fonradar

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

AKDENİZ36

Katkı Sunan Üye
Üyelik
9 Ağu 2010
Mesajlar
253
Konum
DİYARBAKIR
İş sağlığı ve güveniği kanunu hakkında 01 01 2014 yılı için çalışma yapan arkadaşlar var mı hangi yolu izemeliyiz
sanki hiç bu kanun yürürlüğe girmemiş hiç bir çalışma yapılmamış gibi duruyor
biz araştırma hastanelerinde doktor bulamazken işyerinde doktor ve hemşire bizlere zaman mı ayıracak ?

kanunun uyguamasına yönelik neler yapmalıyız ?
 
Günaydın

İşyeriniz çalışan sayısı ve tehlike sınıfı ile birlikte, esas sormak istediğiniz noktayı belirtirseniz,net cevap vermenin daha doğru olacağını düşünmekteyim.

İyi çalışmalar
 
çalışan sayısı 50 ölçütü var 01 01 2014 te 50 altında olanlar ve tehlikeli çok tehlikeli sınıfta olanlar iş katibe kayıt yapmalıdır diye biliyorum ama sanki hiç bir alt yapısı yok muş gibi geliyor ben uygulama da bir yoğunluk göremedim piyasada forumda da merka eden sayısı epey az
 
Kanuni zorunluluklar bir yana,aslında işci-işveren ilişkileri yönünden ,bu bir kültürel gelişmişlik meselesidir.(bu bağlamda ekseri işverenlerin yeterli hassasiyeti göstermiyor oldukları düşüncesindeyim)
Yasal dayanağı bu Kanun olan yönetmelikler de bir bir yürürlüğe giriyor.
Blindiği üzere,bu Kanun ile İş Kanununa ilişkin bazı değişiklikler,diğer geçici maddeler ve Kanun un 38 maddesinde ,ilgili maddelere ilişkin yürürlük tarihleri,işveren ve işcilerin yükümlülükleri belirtilmiştir.
Ayrıca bu Kanuna dair, idari para cezaları da çok yüksektir.
İsk-katip uygulaması(kısmen bazı sorunlar çıksa da)sistem çalışıyor.
 
Son düzenleme:
Iş güvenliği uzmanlığı faaliyetinde bulunan işletmeler git gide çoğalıyor bu kurumların internet sayfalarıda pek anlaşılır değil ücretleri ne kadar nasıl işlem yapılıyor bu kurumlarda hangi lisans mezunları var belirsizliğini koruyor

bu işletmeler kar elde etmek için kurulmuş ama hiç bir reklam ve çalışmaları hiç bir işletmeye ulaşmamış bence bu işletmeler biraz işletmeleri gezmeli
 
Bu kanuna göre hiç çalışanı olmayan ama tehlikeli sınıfındaki yerlerin ne gibi zorunlulukları var. Sadece "Risk Değerlendirmesi" yapılması yeterli midir? İş Güvenliği Uzmanı Anlaşması yapılması gerekir mi?
 
Risk değerlendirmesini işletmenin kendi içinde kurduğu bir kurul oluşturuyor bu kurulda iş güvenli uzmanıda var yani akşamları ıişten çıkmadan önce (işinizin yoğun olmadığı bir vakit ) doktor hemşire ustabaşı iş güvenliği uzamanıyla masaya oturup değerlendirme yapmamız gerekiyor :)
yapmadığımız vakit cezayla karşılaşıyoruz bu kanundan anladığım bu :)
 
Bu kanuna göre hiç çalışanı olmayan ama tehlikeli sınıfındaki yerlerin ne gibi zorunlulukları var. Sadece "Risk Değerlendirmesi" yapılması yeterli midir? İş Güvenliği Uzmanı Anlaşması yapılması gerekir mi?

Hiç çalışanı olmayan işyerinin,
uzman,işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli istihdam etme veya bu noktalara ilişkin hizmet alımı yapma yükümlülüğünün olmadığı düşüncesindeyim.

Not:Yanıltıcı görüş bildirmmemek adına yanlış veya noksanımız varsa LÜTFEN AÇIKLIK GETİRELİM...


ANCAK,özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri açısından,o iş ve işyerine özgü RİSK DEĞERLENDİRMESİNİN (işin mahiyetine uygun yani kimya sektörü ise uzmanın kimyacı,inşaat sektörü ise inşaat mühendisi,daha çok makinaların bulunduğu işyeri ise makina mühendisi uzman tarafından)kapsamlı bir şekilde hazırlanması,değişen şartlara göre zamanında güncellenmesi ve süresi içinde yenilenmesinin çok önemli olduğu/olacağı düşüncesindeyim.
 
ben bir defa iş kazası geçiren ve kaza sonucu ölen işçiyi böge çalışma müdürlüğüne bildirdim hiç bir memur şaşırmadı evrak kayıttan geçti masanını üstüne bıraktı sonra hiç bir ceza ve sıkıntısı olmadı işverenin
iş kazası yasayla değilde denetimle azalır yasa var ama kim işyerine gidip denetliyecek hem mevcut yasada anlaşılır gibi değil
 
Üst