mantıken düşününce, bir kurumda işe başlayınca, işvereni ve işin mahiyetini bilerek o işe başlanır. Bende öyle yaptım işverenim yeni ortaklara devredene kadar sorunum da yoktu. Fakat yeni ortaklarla çalışma prensibimiz uymuyor. Daha önce de belirttiğim gibi, görevim dışında başka işler de yaptırmaya çalışıyorlar. Temizlik, yemek, çay servisi vs. bu durumu öne sürerek hakkımı isteyemem mi? Herhangi iş akdi veya sözleşme yoktur. Bir temizlikçinin yapması gereken işleri yaptırmaya çalışıyorlar. Ne yapmamı önerirsiniz.

İlginiz için teşekkürler.
 
Patronunuzun ayrılması değil konu,
ne kadar süredir şu an çalıştığınız firma kadrosunda çalışmaktasınız, bu bahsettiğiniz göreviniz olmayan işleri ne kadar süredir size yaptırmak için zorluyorlar?
 
1,5 yıldır bu firmadayım. Fakat bu yeni ortaklar 5aydır firmaya ortak oldular onlar geldiklerinden beri bu işleri yaptırıyorlar
 
Muhasebe elemanı olarak çalışmaktayım, fakat görevim olmayan farklı işler de yaptırılıyor. .
Daha önce de belirttiğim gibi, görevim dışında başka işler de yaptırmaya çalışıyorlar. Temizlik, yemek, çay servisi vs. Bir temizlikçinin yapması gereken işleri yaptırmaya çalışıyorlar. .
Sizden bu işleri yapmanız istendiğinde, muhasebe bölümü personeli olduğunuzu, bahsedilen temizlik yemek vs. işlerin göreviniz olmadığı nedeniyle yapmayacağınızı bildirin yazılı olarak ( ben olsam bu bildirimi noter kanalıyla yapardım)
Gene ısrarcı olunduğunda , yazılı olarak bu görevlendirmenin yapılmasını talep edin.
Yazılı olarak bu bildirim gelirse de, sözleşmenizi '' çalışma şartlarında esaslı değişiklik/ağırlaşma '' nedeniyle ''feshedip''
kıdem tazminatınızı talep edin, ödenmezse dava açmanız gerekir.
 
Sizden bu işleri yapmanız istendiğinde, muhasebe bölümü personeli olduğunuzu, bahsedilen temizlik yemek vs. işlerin göreviniz olmadığı nedeniyle yapmayacağınızı bildirin yazılı olarak ( ben olsam bu bildirimi noter kanalıyla yapardım)
Gene ısrarcı olunduğunda , yazılı olarak bu görevlendirmenin yapılmasını talep edin.
Yazılı olarak bu bildirim gelirse de, sözleşmenizi '' çalışma şartlarında esaslı değişiklik/ağırlaşma '' nedeniyle ''feshedip''
kıdem tazminatınızı talep edin, ödenmezse dava açmanız gerekir.

Doğru düşünce ve yerinde davranış.

Diğer secenek "anlaşmak" mümkün mü? Anlaşılan bu şartlarda "hayır."

Gitmek mi zor,kalmak mı?

Kesin ayrılmak istiyorsanız(önce bu kararı veriniz) şimdiden çevreniz de yeni iş aramaya geçiniz,olaki buradan ayrıldığınızda zor durumda kalabilirsiniz(özellikle evli ve kiracı olanlar)
Daha sonra sn.Keremcem beyin dediği gibi hareket etmenizde fayda var.

Toplamda (çıkış-girişler de sorun yoksa) 8 yıl kıdeminiz var,bu işlemleri mahallinde bir avukat ile yürütmeniz daha uygun olur.Sonuçda haklarınız inşallah ödenirde,davacı olmak zorunda kalmazsınız ama anlaşılan o ki,olacaksınız gibi,olduğunuzda bu avukat arkadaşa zaten ihtiyacınız olacak.
 
Üst