Mart 2014 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair

arkadaşım adnkc
sanırım yaşın genç daha. çünkü bırı ağlarken dığerı sevıncını paylaşmamalı. aılemızden bıze öğretilen buydu ben senın yerınde olsaydım eğer;içimden sevınır ve sevıncımı sadece aılemle paylaşırdım.çünkü sınavı geçebılen var geçemeyen var.
neyse adnkc senın kötü nıyetle söylemediğine ikna oldum bır ablan olaraktan sana davranış notundan 4.5 dan 5 verdım hadı ınsanlık sınavından geçtın benden.teşekkür ederım
saygılarımla

arkadaşlar maliyet muh. sorusunda ücret taahhukku sorusunun cevabını çözümünü yazabililir misiniz.... bir de arada hesap hatalarım var, genel olarak kağıda bakıp mı not veriyo hocalar yoksa, sadece sonuca mı.

maliyet hocasının sonuç odaklı olduğunu söylüyordu arkadaşlar benim gördüğüm kadarıyla da öyle ama inşallah bu sefer öyle olmaz

Yaş olarak sizinle aynıyız
ama bu forum sitesinde meslek mensubu adaylarının burada toplanmasının amacı zaten sevinç ve üzüntülerini paylaşmaları,
ve en azından insaflı yöneticilerin buralarda yazanları okuyarak bu sorunlara çözüm bulmasıdır.
biz önceki dönemlerde burda paylaşım yapan arkadaşlara hiçbir şekilde sitem yapmadık. onların sevinçleri bizi sadece motive etti
sonuçlar açıklanmadan karamsar olmayın bence

ama maliyet muh. sorularında sonuc nedir diye sormamış hoca.düzenleyiniz gibi ucu açık ifadeler kullanmış..örneğin finansman giderlerini faaliyet karı zararına dahil ettim, o noktaya kadar tablo doğru, şimdi o tablodan 15 puanlık sorudan 0 mı alacağım..ücret taahhukukunu sınav sonrası dehanın dağıttığı çözüm kağıdı elinde olan buraya resim olarak atabilir mi , ya da [email protected] a atabilirler mi. şifre 12345

vergiden sınava giren yok mu ?ayrıca neden kişiselleştiriliyor yazılanlar geçen sınavda hiç böyle değildi,herkes istediğini yazar neyse derdi dile getirir doğrudur yanlıştır.katılırsın katılmazsın, laf sokarak kendinizi rahatlatma yeri değil burası,bi de sonunda herkes saygılarımla diyor neyin saygısı.... herkes de bir ima bir hirçinlik.... soruları tartışalım arkadaşlar sakince,bunun için bu sitedeyiz yol gösterme bilgi paylaşma için.

beklemediğim sorulardı bir şeyler yaptım fakat puanlama hepimizi bitiriyor.çok detaylı yazamadım mesela kdv ile ilgili soruda kısmı isitisnalara örnek veremedim diğer bilgileri yazdım ikmalen tarh papağan gibi ezberlediğimiz şeyler kal geldi düzgün ifade edemedim gibi....gelir hesaplamam doğru mu bilmiyorum 410 buldum,

410 doğru cevap eğer açıklamalarıda düzgün yaptıysan tam puanı aldın

Gelir sorusunu hatırlayan varmı arkadaşlar.Zahmet olmazsa burada çözseniz.410 bana hiçbirşey ifade etmedi.Bende vergiden birşeyler karaladım ama artık geçermiyim kalırmıyım bilmiyorum aynı şey maliyet içinde geçerli.4 hakkım dı iki sınavda.Bugün resmen tükenmiş bir moddayım.Sıkıldım bunaldım artık ders çalışmaktan.:(

gelir hesaplama sorusunu az önce bir arkadaş paylaşmıştı 1-2 sayfa geride kalmış olabilir,herkes emeğini alır inşallah yatıp kalkıp dua etcez :))

ya ben ne yaptığımı bile bilmiyorum. En son girdiğim maliyet soruları anlamak için çok uğraştım . Hayatımın en kötü sınavı maliyetti diyebilirim.
Ama okuyanların insafına kaldığından şundan geçerim bundan kalırım da diyemiyorum :( kendimi iyi hissetmiyorum.

arkadaşlar gerginliğe gerek yok.insanlar sınavdan çıkmış yeterli derecede stresliler.bir de birbirimize laf sokarak insanları daha fazla germeyelim.birbirimizi eleştirmeyi bir kenara bırakalım.eğer daha hırsımı alamadım biraz daha çatışmak istiyorum diyorsanız özelden devam edin.dileyen bana da yazabilir anlayışla karşılarım

arkadaşlar maliyet muh. sorusunda ücret taahhukku sorusunun cevabını çözümünü yazabililir misiniz.... bir de arada hesap hatalarım var, genel olarak kağıda bakıp mı not veriyo hocalar yoksa, sadece sonuca mı.

Merhabalar dehanın çözümü bende var ancak akşam yükleyebilirim şuanda iş yerindeyim. Ücret tahakkukunu bende yanlış yaptım yani 720 ve 730 ile ilgili olanını nedenine gelince bir arkadaşımında bahsettiği üzere soruların KOLAY ancak soruluş şeklinin kafa karıştırıcı ve sürenin bu karışıklığı yenecek kadar çok olmayışı. :D biraz uzattım neyse ben sorudaki "sonütü" gider yerinin "esas üretim " olarak yazıldığını görmedim bu yüzden onu yardımcı gider yeri olarak benimsedim ( aslına bakarsanız da böyle olmalı takım elbise de kullanılan iplik vatka düğme endirekt malzeme ise sonütü de kullanılan işçilikte endirekt işçiliktir) bu yüzden 720 ye sade 15000 verdim nedini ise gene soruda yer alan direkt ücretlerdeki TÜM KESİNTİLERİN endirekt işçilik sayılacağı vurgusuydu.

720 d.i.g.......15000 (B)
730 g.ü.g......29840 (B)
..................335 pb.....24300 (A)
..................360 övf.....7630 (A)
..................361 ösgk...12910 (A)

olarak yaptım ancak sitres yapmayıp soruyu daha dikkatli okusaydım ve "sonütü" nün esas üretim yeri olduğunu bilseydim

720 d.i.g.......19500 (B)
730 g.ü.g......25340 (B)
..................335 pb.....24300 (A)
..................360 övf.....7630 (A)
..................361 ösgk...12910 (A)

Olarak yapardım ve benim fikrimce kesin yanıt bu.

Peki buna puan verecek okuyan ne verir derseniz amaç yazılı ise buradaki ölçüt kesinlikle sonuç odaklı olmamalı o zaman test yapsınlar! Hangi hesapları kullandığım borç alacak dengem hiç dikkate alınmayacağını bilmek adamı kızdırıyor.

Soruda ki I. Dağıtımım doğru II. Dağıtım da ise beni kahreden Sonütü yine devreye giriyor :D gülüyorum ama maalesef sinirden çünkü ben sonütü yüde yardımcı kabullendiğimden onuda dağıttım !!! Bu yüzden II.Dağıtımdan hiçç bişi beklemiyorum 1.Sorum doğru 30 puan alırım 2. Sorusnun a maddesini stok kartını düzenledim b) maddesi,nde yer alan tahakkuk kaydını yukardaki gibi yaptım c) maddesindeki I.Dağıtım doğru d) maddesindeki II.Dağıtım eyer son ütü yardımcı olsa yüzde yüz doğru. Ama değil :D

Şimdi benim 50 almam yeterli sizce formdaşlar ben kaldım mı geçtim mi :D

Saygılar sevgiler.

Tecrübeli olan arkadaşlar, lütfen hangi hocaların notu iyi hangilerinin kıt söyleyebilir misiniz.

maliyet hocası sonuç odaklı,meslek hocasının puanı kıt.denetimi de kıtlar arasına sokabiliriz.vergi muhasebe ve temel hukuk hocasının notu iyi.analizci yorum iyiyse geçersin.

ben vergıden toplam ı 773 000 tl buldum ve yasal gerekçesınede gayrı menkul sermaye ıradının ıstısnasını kanun metnındekının aynısını yazdım.tam istısnaya;tam mükellef kurumun infısah etmek suretıyle bütün varlığını mevcut yada yeni kurulmuş kurulmuş bır kuruma devretmesı ve karşılığında devreden kurumun devralan kurumun iştırak hısselerını temsıl eden hısse hısse senetlerını alması tam ıstısna hükmündedır kısmi istisnaya,iş merkezı veye kanunı merkezı türkıyede bulunmayan bır kurumun işletmelerınden bır veya bır kaçını mevcut yadayenı kurulmuş bır kuruma devretmesı yada ıktısadı kıymetlerının bır yada bır kaçını devretmesı kısmı ıstısna hükmündedır yazdım nelerın ıstısna kapsamında olabıleceği çalıştığım halde sınavda aklıma gelmedı yazamadım.ıkmalen tarha, bır vergi tarh edildıkten sonra defter kayıt belge ve kanunı ölçülere dayanılarak kayıt yapılamıyorsa matrah ve mahrah farkı üzerınden vergının tarh edılmesı yazdım. resen tarıyata bır vergı tarh edılmeden defter kayıt belge ve kanunı ölçülere dayanılarak tarh edılemıyorsa takdır komısyonlarınca tarh edılmesıdır yazdım resen taktıre resen tarhıyatın aynısını n takdırde belkı yaklıma bışey gelmedığı için 663700 tl gelır vergısı buldum toplamıda 773 000tl buldum. yanlış ta olabılır ıflas yoluyla konkortadaya amme borcunu ödeyemeyen borçlu amme borcunu ödediğinde zor duruma düşeceğini belırterek ıflasın ertelenmesını ısteyerek alacaklılardan borçlarının ertelemesını ıstemesıdır yazdım.gümrük vergısınde ötv ye de kdv dekı vergıyı doğuran olayın benzerını yazdım dedımkı,ithal edılen malların teslım edılmesı, malların teslım edılmeden önce fatura verılırse yazan mıktarla aynı kalmak üzere fatura ve benzerı belgereın düzenlenmesı , komısyoncular vasıtasıyla yada konsınyasyon vasıtasıyla malların alıcıya teslımı, ve su, elektrık gaz, ısıtma soğutma gıbı enerjı kullanım ve dağıtımlarda bunların bedellerinin tahakkuk ettırılmesıdır yazdım. kvk vergıden ıstısnaları yazamadım sınavda sormazlar dıye atlamıştım ındırılecek gıderlerı ındırılmeyecek gıderlerı müstesnaları okumamıştım yanı.kvk da bırleşmeyı ınfısah eden kurum malvarlığını yenı kurulacak kuruma devretmesı yazdım 50 gelırmı şüphelıyım. teşekkür ederım